Raisiolainen yritys: Trimmauspalvelu Ariok

Uutiset
Ariokin yrittäjä Anne Kontiokangas pitää sylissään koiraa

Yksinyrittäjä Anne Kontiokangas on aina nauttinut käsillä tekemisestä. Päätös nykyisen yrityksen, Trimmauspalvelu Ariokin, perustamisesta syntyi, kun Anne pääsi harjoittelijaksi koirapäiväkotiin.

- Päiväkodin yhteydessä toimi koirien trimmauspalvelu. Siellä pääsin ensi kertaa kokeilemaan trimmausta, Anne kertoo.

Annen tie vei Liviaan, jossa hän kouluttautui eläintenhoitajaksi. Viimeisen silauksen opinnot saivat, kun Anne pääsi oppisopimuskoulutukseen helsinkiläiseen koiratrimmaamoon.

Vakiintunut asiakaskunta puolessa vuodessa

Viisi vuotta sitten Anne muutti Turun seudulle. Trimmausalalla työllistäjien määrä on vähäinen, joten Anne teki päätöksen ryhtyä yrittäjäksi yli 190 000 muun itsensä työllistävän tavoin. Työllisyysnäkökulmasta katsoen Annen ja muiden yksinyrittäjien merkitys on huomattava, sillä itsensä työllistävien osuus työllisyydestä oli jopa 13,4 % vuonna 2020.*

Sopiva toimitila löytyi Raision Varastokadulta. Yhdessä tasossa oleva, hyvillä pysäköintipaikoilla varustettu tila sijaitsee loistavien kulkuyhteyksien päässä niin Naantalista, Turusta kuin Raisiostakin. Asiakaskunta löysi perille hyvin ja vain puolen vuoden kuluttua yrityksen perustamisesta Annelle olikin jo muodostunut vakituista asiakaskuntaa.

- Puskaradio ja koirapuistot ovat tämän alan yrittäjälle paras markkinointiväline, Anne naurahtaa.

Tällä hetkellä tilauskirja on täynnä ja seuraavat vapaat ajat löytyvät vasta kolmen kuukauden päästä.

Leo-koira odottaa Anne Kontiokankaan Ariok-trimmaamossa föönausta.
Leo-koira odottaa Anne Kontiokankaan Ariok-trimmaamossa föönausta.

Työtä eläinten hyvinvoinnin eteen

Työssä parasta on vuorovaikutus nelijalkaisten asiakkaiden kanssa. Annen mielestä eläinten kanssa on helppo keskustella ja asiakkaat ovat harvoin tyytymättömiä. Työ on myös ennaltaehkäisevää työtä eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi. Esimerkiksi hampaat ja iho tarkistetaan aina käynnin yhteydessä.

Annen trimmaamossa onnistuvat monesti myös sellaiset toimenpiteet, jotka ovat olleet kotona hankalia. Usein esimerkiksi kynsien leikkaus saattaa olla kotona vaikeaa, mutta trimmaamossa se sujuu mutkattomasti. Annen mukaan monet koirat ovat sen verran vieraskoreita, että vieras henkilö päästetään leikkaushommiin omistajaa helpommin.

- Toisinaan työ voi olla fyysisesti hieman raskasta, jos kyseessä on runsasturkkisia nypittäviä rotuja, kuten valkoinen länsiylämaanterrieri tai isoja rotuja, kuten berninpaimenkoira. Riskejäkin työhön liittyy. Koira voi olla pelkoaggressiivinen tai tottumaton käsittelyyn. Jotta trimmaus sujuisi tällaisten koirien kanssa, pitää tarkkailla niiden kehonkieltä ja yrittää tehdä toimenpiteestä mahdollisimman positiivinen kokemus, Anne toteaa.

Työn ja vapaa-ajan rajaaminen tärkeää

Trimmaamoarjen pyörittämisen lisäksi yrittäjän arkeen kuuluvat esimerkiksi paperityöt ja tilaukset. Ne Anne hoitaa usein kotoa käsin, vaikka muutoin hän yrittää vetää rajan työn ja vapaa-ajan välille. Talousasiat ja kirjanpidon hän on ulkoistanut luotettavalle tilitoimistolle, jotta kaikki lakisääteiset velvoitteet sujuvat aikataulussa ja säädösten mukaisesti.

Ulkoistetuista asioista vapautuneen ajan Anna käyttää mielellään esimerkiksi oman Isla-koiran kanssa. 12-vuotias Isla on sekarotuinen huskyn ja samojedin sekoitus, joka on aina valmis ulkoiluttamaan emäntäänsä kiireisen työpäivän päätteeksi.

 

* Tiedot Suomen yrittäjien yksinyrittäjäkyselystä 2022

Muokattu viimeksi
2.3.2023 9:42