Raisio-tietoa ja historiaa

Mustarastas istuu koivun oksalla.

Raisio on eteenpäin katsova monien mahdollisuuksien kaupunki, jossa on tilaa todellisille tunteille ja tekijöille. Raisio on yli 25 000 asukkaan ja yli 1900 yrityksen kotikaupunki Varsinais-Suomessa, Turun seudulla. Raision pinta-ala on 50 neliökilometriä. 

Raision suurimmat työllistäjät löytyvät palvelualalta sekä teollisuudesta. Tästä kertoo myös kaupungin kasvu: vuonna 1900 raisiolaisia oli vajaat 2 000 henkilöä. Tällä hetkellä raisiolaisia on 25 336 (tilanne 12/2023).

Työllisyystilanne Raisiossa on erinomainen. Joulukuussa 2023 työttömiä työnhakijoita oli 1010 ja työttömyysaste 8,2 %. Kaupungin veroprosentti on 7,60 %. 

Nimikkokasvi, -lintu ja -ruoka

Nimikkokasvi kataja

Kataja eli kotikataja (Juniperus communis) on sypressikasvien (Cupressaceae) heimoon kuuluva havupuu. Se on maailman laajimmalle levinnyt paljassiemeninen kasvilaji ja sitä esiintyy koko Suomessa.

Nimikkolintu mustarastas

Raision nimikkolintu on mustarastas. Osa näistä mustista ja keltanokkaisista linnuista talvehtiikin Raisiossa.

Mustarastaan laulu on kaunista huilumaista luritusta ja se valittiinkin keväällä 2011 Suomen Luonto-lehden kilpailussa Suomen kauniimmaksi laulajksi.

Nimikkoruoka palttupuuro 

Palttupuuro valmistetaan keittämällä kuiva ja liotettu verileipä höystön kanssa puuroksi. Höystönä voi toimia vaikkapa hienoksi hakattu suolattu rasva. Puuro syödään voisilmän kanssa.

Ystävyyskaupungit

Raision kaupungilla on kolme ystävyyskaupunkia. Kaupungit ovat Sigtuna Ruotsissa, Csongrád Unkarissa ja Elmshorn Saksassa. Lisäksi Raisiolla on Virossa kummikunta Padise, joka on nykyään osa Lääne-Harjun kuntaa.

Raisiolla on pitkä historia

Vanhin tunnettu Raisiota koskeva asiakirja on vuodelta 1292. Se on Kaarle Kustaanpojan testamentti, jossa Raision Elaukselle määrätään 10 markkaa rahaa. Kauppala Raisiosta tuli vuonna 1966 ja kaupunki 1974.

Raisio oli pitkään maatalousaluetta. Raision talonpoikien vauraus tunnettiin laajalti, sillä seudun yli 30 myllyä jauhoivat hyvinvointia yllin kyllin. Maatalous on myös kaupungin merkittävimmän teollisuuslaitoksen menestyksen taustalla: Raisio-konserni sai alkunsa mylly-yhtiönä.

Myös uudet arkeologiset löydöt muovaavat kuvaa Raisiosta. Esimerkiksi Ihalan Mullin kaivauksissa on löytynyt jäänteitä useammasta rautakautisesta ja varhaiskeskiaikaisesta rakennuksesta. Peltokerroksesta kaivetut esineet kertovat paikan pitkästä käytöstä.