Raisiolainen yritys: Krookilan Toivo

Uutiset
Yrittäjä Sami Kantonen otti ohjat käsiin yhdessä tiiminsä kanssa ja Krookilan Toivo avasi jälleen ovensa helmikuun loppupuolella. Nyt Krookilan perinteisissä maisemissa pääsee taas nauttimaan maukkaasta lounaasta viihtyisässä miljöössä.
Yrittäjä Sami Kantonen tarjoaa Krookilan Toivossa lounasta ja juhlapalveluja.

Sami Kantonen on pitkän linjan ruoka-alan ammattilainen. Armeijan jälkeen oli pohdinnassa, mikä olisi ammatillisen koulutuksen suunta ja opiskelupaikka löytyikin Porista. Parin vuoden jälkeen kokin paperit takataskussa Sami lähti palkkatöihin nälkäisiä ihmisiä ruokkimaan.

Yrittäjätaival alkoi vuonna 2016, kun Sami osti Turussa Nummenpakalla toimivan catering-yrityksen liiketoiminnan eläkkeelle jäävältä pariskunnalta. Vuoden 2020 huhtikuussa seuraava steppi yrittäjyyden polulla oli Armas ravintelin avaaminen Naantalissa – juuri koronan levittyä maailmanlaajuisesti.

– Kyllä siinä tuli mieleen, että mihin ihmeeseen tässä on nyt tullut lähdettyä, Sami toteaa. – Aina ollaan kuitenkin päätetty pärjätä. Niin silloin kuin myös näissä myöhemmissä myllerryksissä!

Krookilan kotiseutukeskuksen seiväsaita ja punaisia taloja kesällä.

Toivo täyttää Krookilan kotiseutukeskuksen

Helmikuussa 2023 Sami otti seuraavan stepin ja lähti vetämään Raision Krookilan kotiseutukeskuksen ravintolatoimintaa. Krookilassa lounasravintolatoimintaa ja juhlapalveluja on tarjottu jo ainakin kolmen vuosikymmenen ajan ja Sami uskoo, että upeassa miljöössä toimiva yritys löytää jatkossakin paikkansa lähialueiden lounasruokailijoiden ja juhlien järjestäjien mielissä.

Lounasravintolan nimeä miettiessä lopullinen nimi valikoitui paikan historian mukaan. Tilan viimeiset asukkaat Elma ja Toivo Suojanen myi alueen kiinteistöineen Raision kaupungille vuonna 1965. 

– Halusimme kunnioittaa perinteitä ja onhan nimellä myös positiivinen kaksoismerkitys, Sami toteaa.

Samin tavoitteena on, että Krookilan Toivon lounaalla on kaupungin paras salaattipöytä tuoreine, raikkaine antimineen. Itse leivottu leipä kruunaa tämän. Lounasbuffetista löytyy aina kaksi ravitsevaa ja hyvää pääruokavaihtoehtoa myös kevyemmillä vaihtoehdoilla, jotta lounaan jälkeen on hyvä jatkaa työpäivää. Kalaa tarjoillaan kaksi kertaa viikossa ja ruuat ovat rehtiä perusruokaa pienellä nykyaikaisella twistillä.

Pihlajanmarjoja ja tuulimyllyn siivet

Toivo taipuu arkeen ja juhlaan

Krookilassa on perinteisesti järjestetty erilaisia juhlatilaisuuksia häistä syntymäpäiväjuhliin ja herkulliset tarjoilut järjestyvät edelleen kaikkiin tilaisuuksiin. Valmiit menut helpottavat valintaa, mutta erityisruokavaliot, vegaanivaihtoehdot ja muut toiveetkin huomioidaan aina. Kesäaikaan alueella oleva heinämaksiini taipuu myös juhlien pitopaikaksi ja kaunis puutarhamainen ympäristö luo juhlaan oman tunnelmansa. Toimintaa on takana vasta kuukausi, eikä kaikkia Krookilan tarjoamia mahdollisuuksia vielä edes tiedä. Mieli on aina avoinna uusille ideoille. 

Ravintola-alalla on kärsitty työvoimapulasta, mutta Samin kanssa Krookilan Toivossa ja Armas Ravintelissa työskentelevät luottopakit keittiömestari Kari Koistinen, Saara Kangas ja Maija Salminen, jotka muodostavat rautaisen ammattilaistiimin. Isäntä itse vahvistaa tarpeen mukaan tiimiä niin Toivossa kuin Armaksessakin.

Mahtuuko yrittäjän elämään sitten muutakin kuin kansan ravitsemista ja ravintola-toiminnan pyörittämistä?

– Loistavan vastapainon olen löytänyt juoksemisesta, Sami kertoo. Raisiolaisen Heleä Training juoksukoulun porukassa Sami jalkautuu Raision maisemiin ainakin kerran viikossa. Uudella raisiolaisella yrittäjällä on myös suunnitteilla hypätä keväällä pyörän selkään ja tutustua Raisiossa kaikkeen kivaan, mikä ei näy ohikulkijalle.

Muokattu viimeksi
30.3.2023 11:36