Raisiolainen yritys: Alisan ihmemaa

Uutiset
Esittelemme kerran kuussa paikallisia yrityksiä ja yrittäjiä. Tutustu Niina Virtalan pyörittämään elämysmaailmaan, jossa yhdistyvät kierrätys ja yhteisöllisyys.
Alisan ihmemaan yrittäjä Niina Virtala.

Keväällä 2022 Raision Kellarimäenkadulle avattiin yrittäjä Niina Virtalan Clean Pesulapalveluiden uusi toimipiste ja samaan kiinteistöön ja samaan kiinteistöön yhtiön uutta yritystoimintaa edustava Alisan ihmemaa.

Niina on lähtöisin yrittäjäperheestä Mynämäeltä ja on jo 11-vuotiaasta saakka osallistunut perheen pesulayrityksen toimintaan. Yrittäjyys tuli tutuksi nuoresta lähtien, mutta askel omaan yrittäjyyteen tapahtui nopeasti. Niina oli vanhempiensa mukana arvioimassa konkurssiin menneen pesulan koneita ja siinä hetkessä, vain 23-vuotiaana, syntyi päätös oman yrityksen perustamisesta ja lopettaneen yrityksen toiminnan jatkamisesta. Clean Pesulapalvelut avasi ovensa kolmen viikon päästä ja toinen toimipiste avattiin myöhemmin Turkuun.

Lapsiperhearjesta iti uusi yritysidea 

Yrittäjävuosien aikana Niina sai kolme lasta ja hän pyöritti viiden vuoden ajan pesulan toimintoja kotoa käsin. Lapsiarkeen kuuluivat myös kirpparikäynnit ja pikkuhiljaa ajatus omasta kierrätyskonseptista, joka kohdistuisi erityisesti lapsiperheille ja senioreille, alkoi itämään Niinan mielessä.

Korona koetteli Clean Pesulapalveluiden toimintaa ja Turun toimipiste suljettiin. Niinan oli mietittävä, millä tavoin hän pystyy työllistämään henkilökunnan. Hän sai Business Finlandin rahoitustukea, jonka kriteerinä oli, että yritystoiminnan pitää pyöriä myös poikkeusaikana. Näin syntyi verkkokauppa Alisan ihmemaa, josta sai ostaa laadukkaita ja vastuullisesti tuotettuja suomalaisten pienyrittäjien ja käsityöläisten tuotteita.

Verkkokauppa ja sen somenäkyvyys toimi ennakkomarkkinointina Niinan suurelle haaveelle second hand shopista palveluineen. Business Finlandin rahoitustuki mahdollisti suunnittelijoiden käytön ja sekä pesulalle että second hand shopille soveltuvien tilojen löytyminen rakenteilla olevasta kiinteistöstä pyöräytti Alisan ihmemaan täyteen vauhtiin.

Elämysten keskellä viihdytään pidempään

Toukokuussa 2022 Alisan ihmemaa avasi ovensa. Second hand myymälässä tuotteet on aseteltu selkeästi ja kauniisti koottain ja asiakasryhmittäin. Tilasta löytyy kahvio, jossa tarjoillaan itse leivottuja leivonnaisia sekä jäätelöä, virvokkeita ja kevyttä lähiruokalounasta. Lapsille on oma leikkialueensa ja aikuisille viihtyisä oleskelunurkkaus.

Alisan ihmemaa ei ole pelkästään myymälä ja kahvio, vaan kantavana ideana on kierrätys, vastuullisuus yhteisöllisyys, eli elämysmaailma, jossa viihdytään pidempään. Tiloista löytyy kokoustila Aatos, jossa järjestetään lasten synttäreitä, kokouksia, kursseja ja workshoppeja. Ihmemaasta löytyy myös studio, joka on vuokrattavissa kuvaajille. Ensi kesänä tila kasvaa terassilla.

Niinan yritys on Raision Yrittäjien jäsen ja ennen ruuhkavuosia Niina itsekin toimi aktiivisesti eri yrittäjäjärjestöissä. Raisiossa yrittäjän asiat ovat sujuneet jouhevasti ja kaupungin toimijat ovat olleet helposti lähestyttävissä.

Tulevaisuuden Niina näkee valoisana ja toivoo, että Alisan ihmemaasta tulee pistäytymispaikka niin lähiseutujen asukkaille kuin perhematkailijoille ympäri Suomen.  

Niinaa jututti Raision kaupungin yritysasiamies Anu Kurkilahti-Haartemo.

Muokattu viimeksi
26.9.2022 11:07

Asiasanat

Yrittäjät
Matkailijat
Työ ja yrittäminen
Yritysyhteistyö ja verkostoituminen
Elinkeinot
Matkailu