Raisio teki kasvukaupungin talousarvion

Uutiset
Raisio panostaa vahvasti kasvuun ja vapaa-ajantoiminnan kehittämiseen. Ensi vuoden talousarviossa varaudutaan uusien asuinalueiden rakentamiseen ja kaupungin vetovoiman kasvattamiseen entisestään. Kaupungin väkiluvun kasvun odotetaan jatkuvan.
Koululaisia tablettien kanssa

Kuluvana vuonna Raision väkiluku on ollut suurempi kuin koskaan. Kaupungin vetovoima on näkynyt ennätyksellisenä tonttien kysyntänä ja yrityskannan kasvuna. Tulevaa kasvua mahdollistetaan vuonna 2022 muun muassa Kuloistenniityn asuinalueiden infran rakentamisella ja tontinluovutuksen käynnistämisellä.

Kaupungin vetovoimaa entisestään kasvattanevat esimerkiksi Vaisaaren lähiliikuntapaikan Pump track -rata, Hahdenniemen uusi uimapaikka, Kerttulan matalan kynnyksen frisbeegolfrata, keskustan siistiminen ja Raisionjoen patojen ennallistamisen jatko. Pitemmälle tulevaisuuteen Raisio tähtää keskustavision jatkotyöstämisellä ja uudistuksen ohjelmallistamisella.

Valtuusto hyväksyi marraskuussa Raisiolle uuden strategian, jossa kaupungin visiona on, että se on vehreä ja vetovoimainen uuden sukupolven kasvukaupunki.

– Tulevan vuoden painopisteenä tulee olemaan uuden kaupunkistrategian jalkauttaminen. Strategian mukaisesti panostamme kestävän kasvun rohkeaan rakentamiseen, kaupunginjohtaja Eero Vainio kertoo.

Kaupunki ennakoi tulevaisuutta

Sivistystoimialalla vuonna 2022 suuressa roolissa on palveluverkkoselvitysten päätösten toimeenpano. Kouluverkko- ja varhaiskasvatusverkkoselvityksissä on tarkasteltu muun muassa lapsimäärien kehitystä eri alueilla ja niiden vaikutusta tilatarpeisiin. Koulu- ja palveluverkkopäätösten jalkautus alkaa Tiedonpuiston koulun hankesuunnittelun etenemisellä toteutussuunnitteluun sekä läntisen Raision uuden alakoulun ja pohjoisen alueen uuden yhtenäiskoulun tonttikartoituksella. 

Vuosi 2022 on viimeinen vuosi, jolloin Raisiolla on vielä omat sosiaali- ja terveyspalvelut. Sote-palveluiden siirron rinnalla on aloitettava suunnittelemaan vuonna 2024 kuntien vastuulle valtiolta kokonaan siirtyvien työllisyyspalveluiden toteuttamistapaa. Koronan aiheuttama hyvinvointi- ja hoitovelka tulee ensi vuonna heijastumaan niin sote-palveluihin kuin sivistystoimeen.

– Raisio jatkaa vahvaa kasvua ja panostamme erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointiin niin harrastustoiminnan kuin tulevaisuuden koulu- ja päiväkotirakennusten osalta, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Salonen sanoo.

Sote-palveluiden siirron vaikutuksen arvioidaan olevan tuloksen näkökulmasta Raisiolle lievästi positiivinen, mutta kaupungin sote-uudistuksen jälkeinen rahoitusasema yhdistettynä suuriin ja perusteltuihin palveluverkon investointipaineisiin merkitsee kaupungin lainakannan kasvua.

Talouden odotetaan kääntyvän ylijäämäiseksi

Raision talous kääntyy vuonna 2022 noin 1,2 miljoonaa euroa alijäämäiseksi pääasiassa valtion toimien, muun muassa hoitajamitoituksen ja asiakasmaksulakien muutosten, seurauksena. Vuoden 2023 ennuste on yli neljä miljoonaa euroa ylijäämäinen, mutta soteuudistuksen vuoksi ennuste on epävarma.

Vuoden 2022 talousarviossa koko kaupungin tuottojen määrä ilman rahoitustuottoja on 193,9 miljoonaa euroa. Verotulojen osuus on 112,6 miljoonaa, valtionosuuksien osuus 38,9 miljoonaa euroa ja toimintatuottojen osuus 42,4 miljoonaa euroa.

Toimintakulujen kokonaisuus on 187,3 miljoonaa euroa. Toimintakulut jakaantuvat toimialoittain sosiaali- ja terveystoimiala 113,8 miljoonaa euroa, sivistys- ja vapaa-aikatoimiala 40,2 miljoonaa euroa, elinvoima- ja kilpailukykytoimiala 25,8 miljoonaa euroa ja konsernipalveluyksikkö 7,5 miljoonaa euroa. Kaupungin merkittävin kuluerä on palkat; henkilöstökulut ovat yhteensä 80,4 miljoonaa euroa. Investointeja esitetään tehtäväksi yhteensä 9,7 miljoonalla eurolla (netto).

Kaupunki ottaa uutta lainaa 13,9 miljoonaa euroa. Kaupungin oma lainanotto nettona on 4,9 miljoonaa euroa. Loppuosa uudesta lainatarpeesta aiheutuu tytäryhtiöiden investointihankkeiden lainoittamisesta. Lisäksi konsernitilin mukainen lainaottovaltuus on 1,8 miljoonaa euroa. Kaupungin lainamäärä 2 852 asukasta kohden pysyy alle valtakunnallisen keskiarvon (ka. 3 458 €, tp 2020).

Raision kaupunginvaltuusto käsittelee kaupunginhallituksen talousarvioehdotuksen kokouksessaan maanantaina 29.11.2021 klo 16.

Muokattu viimeksi
16.11.2021 14:02

Asiasanat

Kaupunki ja päätöksenteko