Raisio sai juhlavuoden kunniaksi oman neulemallin

Uutiset
Raisiolainen neulesuunnittelija Jenna Kostet on suunnitellut kaupungille oman neulemallin. Raisio-neuleessa näkyy kaupungin nimikkokasvi kataja. Helpohko unisex-malli sopii monen tasoisille neulojille ja kaikille villapaidan käyttäjille. Ohje tulee jakoon Raisio-päivänä 27.8.
Raisio-neule.

Neulesuunnittelija Jenna Kostet halusi tuoda Raisio-neuleeseen esille paikallista luontoa.  

- Kun Raision kaupunki kysyi minua suunnittelemaan kaupungille oman neulemallin, harkitsin ensin Killi ja Nalli -jättiläisten tarinan kirjoittamista neulemalliksi. Halusin kuitenkin tuoda paitamallissa esille luontoa, joka on itselleni tärkeä osa arkea. Suurin osa neulemalleistani perustuukin jollain tavalla kansanperinteeseen tai suomalaiseen luontoon.

Kaarrokepaidassa toistuu katajaiset kuviot ja helmaan lisättyjen kerrosten johdosta paita on istuvampi kuin perinteiset islantilaisneuleet. Raisio-neule neulotaan ylhäältä alas, eli kauluksesta helmaan. Suosituslankana villapaidassa on paimiolaisen Vuonuen aran-vahvuinen villalanka.

Kuosina kataja sopii kaikille

Raision nimikkokasvi valittiin vuonna 1996 äänestyksen kautta. Äänestyksen järjestivät kaupunki ja Raisionjokilaakson luonnonsuojeluyhdistys. Yhdistyksen nimeämät asiantuntijat laativat 21 kasviehdokkaan listan ja kataja vei täpärän voiton vain 29 äänellä. Kärkisijoille pääsivät myös pähkinäpensas ja pihlaja. 

- Katajaa ei varsinaisesti ole tuotu Raisiossa esille, joten ajattelin, että neulemallin teemaksi se sopii hyvin. Samalla se nostaa esille paikallista luontoa. Katajakuosi on unisex, ja värejä vaihtelemalla neuleesta voi tehdä erilaisia variaatioita, Kostet kertoo.

Juhlavuoden kunniaksi puikot heilumaan

Kaupunki tilasi oman neulemallin juhlavuoden kunniaksi. Raision kaupunki täyttää tänä vuonna 730 vuotta. Laskutapa perustuu siihen, että Raisio mainitaan ensimmäisen kerran asiakirjalähteissä 1292. Kyseinen asiakirja on testamentti, jossa Karl Gustavsson määrää Raision Elaukselle maksettavaksi 10 markkaa.

Asiakirja kertoo sen, että vuonna 1292 oli olemassa vakiintunut asutus ja seurakunta, jota kutsuttiin Raisioksi. Kaupunki laskee ikänsä kyseisestä asiakirjamaininnasta, mutta tosiasiassa Raisio on huomattavasti vanhempi. Raision juuret ulottuvat rautakaudelle.

Neuleohje jaossa Raisio-päivänä 27.8.

Raisio-neuleen painettu ohje on jaossa Raisio-päivänä 27.8. Killin markkinoilla klo 10-14. Markkinoilla on myynnissä myös Vuonueen lankoja. Markkinoiden jälkeen ohjevihkoa on jaossa Kirjastotalossa ja kaupungintalossa. Ohje on myös verkossa Raision kaupungin sivuilla (alla). Ohjetta saa Raisiossa myös Taitokeskuksesta ja Käsityökauppa Machiasta.

Raisio-neuleessa on katajakuvioitu kaarroke.

Tapahtumia, kursseja, tulossa:  

  • Neuleryhmä kokoontuu Kirjastotalossa syys-lokakuussa maanantaisin. Ryhmän esittely ja aloitus ma 5.9. Kirjastotalon aulassa klo 16-18. Ryhmää vetää Käsityö- ja taidekulma Machia Design.
  • Jenna Kostet kertoo 20.9. Kirjastotalossa Kalevala-aiheisista neuleistaan. Tapahtuma on klo 18 ja paikalla on myös Vuonue myymässä villalankoja.
  • Kostetin ensimmäinen neulekirja ilmestyy syksyllä.

Liitteet

Muokattu viimeksi
24.8.2022 10:10

Asiasanat

Ikäihmiset
Lapsiperheet
Matkailijat
Kulttuuri ja vapaa-aika