Raisio rakentaa tänä vuonna pumptrack-radan

Uutiset
Raisiolaiset saavat Vaisaareen lähiliikuntapaikan, joka muualla maassa on nyt nuorten suosiossa. Pyöräilyyn ja skuuttailuun soveltuva kiemurteleva asfalttipolku rakennetaan tänä vuonna. Tervetuloa asukastilaisuuteen 18.8. klo 17-18 kuulemaan ja kysymään radan rakentamisesta ja käytöstä. Tilaisuus on kirjaston Martinsalissa.
Vaisaaren lähiliikuntapaikka.

Pumptrack on mutkitteleva ja kumpuinen asfalttirata, jolla voi pyöräillä, potkulautailla, rullaluistella tai rullalautailla. Raisioon rakennetaan 36 metriä leveä ja 48 metriä pitkä rata, jolla polveilee apilanmallinen, neljä lenkkiä tekevä asfalttiväylä. Rata valaistaan ja varustetaan penkein ja opastetauluin.

Raision kaupungin vapaa-aikalautakunta teki päätöksen Turun seudun ensimmäisen pumptrackin rakentamisesta 14.6. Kaupunki sai Lounais-Suomen Aluehallintovirastolta liikuntapaikkarakentamisen avustusta 77 859 euroa. Kokonaiskustannukset ovat 260 000 euroa.

Rata kannustaa lapsia ja nuoria liikkumaan

Pumptrackillä taitava liikkuja pääsee etenemään yhdeltä kummulta toiselle ”pumppaamalla” pyörää tai potkulautaa. Viehätystä tuo omien ajolinjojen löytäminen. Apilanlehden muotoisesti kiemurtelevat polut on suunniteltu niin, että rataa voivat käyttää kaikenikäiset lapset ja nuoret, mikseivät aikuisetkin. Oman turvallisuuden vuoksi radalla liikuttaessa tulee aina käyttää kypärää sekä polvi- ja kyynärsuojia.  

- Uuden lähiliikuntapaikan myötä haluamme kannustaa lapsia ja nuoria omatoimiseen liikkumiseen. Radalla pärjäävät pienetkin potkupyöräilijät ja skuuttajat, mutta se antaa haastetta myös isommille liikkujille, Raision kaupungin liikunta- ja nuorisotoimenjohtaja Karita Toivonen iloitsee.  

Raision nuorisovaltuusto on ottanut kantaa Pumptrackin rakentamiseen useammassa eri vaiheessa. Valtakunnallisen LIITU-tutkimuksen tulokset osoittavat, että erityisesti yläkouluiässä nuorten liikkuminen vähenee ja paikallaanolo lisääntyy. Vapaasti käytettävissä olevat liikuntapaikat ja yhteinen suunnittelu ovat yksi keino edistää nuorten omaehtoista liikkumista.

Naapurissa jo skeittiparkki ja parkour-alue

Raision rata rakennetaan lasten ja nuorten suosimalle ulkoilualueelle, Vaisaaren ja Ihalan koulujen väliseen puistoon. Läheltä löytyy jo skeittiparkki ja parkouralue. Radan ulkopuoliset alueet maisemoidaan. Tuleva rata-alue on vanhaa soranottoaluetta, joka tällä hetkellä on osin nurmea ja mäntyvoittoista sekametsää.

Pumptrackin kehittivät 2000-luvun alussa amerikkalaiset BMX-pyöräilijät monipuoliseksi miniversioksi krossipyöräradalle. Suomen ensimmäinen asfalttipäällysteinen pumptrack rakennettiin Lohjalle 2016. Sen jälkeen monet kunnat ovat huomanneet ratojen liikuntavaikutukset ja ratoja on valmistajan mukaan Suomessa käytössä jo 38. Varsinais-Suomessa ratoja löytyy Uudestakaupungista ja Salosta, jonne rata avattiin syyskuussa 2020. Myös Ruskolla on pumptrack-rata.

Kuten muillakaan lähiliikuntapaikoilla, käyttö ei ole valvottua tai ohjattua, vaan liikkuminen on omatoimista.
- Luomalla pelisäännöt yhteistyössä nuorten kanssa saamme varmastikin luotua paikan, jossa homma toimii kaikkien kannalta hyvin, ja jossa lapsilla ja nuorilla on mielekästä tekemistä, Toivonen uskoo.

Päivitetty 16.8. asukastilaisuuden tiedoilla. Tiedote julkaistu 22.6.2022. 

Muokattu viimeksi
16.8.2022 14:21

Asiasanat

Lapsiperheet
Matkailijat
Nuoret
Kulttuuri ja vapaa-aika
Asuminen ja ympäristö
Liikunta ja urheilu
Matkailu Suomessa
Rakennettu ympäristö