Alppiruusupuistosta Kaurinkallion kautta pähkinälehtoon

Uutiset
Alppiruusujen kukinta on tältä vuodelta ohi, mutta Alppiruusupuistossa voi silti käydä kauhoittumassa ja katsomassa, mitä muita kasveja puistossa kukoistaa. Puistossa vieraillessa kannattaa kokeilla myös reittiä Alppiruusupuistosta metsän läpi Karmelinpuistoon.
Kosteikon kasveja

Karmelinpuistoon kuljettaessa avautuu luonnoltaan monimuotoinen ympäristö, ja reitin varrella maisema todella vaihtuu.

- Kukkia, niukkaa, sammalen peittämää kalliota, kitukasvuista mäntymetsää, ja lopulta jalopuiden ja pähkinäpensaiden rehevä lehto, esittelee reittiä innoissaan Raision kaupungin puistotyöntekijä, hortonomi Auli-Maarit Meriläinen.

Edestakaisin lenkin pituus on noin kaksi kilometriä. Kaurinkallion osuudella maasto on hieman vaikeakulkuista puiden juurten ja kallion noustessa esiin polulta.

Alppiruusupuiston herkän metsänpohjan ja kosteikkojen kasvillisuus on hyvin haavoittuvaista ja sen vuoksi poluilta poikkeaminen ei ole sallittua. Myöskään pyöräily ja mopoilu eivät ole sallittuja metsäpoluilla.

Huomioi alppiruusupuiston erikoisuudet

Alppiruusupuistossa on monia mielenkiintoisia kasveja, joita ei tule ehkä huomioineeksi. Keväällä ensimmäisenä kukkivat magnoliat, joita on kymmenkunta eri puolilla metsää. Taimet ovat vielä nuoria ja niissä on vain muutamia kukkia.

Kosteikoista löytyy aito Suomen luonnon alppiruusu, suopursu, jolla on huumaava tuoksu. Vetisellä kasvupaikalla viihtyy myös kurjenjalka, jonka juurakko kelluu puolittain vedessä.

- Kurjenmiekka on upeimpia luonnonkukkiamme, ja Alppiruusupuiston kosteikoissa sitä löytyy keltakukkaisten lisäksi kirjavalehtisenä ja valkokukkaisena, kertoo Meriläinen. - Kosteikon sammalmättäässä viihtyy myös harmaansävyinen suokukka, jonka punertavat kukat ovat itsepölytteisiä.

Ulkolaisten alppiruusujen alueella oleva pieni lammikko vetää keväällä puoleensa sammakoita ja sudenkorentoja. Linnuille lampi on tärkeä juomapaikka ja Raision tunnuslintu, mustarastas, asustelee sen läheisyydessä.

Alppiruusupuistossa käyskennellessä kannattaa bongata myös hemlokki – kuusta muistuttava ja monille tuntematon puu. Niitä on eri puolilla Alppiruusupuistoa yli 60 kpl.

Alppiruusupuistossa on myös erilaisia tuijia. Tunnetun kandantuijan lisäksi voi puistosta löytää jättituijan ja pensasmaisena kasvavan koreantuijan. Lammen rannalla kasvaa tuijien lähisukulainen, hibatuija. Se kuuluu sypressikasvien heimoon, mutta on sukunsa ainoa edustaja.

Alppiruusupuistosta Kaurinkalliolle

Alppiruusupuiston läpi kulkeva kevyenliikenteenväylä jatkuu kohti etelää ja metsä muuttuu kapeaksi metsävyöhykkeeksi, jonka oikealla puolella sijaitsee Pahtanmäen kerrostalot. Kartan mukaan kallio on nimeltään Laittavuori.

- Kaurinkalliolla voit aistia erämaan tunnelmaa, laakeita kallioita ja pienikasvuisia mäntyjä. Hetken voisi ajatella olevansa eksynyt kauas pohjoiseen, kertoo Meriläinen.

Kävelylenkki jatkuu Karkelosraitin yli Meriakselin ulkoiluraitille, joka johtaa metsän läpi Karmelinpuistoon.

Karmelinpuiston pähkinälehto

Metsäosuuden jälkeen avautuu suuri puistoalue, jossa on jaloja lehtipuita ja noin 700 pähkinäpensasta. Puiston ulkokehällä kiertää kävelyreitti, joka varrelta voi löytää esimerkiksi luontaisesti Ahvenanmaalla ja lounaissaaristossa kasvavaa oratuomea ja orapaatsamaa.

Raision kaupunki on tehnyt aktiivista työtä puiston kehittämiseksi ja kävijöitä ilahduttavat muun muassa  tuhannet sipulikukat sekä parvitulppaanit, jotka muodostavat suuria kasvustoja ja yhdessä varressa on monta kukkaa.

Karmelinpuiston käytävä kiertää puiston ympäri, jonka jälkeen voit vielä testata puiston keskellä kivilabyrintin. Palaa samaa reittiä takaisin Alppiruusupuistoon ja näe maisemat taas uusin silmin.

Muokattu viimeksi
25.6.2020 13:25