Alle 30-vuotiaille miehille annetaan jatkossa vain Biontech-Pfizerin Comirnaty-koronarokotetta

Uutiset
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeistuksen mukaisesti Raisiossakin tarjotaan alle 30-vuotiaille miehille ja pojille toistaiseksi ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-koronarokotetta. Pohjoismaisen seurantatutkimuksen mukaan sydänlihastulehduksia ilmenee suhteellisesti enemmän Modernan Spikevax-rokotteen kuin Biontech-Pfizerin Comirnatyn saaneilla ja riski saada sydänlihastulehdus rokotuksen jälkeen on nuorilla miehillä suurempi kuin naisilla.
Hoitaja laittaa nuorelle laastaria käsivarteen rokotuksen jälkeen

Jos alle 30-vuotias mies on saanut ensimmäisenä koronarokoteannoksenaan Modernan rokotetta, toisena annoksena tarjotaan Biontech-Pfizerin rokotetta. Myös kolmansissa rokotuksissa voimakkaasti immuunipuutteisille alle 30-vuotiaille miehille annetaan toistaiseksi ainoastaan Biontech-Pfizerin rokotetta.

Rokotuksen jälkeen havaittuja sydänlihastulehduksia on todettu eniten nuorilla miehillä kahden viikon sisällä toisen mRNA-rokoteannoksen saamisesta. Riski on naisilla ja vanhemmilla miehillä huomattavasti pienempi kummankin mRNA-rokotteen kohdalla.

Modernan rokotetta voidaan THL:n ohjeistuksen mukaan tarjota kaikille 30 vuotta täyttäneille sekä alle 30-vuotiaille naisille. Biontech-Pfizerin rokotetta voidaan tarjota entiseen tapaan kaikille rokotettaville ikäryhmille. Koronarokotuksen voivat Suomessa saada kaikki 12 vuotta täyttäneet.

THL:n ohje Modernan rokotteen ikärajasta on varotoimi, ja sitä arvioidaan uudelleen marraskuun aikana, kun tutkimuksen tulokset tarkentuvat. Fimea ja THL tekevät läheistä yhteistyötä sydänlihastulehdusten tutkimiseksi ja mahdollisten viranomaistoimenpiteiden arvioimiseksi.

THL:n sivuilla lisätietoa rokotteiden käytöstä alle 30-vuotiaiden miesten rokotuksissa.

Muokattu viimeksi
8.10.2021 12:06

Asiasanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
korona