Luontopolut

Nainen ja koira Haunisten altaalla

Löydät kaikki Raision luontopolut yhteen pdf-tiedostoon koottuna sivun alareunasta. 

Kullaanpolku

 (11,5 km)

Päiväreitiksi sopiva lenkki, aikaa kannataa taukoineen varata 4–6 tuntia. Kiipeä ihastelemaan Kullaanvuoren näköalatornin maisemia. Kullaanvuorella on laavu nuotiopaikkoneen sekä puusee. Kullaanpolku on osa Kuhankuonon retkeilyreitistöä.

Lähtöpaikat: Kerttulan liikuntakeskus, jossa autopaikoitus. Lähtö polulle liikuntahallin päädystä yli Kerttulantien Vesakujalle, jonka päästä pääsee Raumantien ylittävälle sillalle.

Toinen lähtöpaikka on Ruskon hiihtokeskus
Huom! Hiihtokeskuksen laduilla ei saa kävellä. Paksun lumen aikaan kävely-ura Kullavuorelle on viitoitettu heti Hujalantieltä hiihtokeskuksen tielle käännyttäessä. Autot voi jättää sikalarakennuksen päähän.

Pähkinäpolku

(3 km sekä 900 m mittainen majalenkki)

Päiväretkeksi sopivat lenkit, luontokeidas aivan keskustan tuntumassa.
Reitin varrella on yksi laavu, tulipaikka puuvajoineen ja käymälöineen sekä kaivo.

Lähtöpaikat: Metsäkallankadulla ja Pähkinämäen majalla. Molemmissa lähtöpaikoissa on opastaulu. Omalle autolle on pieni pysäköintialue Pähkinämäen ulkoilumajan lähellä, Metsäkallankadun päässä on tilaa 2–3 autolle.

Uikkupolku

 (4 km)

Uikkupolku kiertää Raisionlahden pohjukan. Reitin varrella on lintutorni ja luontopolkutauluja. Lähtöpaikkana esim. lintutornin P-alue Nesteentien varrella (ennen Hahdenniemen venesatamaa.)

Timalipolku

 (3,8 km)

Uikkupolulta erkaneva, Viheriäisten merellisen rehevään rantamaisemaan johtava ympäristöpolku palvelee myös venesataman käyttäjiä.
Opasteet venesatamasta.

Kerttulan luontopolku

(3,3 km)

Kerttulan urheilukeskuksesta tai Friisilän verstailta pääset helposti matkaan. Reitin varrella kannattaa maisemien ihailun lisäksi tutustua tietotauluihin sekä hyödyntää hyvät marjastus- ja sienestysmaastot.

Vaskipolku

Vaskipolku tutustuttaa kiertäjänsä myöhäisrautakautisiin nähtävyyksiin. Lähtöpaikkana esim. Huhkotalon kartano (jossa parkkipaikka), mutta reitille pääsee helposti myös muualta reitin varrelta. 

Raision museo Harkko on tuottanut mobiiliopastuksen Vaskipolkuun. Opastuksia on myös muihin Raision esihistoriakohteisiin sekä julkisiin taideteoksiin.

Haunisten allas

(3,5 km)

Altaan kiertäminen on päiväretkeksi sopiva lenkki mäntymetsässä aivan veden tuntumassa. Reitin varrella on kaksi laavua, kaksi käymälää ja kaksi tulipaikkaa puuvajoineen. Alueella on myös täysimittainen 18-väylän frisbeegolfrata. Toiselle taukopaikalle on esteetön kulku n. 400 m parkkipaikalta.

Lähtöpaikka: Santaojantieltä jatkuvan hiekkatien päässä on parkkialue, jonka vierestä reitti alkaa. Siellä on myös frisbeegolfradan lähtöpiste.

Luontopolku

Liitteet