Epäiletkö koronaa? Toimi näin

(Päivitetty 28.9.2021)

Tällä sivulla:
Milloin pitää hakeutua testiin?
Ohjeet hoitoon hakeutumiseen
Lapset ja koronavirus
Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta
Ohjeita koronavirustartunnalta suojautumiseen

Milloin pitää hakeutua testiin?

Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri. Testauksen tavoitteena on muun muassa torjua epidemian leviämistä, suojata riskiryhmiä sekä jäljittää tehokkaasti tartuntaketjuja.

Täysin rokotettujen, joilla on kaksi koronarokoteannosta ja viimeisestä annoksesta yli kaksi viikkoa, ei jatkossa tarvitse hakeutua koronanäytteenottoon, jos heillä on vain lieviä hengitystieinfektion oireita. Lievillä hengitystieinfektion oireilla tarkoitetaan esimerkiksi pelkkää nuhaa ilman kuumetta. Ohjeistus ei koske sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä eikä henkilöitä, joiden tiedetään altistuneen koronavirustartunnalle. Heidät testataan matalalla kynnyksellä.

Alle 12-vuotiaita ei enää testata pienessä nuhassa. Alle 12-vuotiailta lapsilta, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita, näyte on perusteltua ottaa, mikäli on altistus tartuntaan varmistetulta koronaviruspotilaalta edeltävän kahden viikon sisällä, lapsen perhepiirissä on yli 16-vuotiaita, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa tai lapsen infektio-oireet edellyttävät testausta lääkärin arvion mukaan.

Rokottamattomien yli 12-vuotiaiden nuorten ja aikuisten pitäisi aina hakeutua testiin, kun heillä on koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Hengitystieinfektion oireisena ei saa lähteä töihin, kouluun tai päiväkotiin, ja on muutenkin vältettävä kontakteja muihin, kunnes oireet ovat lievittyneet.

Ohjeet testiin hakeutumiseen

Koronaviruksen aiheuttamia oireita voivat olla

 • päänsärky
 • haju- ja makuaistin häiriöt
 • nuha ja nenän tukkoisuus
 • yskä, kurkkukipu ja kurkun karheus
 • hengenahdistus
 • voimattomuus, väsymys ja lihaskivut
 • kuume
 • pahoinvointi, oksentelu ja ripuli

Erillinen hengitystietulehdusvastaanotto toimii ajanvarauksella Raision terveysaseman (Sairaalakatu 5) Kustavintien puoleisella sivulla. Saat ajanvarauksen yhteydessä ohjeet näytteenottoon saapumisesta. Koronanäytteet otetaan parakissa hengitystietulehdusvastaanoton sisäänkäynnin edustalla.

Huom.! Kaikille Raision vastaanotoille, myös koronanäytteenottoon, tullaan puhelimessa tehtävän hoidon tarpeen arvion kautta. Näytteenottoon ei voi tulla ilman ajanvarausta.

Vaihtoehto 1: Tee oirearvio Omaolo-palvelussa

 • Tee koronavirustaudin oirearvio Omaolo.fi-palvelussa, joka antaa sinulle toimintaohjeet oireidesi perusteella. Voit lähettää oirearvion suoraan terveysasemalle, josta sinuun ollaan yhteydessä, mikäli koronanäyte on tarpeellinen. Kun terveysasemalta ollaan sinuun yhteydessä, saat tilanteen mukaan lähetteen näytteenottoon sekä ohjeistuksen näytteenotolle saapumisesta ja vastauksen saamisesta. Samalla arvioidaan myös mahdollinen sairausloman tarve. Voit tehdä oirearvion milloin vain. Oirearvion lähettäminen terveysasemalle edellyttää vahvaa tunnistautumista esim. pankkitunnuksilla.

Vaihtoehto 2: Ota yhteyttä terveysasemalle

 • Ole yhteydessä Raision terveysaseman ajanvaraukseen 02 434 3183 arkisin klo 8–15.30. Sairaanhoitaja tekee arvion hoidon tarpeesta. Samalla hoidetaan tarvittaessa lähetteen kirjoittaminen, ohjeistus näytteenotolle saapumisesta ja vastauksen saamisesta sekä sovitaan mahdollinen sairausloman tarve. Huom.! Järjestelmään on mahdollista jättää takaisinsoittopyyntö vain kerran samasta numerosta.
 • Kuulovammaisten tekstiviestipalvelu toimii numerossa 044 797 1358 arkisin klo 8–15.30. Puhelimeen voi jättää ainoastaan tekstiviestejä ja sitä luetaan terveysaseman aukioloaikoina. Viestin jättäessä on ilmoitettava potilaan henkilötunnus ja koko nimi.
 • Raision terveysaseman aukioloajan ulkopuolella palvelee Turun alueen yhteispäivystys (Tyks Akuutti) numerossa 02 313 8800. Puhelimessa arvioidaan hoidon tarve ja annetaan jatko-ohjeita.

Odottaessasi testitulosta jää omaehtoiseen karanteeniin, kunnes olet saanut vastauksen ja kunnes olet oireeton.

Takaisin sivun alkuun

Lapset ja koronavirus

 • Alle 12-vuotiaita ei enää testata pienessä nuhassa. Alle 12-vuotiailta lapsilta, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita, näyte on perusteltua ottaa, mikäli on altistus tartuntaan varmistetulta koronaviruspotilaalta edeltävän kahden viikon sisällä, lapsen perhepiirissä on yli 16-vuotiaita, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa tai lapsen infektio-oireet edellyttävät testausta lääkärin arvion mukaan.
 • Lapsille ei voi tehdä oirearviota tai lähettää tietoja terveysasemalle Omaolon kautta.
 • Lisäohjeita: Miten toimia, kun lapsi sairastuu hengitystieinfektioon?

Takaisin sivun alkuun

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

Takaisin sivun alkuun

Ohjeita koronavirustartunnalta suojautumiseen

Suojaa itseäsi ja läheisiäsi koronavirustartunnalta:

 • Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona.
 • Pidä yli 2 metrin etäisyys muihin ihmisiin.
 • Huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta.
 • Käytä kasvomaskia, kun liikut paikoissa, joissa on muita ihmisiä.
 • Lataa Koronavilkku-sovellus.
 • Ota rokote, kun vuorosi tulee.

Takaisin sivun alkuun

Asiasanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
korona