Alppiruusupuisto

Alppiruusut kukkivat värikkäinä.

Sijainti kartalla

Kirkkoväärtinkujan päässä, tuoreessa kangasmetsässä, sijaitsee 4,5 ha suuruinen Raision Alppiruusupuisto. Puistossa on suomalaisia ja ulkolaisia alppiruusuja yhteensä noin 1800 kappaletta, lajikkeita yhteensä 198, joista kotimaisia lajikkeita 28.

Valkoinen ja lila kärhö yhdessä männyn kupeessa.

Alppiruusujen kukinta ajoittuu toukokuun loppupuolelta juhannuksen tienoille, jolloin puistossa voi vierailla vapaasti. Kukinta-aika voi hieman vaihdella, lämpimänä keväänä kukinta alkaa aikaisemmin ja voi jäädä lyhyemmäksi kuin viileänä keväänä.

Yleisnäkymä puistosta.

Alppiruusupuiston vieressä on parkkipaikka. Metsän läpi kulkee kevyen liikenteen reittejä, joista näkee koko istutusalueen, mutta halutessaan voi poiketa myös pienemmille metsäpoluille. Kevyen liikenteen väylän varrella on penkkejä levähtämistä varten.

P.M.A. Tigerstedt kukkii valkoisin kukin joissa on punertavia pilkkuja.

Alppiruusupuisto perustettiin vuonna 1999, jolloin alueelle istutettiin 350 kotimaista alppiruusua. Vuonna 2008 vietettiin valtakunnallista Vihervuotta, jonka kunniaksi puistoa laajennettiin istuttamalla sinne 300 kotimaista alppiruusua.

Alppiruusujen nuput vaalenevat kukan avautuessa.

Puisto laajeni kolmannen kerran Vihervuonna 2016, kun istutusalue levittäytyi uudelle metsäalueelle kaupungin keskustaan päin. Tällä kertaa istutettiin 400 alppiruusua sekä ulkolaisia että kotimaisia lajikkeita. Näiden lisäksi alueelle on istutettu erilaisia alppiruusuristeytyksiä. Istutustalkoissa on ollut mukana runsaasti innokkaita kaupungin asukkaita.

Kaunis alppiruusu mäntyjen katveessa.

Syksyllä 2021 Kirkkoväärtinkujan varteen istutettiin alppiruusulajeja, joiden alkuperä on Appalakkien vuoristosta. Alueella on myös alppiruusuja, joiden lisäysmateriaali on Yltöisten lajikekoealueelta.

Alppiruusuissa on upeita värisävyjä, tässä vaalean lilan raitoja.

Alppiruusupuistoon on istutettu myös lukuisia magnolioita, joiden kukinta alkaa ennen alppiruusuja. Näinollen puistossa on pidemmän aikaa kaunista katseltavaa.

Valkokukkainen magnolia Alppiruusupuistossa.

Kirkkoväärtin kujaa reunustavan kallioseinämän edustalle on istutettu erilaisia köynnöksiä. Kalliota pitkin kiipeilevät raatihuonevilliviinit ja kallion edustalla olevat korkeat köynnösverkot verhoutuvat kiinanvilliviinin sekä amurin- ja ruosteviinien kasvustoon. Kadun varteen on istutettu myös kirsikoita. Kallioalueen syysväritys on huomiota herättävä.

Villiviinien syysruska on upean punainen.

Vuonna 2019 alkoi suosittu Osta oma alppiruusu- kampanja, joka jatkuu edelleen. Halutessaan yksittäiset henkilöt, yhdistykset tai yritykset voivat ostaa oman alppiruusun puistoon ympäri vuoden. Syksyllä kaupunki järjestää istutustapahtuman, jossa voit istuttaa alppiruusun itse tai halutessasi kaupungin Viheryksikkö hoitaa istutuksen. Kaupunki huolehtii kasvien jatkohoidosta.

Alppiruusupuiston kosteikossa kasvaa keltakurjenmiekkoja ja suopursua.

Mäntyvaltaisesta kangasmetsästä löytyy vaihtelevia näkymiä, pieni lammikko, kauniita, aluetta rajaavia kallioita sekä pieniä kosteikkoja, joissa kasvaa luontaisesti suopursua, kurjenjalkaa, metsäalvejuurta ja maariankämmekkää.

Alppiruusupuiston lammikko syksyllä.

Yleisesti koko alueella kasvaa mustikkaa ja sananjalkoja.

Puistosta löytyy myös saniaisia.

Metsään on istutettu erilaisia hemlokkeja, tuijia ja sypressejä. Puiden rungoilla kiipeilee mm. köynnöshortensioita, imukärhivilliviinejä, japaninkelasköynnöstä, erilaisia muraatteja, ja pienikukallisia kärhöjä.

Alppikärhö rehevässä metsämaastossa.

Kosteikoissa kasvaa mm. kirjosorsimoa, tupasvillaa, erilaisia kurjenmiekkoja, suokukkaa, saniaisia, rentukoita ja raatetta. Myös erilaisia pärskä- ja alvejuuria, imarteita, loikkoja, hiirenportaita sekä kangaskortetta löytyy alueelta. 

Tarha-adiantumi on kaunis saniainen.

Puiston säännöt

  • Kulje vain kevyen liikenteen väylillä tai kivituhkalla päällystetyillä metsäpoluilla.
  • Metsäpolut ovat tarkoitettu vain jalankulkijoille. Pyöräily ja mopoilu on kielletty.
  • Kasveja ei saa vahingoittaa millään tavalla. Kasvien kerääminen kielletty.
  • Ethän kulje kosteikkojen läpi tai alueilla, jossa on istutuksia ja luonnonkasvustoa, tallaaminen vaurioittaa kasvillisuutta.
  • Koirat ovat pidettävä kytkettynä. Älä anna koirien tehdä tarpeitaan istutettujen kasvien juurelle. Korjaathan koirien jätökset roska-astioihin.
  • Tupakointi kielletty.

Alppiruusupuiston yhteydessä toimii viehättävä kesäkahvila. Puiston voi kiertää vaikka kahvilan yhteydessä olevien keppihevosten kanssa. WC:t löytyvät vieressä olevan lukion tiloista.

  • Kahvilan seinustalla on rivi keppihevosia.

Liitteet

Vihersuunnittelija
Organisaatio
Elinvoima- ja kilpailukykytoimiala
Yksikkö
Kunnallistekniset palvelut
Matkapuhelinnumero
+358 40 587 6750
Address
Kaupungintalo
Lähikuva Raision Alppiruusupuistosta kesältä 2019.

Alppiruusupuisto laajenee - haluatko olla mukana?

Haluatko olla mukana lisäämässä Alppiruusupuiston monimuotoisuutta ja kauneutta? Osta oma alppiruusu puistoon!

lateral-image-left

Asiasanat

Retkeily
Luonnonvaraiset kasvit ja eläimet
Matkailu Suomessa