Alppiruusupuisto

Alppiruusut kukkivat värikkäästi mäntymetsässä.

Sijainti kartalla

Kirkkoväärtinkujan päässä, tuoreessa kangasmetsässä, sijaitsee 4,5 ha suuruinen Raision Alppiruusupuisto. Puistossa on suomalaisia ja ulkolaisia alppiruusuja yhteensä noin 1600, lajikkeita yhteensä 153, joista kotimaisia lajikkeita 28.

Valkoinen ja lila kärhö yhdessä männyn kupeessa.

Alppiruusujen kukinta ajoittuu toukokuun loppupuolelta juhannuksen tienoille, jolloin puistossa voi vierailla vapaasti. Kukinta-aika voi hieman vaihdella, lämpimänä keväänä kukinta alkaa aikaisemmin ja voi jäädä lyhyemmäksi kuin viileänä keväänä.

P.J.M Elite kukkii kukkii ensimmäisten joukossa violetin kukin.

Alppiruusupuiston vieressä on parkkipaikka. Metsän läpi kulkee kevyen liikenteen reittejä, joista näkee koko istutusalueen, mutta halutessaan voi poiketa myös pienemmille metsäpoluille. Kevyen liikenteen väylän varrella on penkkejä levähtämistä varten.

Valkoinen P.M.A.Tigerstedt kukkii Alppiruusupuistossa.

Alppiruusupuisto perustettiin vuonna 1999, jolloin alueelle istutettiin 350 kotimaista alppiruusua. Vuonna 2008 vietettiin valtakunnallista Vihervuotta, jonka kunniaksi puistoa laajennettiin istuttamalla sinne 300 kotimaista alppiruusua.

Suopursut viihtyvät Alppiruusupuiston kosteikossa.

Puisto laajeni kolmannen kerran Vihervuonna 2016, kun istutusalue levittäytyi uudelle metsäalueelle kaupungin keskustaan päin. Tällä kertaa istutettiin 402 alppiruusua sekä ulkolaisia että kotimaisia lajikkeita. Näiden lisäksi alueelle on istutettu erilaisia alppiruusuristeytyksiä. Kaupungin asukkaat ovat istuttaneet Alppiruusupuiston kasvillisuuden kunakin vuonna järjestetyissä istutustalkoissa.

Kaunis alppiruusu mäntyjen katveessa.

Vuonna 2019 alkoi suosittu Osta oma alppiruusu- kampanja, joka jatkuu edelleen. Halutessaan yksittäiset henkilöt, yhdistykset tai yritykset voivat ostaa oman alppiruusun puistoon ympäri vuoden. Kaupungin järjestämässä istutustapahtumassa voit istuttaa alppiruusun itse tai halutessasi kaupungin Viheryksikkö hoitaa istutuksen. Kaupunki huolehtii kasvien jatkohoidosta.

Alppiruusupuiston kosteikossa kasvaa keltakurjenmiekkoja ja suopursua.

Mäntyvaltaisesta kangasmetsästä löytyy vaihtelevia näkymiä, pieni lammikko, kauniita, aluetta rajaavia kallioita sekä pieniä kosteikkoja, joissa kasvaa luontaisesti suopursua, kurjenjalkaa, metsäalvejuurta ja maariankämmekkää. Yleisesti koko alueella kasvaa mustikkaa ja sananjalkoja.

Puistosta löytyy myös saniaisia.

Metsään on istutettu erilaisia hemlokkeja, tuijia ja sypressejä. Puiden rungoilla kiipeilee mm. aasiankilpikiertoa, japaninkelasköynnöstä, erilaisia muraatteja, imukärhivilliviinejä, köynnöshortensioita ja pienikukallisia kärhöjä.

Alppikärhö rehevässä metsämaastossa.

Kosteikoissa kasvaa mm. kirjosorsimoa, tupasvillaa, erilaisia kurjenmiekkoja, suokukkaa, saniaisia, rentukoita, raatetta ja suovehkaa. Myös erilaisia pärskä- ja alvejuuria, imarteita, loikkoja, hiirenportaita sekä kangaskortetta löytyy alueelta. 

Aurinko paistaa helmisaniaisiin.

Puiston säännöt

  • Kulje vain kevyen liikenteen väylillä tai kivituhkalla päällystetyillä metsäpoluilla.
  • Metsäpolut ovat tarkoitettu vain jalankulkijoille. Pyöräily ja mopoilu on kielletty.
  • Kasveja ei saa vahingoittaa millään tavalla. Kasvien kerääminen kielletty.
  • Ethän kulje kosteikkojen läpi tai alueilla, jossa on istutuksia ja luonnonkasvustoa, tallaaminen vaurioittaa kasvillisuutta.
  • Koirat ovat pidettävä kytkettynä. Älä anna koirien tehdä tarpeitaan istutettujen kasvien juurelle. Korjaathan koirien jätökset roska-astioihin.
  • Tupakointi kielletty.

Alppiruusupuiston yhteydessä toimii pieni kesäkahvila. Puiston voi kiertää vaikka kahvilan yhteydessä olevien keppihevosten kanssa. Käymälät löytyvät vieressä olevan lukion tiloista.

  • Kahvilan seinustalla on rivi keppihevosia.

Liitteet

Vihersuunnittelija
Organisaatio
Tekninen keskus
Yksikkö
Kunnallistekniset palvelut Investoinnit ja suunnittelu
Matkapuhelinnumero
+358 40 587 6750
Address
Kaupungintalo, Nallinkatu 2
Lähikuva Raision Alppiruusupuistosta kesältä 2019.

Alppiruusupuisto laajenee - haluatko olla mukana?

Haluatko olla mukana lisäämässä Alppiruusupuiston monimuotoisuutta ja kauneutta? Osta oma alppiruusu puistoon!

lateral-image-left

Asiasanat

Retkeily
Luonnonvaraiset kasvit ja eläimet
Matkailu Suomessa