Varsinais-Suomi siirtyy perustasolle keskiviikkona – rokotteen ottaminen kannattaa edelleen

Uutiset
Koronatilannetta Varsinais-Suomessa koordinoivan ryhmän päätöksen mukaisesti alueella siirrytään lievimmälle perustasolle keskiviikosta 16.6. alkaen. Rajoitukset ja suositukset kevenevät, ja avin päätöksen mukaisesti myös kokoontumisrajoitukset poistuvat. Vaikka tilanne on nyt hyvä, rokote kannattaa edelleen ottaa mahdollista seuraavaa aaltoa ennakoiden.
Pestään käsiä

Perustasolle siirtymisen myötä lähikontaktien välttäminen aikuisten ottelu- ja kilpailutoiminnassa poistuu 16.6. lähtien, eikä kuorolauluakaan enää kielletä.

Lisäksi Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätöksen mukaisesti 16.6. alkaen sisätiloissa ja ulkotiloissa voi järjestää tapahtumia ilman henkilömäärärajoituksia. Terveysturvallisuudesta on kuitenkin edelleen pidettävä kiinni, ja sairaanhoitopiirikin suosittelee järjestämään myös yksityistilaisuudet terveysturvallisesti.

Julkisissa tiloissa lähikontaktien välttämistä kuitenkin suositellaan edelleen. Myös kasvomaskin käyttöä suositellaan muun muassa terveydenhuollon toimipisteissä, julkisissa tiloissa sekä joukkoliikenteessä. Etätyösuositus pysyy toistaiseksi voimassa. Lisäksi on hyvä jatkaa epidemian aikaan omaksuttuja käytäntöjä koskien käsi- ja yskimishygieniaa, sosiaalisia etäisyyksiä ja muiden huomioon ottamista.

Tartunnat tulevat pääasiassa ulkomailta

Ulkomaille matkustamista on edelleen syytä harkita erittäin tarkkaan. Suurin osa Varsinais-Suomen tartunnoista tulee ulkomailta. Ilman ulkomaan tartuntoja ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti olisi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä vain 6,3, kun se nyt on 18,6.

– Edelleenkin testeihin hakeutuminen on tärkeää, vaikka epidemiatilanne on rauhallinen. Esimerkiksi Britanniassa ollaan huomattu koronan oirekuvan muuttuminen. Tämän oirekuvan muuttuminen voi edesauttaa varianttien leviämistä, jos nuhassa tai lievissä oireissa ei mennä testiin. Eli pitäisi mennä testiin myös lievissä oireissa, kun aikaisemmin ajateltiin, että korona on vaikeampikin infektio, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Rokotteen ottaminen on edelleen tärkeää

Vaikka koronatilanne on nyt hyvä, rokote kannattaa silti ottaa. Mitä paremmaksi rokotekattavuus nousee syksyyn mennessä, sitä parempi on lähtökohta uuden epidemia-aallon estämiseksi. Parhaimmillaan rokotukset voivat jopa estää mahdollisia rajoituksia syksyllä.

Raision rokotusajanvaraus on auki kaikille 16 vuotta täyttäneille raisiolaisille ja ruskolaisille. Raisiolaisista on toistaiseksi rokotettu 56,6 %. Lue lisää koronarokotuksista ja ajan varaamisesta kaupungin koronarokotussivulta.

Tutustu kaikkiin Varsinais-Suomessa voimassa oleviin suosituksiin ja rajoituksiin sairaanhoitopiirin verkkosivuilla.

Muokattu viimeksi
15.6.2021 15:55

Asiasanat

korona