Taistelu espanjansiruetanoita vastaan jatkuu

Uutiset
Espanjansiruetanoita on havaittu Raisiossa tietyillä alueilla runsaasti. Kaupungille on aiheesta tullut useita yhteydenottoja ja ilmoitusten perusteella paikoilla on käyty keräämässä etanat pois. Valitettavasti tämä ei aina riitä. Laji on kaikkiruokainen ja lisääntyy varsin nopeasti.
Espanjansiruetana

Raision kaupunki kannustaa myös asukkaita mukaan taisteluun tätä vieraslajia vastaan. Haitallisia etanoita voi kerätä ja hävittää niin kotipihoilta kuin lähiympäristöstäkin.

Mikä on espanjansiruetana?

Tappajaetanaksikin nimitetty espanjansiruetana on kansallisesti haitallinen vieraslaji. Sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty. Vieraslajilla tarkoitetaan lajia, joka on levinnyt luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella.

Espanjansiruetanat ovat 7 – 14 cm pituisia ja väritykseltään murretun oranssinruskeita, likaisenruskeista tai mustia. Niiltä useimmiten puuttuvat sivuraidat. Espanjansiruetanaa ei pidä sekoittaa ukkoetanaan, jonka jalan alapinnan reunat ovat leveälti mustat. Ukkoetana ei koskaan esiinny suurella joukolla kuten espanjansiruetana yleensä tekee. Ukkoetana kuuluu maamme alkuperäiseen lajistoon eikä sitä ole syytä hävittää.

Miksi laji on haitallinen?

Espanjansiruetana on kaikkiruokainen. Sille kelpaavat koriste- ja hyötykasvit, kukat ja sipulit. Myös kuolleet lajitoverit. Sen tähden tapettuja etanoita ei ole hyvä jättää maahan. Espanjansiruetana voi risteytyä muiden etanalajien kanssa ja aiheuttaa haittaa näin alkuperäisille lajeille. Espanjansiruetanan erittämä lima voi sisältää bakteereja (mm. listeria), jotka voivat olla haitallisia ihmisille ja kotieläimille. Etana voi liikkua jopa 50 m yössä. Laji leviää uusille elinpaikoille rakentamisen, maansiirtotöiden ja kasvien siirron mukana.

Miten lajia torjutaan?

Espanjansiruetanat kannattaa katkaista tai kerätä ämpäriin ja kaataa kiehuvaa vettä päälle, jolloin ne kuolevat nopeasti. Kuolleet etanat voi haudata maahan tai laittaa pussiin ja polttokelpoisen jätteeseen. Keräystä voi tehostaa laittamalla maahan kosteutta kerääviä lautoja, joiden alle etanat mielellään kerääntyvät. Tehokkainta lajin torjunta on keväällä ennen kuin talvehtineet yksilöt ehtivät munia. Etana jatkaa munintaa pitkin kesää ja syksyä yhteensä jopa 200 munaa. Torjunta on tärkeää kotipihassa, ettei etana pääse leviämään.

Raisiossa järjestetään etanaviikot keväällä

Kaupunki järjestää ensi keväänä etanaviikot, jolloin espanjansiruetanoita kerätään talkoilla. Keräysajankohdasta ja –paikoista tulee tarkempaa tietoa lähempänä ajankohtaa.

(Kuvat: Pekka Malinen, CC-BY-NC-4.0)

Espanjansiruetana
Muokattu viimeksi
18.9.2020 10:16