Suojaudu auringolta - kertaa vinkit!

Uutiset
Kesä on antaa mahdollisuuden nauttia auringon valosta ja lämmöstä. On kuitenkin tärkeää muistaa hyvä suojautuminen.
Lapset ja isä puhaltavat saippuakuplia köllötellen vihreällä nurmella.

Auringolta suojautuminen pähkinänkuoressa 

1. Vetäydy varjoon
2. Suojaudu vaatteilla ja hatulla
3. Käytä aurinkovoidetta, suojakerroin yli 15
4. Suojaa silmäsi aurinkolaseilla
5. Vältlä kesäisin auringossa oleskelua klo 11-15 välisenä aikana

Auringolta voi suojautua monin keinoin

Jopa 95% ihosyövistä olisi estettävissä, mikäli auringolta suojauduttaisiin oikeaoppisesti. Ensisijaisena suojautumiskeinona on sisätiloissa pysyminen UV-säteilyn ollessa voimakasta ja toisena suojautumiskeinona on varjoon hakeutuminen.

Edellä mainittujen keinojen lisäksi suositellaan suojautumaan vaatteilla ja päähineillä sekä käyttämällä aurinkosuojavoiteita. Vaatteita valitessa tulisi kiinnittää huomiota vaatteen paksuuteen, neulostiheyteen ja vaatteen väriin. Tumma vaate suojaa paremmin auringolta kuin vaalea vaate. Helppo tapa vaatteen paksuuden tarkistamiseen on katsoa, näkyykö käsi kankaan läpi. Nykyään on satavilla myös UV-suoja tekstiilejä, jotka ovat hyödyllisiä lapsille UV-indeksin ollessa korkea.

Varjoisassa paikassa oleskelu jopa puolittaa uv-säteilyn määrän, joka on voimakkaimmillaan keskipäivällä klo 11-15. Säteilyä pystyy helposti arvioimaan oman varjon pituuden mukaan, mitä lyhyempi varjo, sitä voimakkaampi säteily.  Silmien suojaaminen on erityisen tärkeää lapsilla, joiden silmät päästävät UV-säteilyä lävitse aiheuttaen verkkokalvolla rappeutumista 

Tärkeää tietää aurinkovoiteen käytöstä

Aurinkovoiteiden tarkoituksena on täydentää luontaista suojautumista (vaatteet, siesta, varjo). Aurinkovoiteella on tarkoitus ehkäistä ihon palamista. Aurinkosuojavoiteen valinnassa on huomioitava sen suojakerroin. Suomessa tulisi käyttää vähintään suojakertoimen 15 voidetta ja ulkomaan aurinkoisissa kohteissa korkeamman kertoimen voiteita. 

Alle puolivuotiaalle ei pitäisi käyttää lainkaan aurinkovoiteita. Vauvat ja pienet lapset tulisi pitää kokonaan suojassa suoralta auringonvalolta. Lapsille tarkoitetuissa aurinkovoiteissa on yleensä korkea suojakerroin (50 tai 50+) ja ihoa ärsyttävät kemialliset ainesosat on jätetty pois. Mikäli lapsella on herkkä iho, kannattaa välttää voidetta, joka sisältää ihoa helposti ärsyttävää paraminobentsoehappoa eli PABA:ta. Voidetta valittaessa kannattaa huomioida, ettei voide ärsytä silmiä.

Aurinkovoidetta tulee käyttää reilusti (2 ruokalusikallista eli n. 30ml) ja lisätä muutaman tunnin välein, sillä voide haihtuu hikoilun myötä sekä uinnin jälkeen. Voidetta tulee lisätä kuivalle ja puhtaalle iholle. Aurinkovoide tulee levittää puoli tuntia ennen ulos menoa, ja voidetta levitetään paksu kerros iholle. Voiteen suojakerroin perustuu osittain riittävän paksuun voidekerrokseen. Kun ihon suojaus auringon UV-säteilyltä onnistuu, iho ei rusketu. Aurinkosuojavoiteen parasta ennen päiväys on myös hyvä tarkistaa aika ajoin.

Auringolta suojautuminen on hyvä oppia pienestä pitäen

On erityisen tärkeää huolehtia lasten riittävästä suojautumisesta, sillä iho ei unohda saamaansa uv-säteilyä. Lapsen iho on herkkä ja näin ollen myös alttiimpi uv-säteilyn haittavaikutuksille. Mikäli lapsen iho palaa toistuvasti tai uv-säteilylle altistuminen on suurta, lisää se ihosyöpäriskiä tulevaisuudessa. Lapselle kannattaa opettaa jo pienenä suojautuminen auringolta, jolloin hän omaksuu tavan osaksi normaalia toimintatapaa. Vanhempien esimerkki auttaa lasta omaksumaan eri keinot suojautua auringolta.

 

Milla Erfe & Laura Sällylä-Kosonen Turku AMK, Kehittämistyö 2019

 

 

 

 

Muokattu viimeksi
10.6.2020 14:48

Asiasanat

Lapsiperheet
Sosiaali- ja terveyspalvelut
Neuvola
Neuvolapalvelut