Raision museo Harkko uusissa tiloissa Kirjastotalolla

Uutiset
Raision museo Harkko pääsi yli 10 vuoden väistötiloissa toimimisen jälkeen uusiin museotiloihin, kun Raision Kirjastotalolle avautui kesäkuussa Harkon näyttely-, yleisötyö- ja museokauppatilat. Uusissa tiloissa museo pääsee juhlimaan Eero Rantasen syntymän 100-vuotisjuhlavuotta. Samalla museon näyttelypolitiikka uudistuu ja saa uusia painopisteitä.
Kirsi Leimu pitää uusissa museotiloissa käsissään taideteosta näyttelystä Linnunradan alla – Eläimiä taiteessa ja taruissa.

Tämä artikkeli on julkaistu Raisio tiedottaa 2/23 -lehdessä. Voit lukea jutun kokonaisuudessaan myös Raisio tiedottaa -verkkojulkaisusta.

Raision Museo Harkon historia

Harkon ensimmäiset näyttelytilat avautuivat vanhaan kunnantaloon 10.6.2000. Museotiloissa oli erilliset osiot taidenäyttelyille, arkeologiselle osastolle sekä Eero Rantasen (1923–2002) muistohuoneelle. Nimensä museo sai Mullin eduspellon myöhäisrautakautiselta asuinpaikalta löydetystä vatimaisesta kupariharkosta, joka on yksi Raision merkittävimmistä arkeologisista löydöistä. Se löydettiin kahden rakennuksen väliseksi ojaksi tulkitusta painaumasta. Vastaavanlaisia harkkoja tunnetaan Itämeren alueelta kolme: kaksi Latviasta ja yksi Gotlannista.

Museotoiminnan lähtökohtana Raisiossa on ollut Eero Rantasen keräämä taidekokoelma. Eero Rantasen säätiön taidekokoelma on muodostunut vuosikymmenien kuluessa kamarineuvos Eero Rantasen kiinnostuksesta taiteeseen. Vuonna 1994 Rantanen ja kaupunki pääsivät sopimukseen säätiön kokoelman tallettamisesta ja taidemuseon perustamisesta kaupunkiin. Museo avautui vuonna 2000 täydennettynä arkeologisella osastolla. Tällä hetkellä Eero Rantasen säätiön taidekokoelmassa on lähes 3000 teosta. Viime vuosina ja tulevaisuudessa säätiö on taidehankinnoissaan keskittynyt julkiseen taiteeseen.

Raision museo Harkon tulevaisuus

Ensimmäisenä näyttelynä uusissa museotiloissa nähdään Linnunradan alla – Eläimiä taiteessa ja taruissa –näyttely. Se kertoo suomalaisista eläinmyyteistä arkeologisten löydösten ja museon taidekokoelmien keinoin. Sukupolvet ovat tulleet ja menneet ja samalla maailmankuvamme on muuttunut useita keroja, mutta yksi asia on pysynyt: ihmiset ja eläimet elävät edelleen linnunradan alla. Näyttelyssä käsitellään valikoitujen suomalaisten metsän eläinten syntytarinoita ja mytologioita, joita täydentävät Raisiossa tehtyjen arkeologisten kaivausten löydöt kuin Eero Rantasen säätiön taidekokoelmien taideteokset.

Raision kirjastotalon Aulagallerian ja Raision kaupungintalon toisen kerroksen Gallerian hallinnointi siirtyi Harkolle vuoden 2023 alusta ja varsinkin kirjaston Aulagallerian ja Harkon näyttelyt voivat olla toisiaan tukevia. Jatkossa gallerioiden näyttelyvuorojen haku on avoinna kaksi kertaa vuodessa.

Tervetuloa uuteen Harkkoon 11.6. alkaen

Linnunradan alla – eläimiä taiteessa ja taruissa 11.6.–29.10.2023
Raision museo Harkko, Raision Kirjastotalo, Eeronkuja 2, Raisio

Avoinna:
ma–to 10–19, pe 10–16, la–su 12–15
Pääsymaksut: 5/4/2€ tai Museokortti.

Muokattu viimeksi
20.6.2023 10:24

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Museot