Raisiolaiset tekevät aktiivisesti ilmastotekoja mutta kaipaavat lisää tietoa

Uutiset
Raision kaupungin tekemän kyselyn perusteella raisiolaiset ovat ahkeria tekemään ilmastoa parantavia tekoja, yleisimmin kierrättämällä tai vähentämällä ruokahävikkiä. Samalla he myös kaipaavat lisää tietoa Raision ilmasto- ja kestävyysasioista. Lokakuussa tehdyllä ilmastoaiheisella kyselyllä selvitettiin asukkaiden ja alueen toimijoiden ilmastoasioihin liittyviä pelkoja, toiveita ja asenteita.
Henkilö pitää käsissään erilaisia roskia, kropasta näkyy vain alaosa.

Vastauksia ilmastokyselyyn tuli yhteensä 228. Suurin osa vastaajista, 84 %, asuu Raisiossa. Vastaajista 14 % työskentelee Raision alueella ja loput 2 % kertoi asioivansa Raisiossa omaisten tai ystävien luona sekä ostoksilla.

Vastaajat tekevät paljon ilmastotekoja jokapäiväisessä elämässään. Yleisimmät tavat liittyvät kierrättämiseen (93 % vastaajista) ja ruokahävikin vähentämiseen (82 % vastaajista). Yli puolet vastaajista ilmoitti myös liikkuvansa ja lämmittävänsä asuntonsa ympäristöystävällisesti, harrastavansa lähimatkailua ja hyödyntävänsä paikallisia ulkoilumahdollisuuksia ja kulttuuripalveluita sekä välttävänsä turhia hankintoja. Lisäksi esiin nousi lähiluonto, joka koettiin sekä tarpeellisena että arvokkaana. Kaiken kaikkiaan yli 80 % vastaajista oli sitä mieltä, että ilmaston tilaa pitää pyrkiä parantamaan.

Iso osa vastaajista kuitenkin myös kaipaa lisää tietoa esimerkiksi Raision ilmasto- ja kestävyysasioista, päästöjen kehityksestä sekä käytännön toimista. Lisäksi he toivovat tietoa hankintojen vastuullisuudesta sekä kevyen liikenteen väylien ja julkisen liikenteen kehittämistä.

– Kaupunkilaisilla on paljon hyviä ja arvokkaita näkökohtia, jotka tulee ottaa huomioon, kun suunnittelemme tulevaisuuden kestävää Raisiota. Olemme alkaneet jo luoda kaupungin nettisivuille ilmastoaiheista kokonaisuutta, josta saa tietoa Raisiossa tehtävästä ilmastotyöstä. Pian kaupunkilaisilla on myös mahdollisuus osallistua työhön konkreettisemmin, sillä olemme järjestämässä ilmastoaiheisia tilaisuuksia niin Raision asukkaille, päättäjille kuin henkilöstölle, Raision ilmastokoordinaattori Ronja Ryyppö kertoo.

Ilmastokysely on osa ympäristöministeriön rahoittamaa ilmastosuunnitelmasta tekoihin -hanketta. Hankkeessa selvitetään ja edistetään tapoja, joilla ilmastoon vaikuttavia toimenpiteitä ohjataan sekä tapaa, jolla johtamista hyödynnetään ilmastotavoitteiden toteuttamiseen. Tavoitteena on luoda kaupungille ilmastojohtamisen työkaluna toimiva ilmasto-ohjelma sekä kehittää ilmastotekoihin liittyvien toimenpiteiden tunnistamista.

Tutustu kyselyn raporttiin.

Tutustu Raision ilmastoaiheisiin sivuihin.

Muokattu viimeksi
20.1.2022 8:27

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Ympäristö