Lämmin sää on lisännyt bakteeri-infektion riskiä saaristossa uidessa

Uutiset
Helteinen sää on lisännyt Vibrio-sukuun kuuluvien bakteerien aiheuttamia tartuntoja ihmisillä. Kohonnut vibriotartuntojen riski koskee tällä hetkellä koko Suomen rannikkoa ja on suurimmillaan muun muassa Turun saaristossa. Vibrio-suvun bakteerit lisääntyvät lämpimissä suolapitoisissa rannikkovesissä, ja rannikkovesiä onkin syytä välttää etenkin, jos vastustuskyky on alentunut.
Meri vaahtoaa rantaan, jonka hietikossa näkyy kolme jalanjälkeä

Vibrioiden aiheuttamat tartunnat ovat tavallisimmin haavaumien kautta saatuja ihoinfektioita. Bakteerit voivat aiheuttaa uimareille myös ulkokorvan tulehduksia sekä nieltynä lieväoireisen vatsataudin. Vakavimmassa taudin muodossa bakteeria päätyy vereen, mikä voi aiheuttaa vakavan yleisinfektion ja jopa potilaan menehtymisen.

Jos vastustuskyky on alentunut, kannattaa välttää Itämeressä uimista

Vibrioiden aiheuttamat merivesivälitteiset infektiot voivat olla vaaraksi erityisesti niille henkilöille, joilla kehon vastustuskyky on alentunut sairauden tai pitkäaikaisen lääkityksen vuoksi. Näiden henkilöiden tulisi nyt välttää Itämeressä uimista etenkin, jos heillä on ihorikkoja tai muita haavaumia.

Vibriotartuntojen riski on kohonnut niin kauan, kun meriveden pintalämpötilat säilyvät korkeina. Lämpenevän ilmaston myötä hellekesiä on odotettavissa entistä useammin, mikä lisää uimavesivälitteisten Vibrio-infektioiden riskiä.

Lue lisää vibrio-bakteereista THL:n sivuilta.

Muokattu viimeksi
14.7.2021 13:47

Asiasanat

Matkailijat
Asuminen ja ympäristö
Liikunta ja ulkoilu
Ympäristö