Koronaepidemian huippu ohitettu Varsinais-Suomessa – Nelosrokote on yli 80-vuotialle tärkeä

Uutiset
Koronan ilmaantuvuus on Varsinais-Suomessa laskussa. Tautia on kuitenkin edelleen paljon liikkeellä. Yli 80-vuotiaiden olisi tärkeä ottaa neljäs rokoteannos, sillä kolmannesta annoksesta on voinut kulua aikaa ja rokotteen teho siksi hiipua.
Maskikasvoinen hoitaja rokottaa potilasta.

Koronaepidemian huippu saavutettiin 23.3., jolloin kahden viikon ilmaantuvuus 100 000 henkilöä kohden oli 1967. Työtaistelun aikana, 1.4. lähtien, koronatestejä on otettu selvästi vähemmän kuin maaliskuussa. Sen vuoksi nyt todettujen tartuntojen määrä tai ilmaantuvuusluku eivät tällä hetkellä ole vertailukelpoisia aiempiin lukemiin.

– Epidemia kääntyi kuitenkin havaittavaan laskuun jo ennen työtaistelua, ja lisäksi uusien koronavirusinfektioon liittyvien sairaalahoitojaksojen määrä on Tyksissä vähentynyt jo kolmen viikon ajan, eli näyttää siltä, että tilanne on rauhoittumassa, Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyksin) infektiolääkäri Harri Marttila sanoo.

Perusterveydenhuollon vuodeosastoilla on kuitenkin hoidossa paljon koronaviruspotilaita, noin 40 potilasta Varsinais-Suomessa. Tartuntoja on myös paljon liikkeellä. Tuorein positiivisuusprosentti koronatesteistä Varsinais-Suomessa on 51 prosenttia.

Yli 80-vuotialle neljäs rokoteannos tärkeä

Yli 80-vuotiaat ovat hyvin rokotettuja Varsinais-Suomessa. Melkein 97 prosenttia yli 80-vuotiaista on ottanut ensimmäisen rokotusannoksen. Toisen annoksen saaneita on melkein 96 prosenttia yli 80-vuotiaista ja kolmannen rokotuksen on ottanut 88,5 prosenttia. Neljännestä rokotusannoksesta ei ole vielä tilastotietoa.

– Arvioni on, että noin neljännes yli 80-vuotiaisista varsinaissuomalaisista on saanut neljännen rokotusannoksensa, sanoo Harri Marttila.

Neljäs annos olisi tärkeä tälle ikäryhmälle, koska kolmannesta annoksesta on saattanut jo kulua aikaa ja sen teho on mahdollisesti jo laskenut. Omaisten rooli ikäihmisten auttamisessa, esimerkiksi viemisessä rokotteelle, on tärkeä.

– Varsinkin työtaistelutilanteessa, on erittäin tärkeätä pitää huolta ikäihmisistä ja noudattaa erityistä varovaisuutta, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Voimassa oleviin suosituksiin ei tehty muutoksia. Maskin käyttö, käsien pesu, sekä etäisyyksien pitäminen suurissa ihmismassoissa ovat yhä ajankohtaisia.

Muokattu viimeksi
12.4.2022 14:27

Asiasanat

Ikäihmiset
Sosiaali- ja terveyspalvelut
korona