Yhteisöllinen opiskeluhuolto

Kouluyksiköissä toteutetaan yhteisöllistä opiskeluhuoltoa, joka kohdistuu monipuolisesti opiskeluyhteisön hyvinvointiin. Yhteisöllisessä opiskeluhuollossa ei käsitellä yksittäisen oppilaan asioita.

Perusopetuksen oppilailla on oikeus opiskeluhuoltoon. Opiskeluhuollolla tarkoitetaan oppilaiden fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista huolehtimista. Opiskeluhuolto edistää oppilaiden tasapainoista kasvua ja kehitystä sekä varmistaa kaikille mahdollisuuden tasavertaiseen oppimiseen. Tavoitteena on ylläpitää monipuolisesti oppilaiden hyvinvointia sekä havaita ongelmia ja puuttua niihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Opiskeluhuoltotyötä tehdään yhteistyössä oppilaiden ja heidän vanhempiensa kanssa. Opiskeluhuoltopalveluihin kuuluvat muun muassa kouluterveydenhuolto, koulukuraattori- ja koulupsykologitoiminta. Opiskeluhuoltoa tekevät myös opettajat ja koulun muu henkilöstö.  

Monialainen asiantuntijaryhmä kokoontuu tarvittaessa selvittämään oppilaan tuen tarvetta ja suunnittelemaan tuen järjestämistä. Toiminta perustuu oppilaan ja/tai huoltajan suostumukseen. Kokouksista laaditaan oppilashuoltokertomus Wilmaan. Näiden tapaamisten keskustelut ovat luottamuksellisia ja kirjatut tiedot salassa pidettäviä.
 

Sosiaali- ja terveyspalvelut järjestää 1.1.2023 alkaen Varsinais-Suomen hyvinvointialue. Koulukuraattorien yhteystiedot löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta.

Sosiaali- ja terveyspalvelut järjestää 1.1.2023 alkaen Varsinais-Suomen hyvinvointialue. Psykologien yhteystiedot löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta.

Asiasanat

Lapsiperheet
Nuoret
Koulutus ja varhaiskasvatus
Perusopetus