Raision julkiset taideteokset

Kolme kookasta led-kaarta, joiden alapinnalla led-valot.

Mobiiliopastus Raision julkisiin taideteoksiin 

Mika Natri - Kaaret

 

Mika Natrin teos Kaaret-teos muodostuu kolmesta teräskaaresta koostuu kolmesta teräskaaresta ja led-valoista.. Valo on keskeisessä roolissa teoksessa. Hämärällä teokseen syttyvät kaarten alapintaa asennetut led-valot. Julkisia teoksia Natri lähestyy puhtaasti esteettisistä lähtökohdista, ja toivoo Kaarien luovan positiivista tunnelmaa ja virikkeitäkin.

Eero Rantasen säätiön ja Raision kaupungin yhteinen teoshankinta paljastettiin 15.2.2020.

Ajan Rajat - Tiina Vainio

Ajan Rajat teos kirjastolla, edessä kivipolku, taustalla sininen maalaus akryylilevylle.

Kolme vuotinen hanke saatettiin 17.9.2014 päätökseen, kun Raision kirjastotalolla paljastettiin Tiina Vainion toteuttama ja Eero Rantasen säätiön rahoittama teos Ajan Rajat.

Kolmeosaiseen teokseen kuuluuvat maalaukset akryylilevyille, kivipolku sekä kartiotammi. Teos kertoo Raision alueesta eri aikakausina, ihmisen ja muun luonnon yhteydestä ja niiden riippuvuudesta toisistaan. Teoksen lähtökohtana ovat veden ja maan rajakohdat noin 5000 vuoden ajalta Raision alueella. Akryylilevyssä täysin läpinäkyvät kohdat olivat veden pinnalla 5000 vuotta sitten.

Vaaleimman sininen alue nousi veden pinnalle 4000 vuotta sitten, seuraava alue vajaa 2000 vuotta sitten, seuraava 1000 vuotta sitten ja tummin alue kuvaa veden ulottuvuutta tällä hetkellä. Taideteoksen muotojen lähtökohtana ovat Raision alueen kartat. Taiteellisia vapauksia on otettu ja karttaa onkin teoksessa venytetty, niin kuin aikakin on venyvä käsite. Kartta ei myöskään rajoitu pelkästään Raision tämän hetkisiin rajoihin, vaan kyseessä on hieman laajempi alue.

Akryylinen osa on läpinäkyvä, molemmilta puolin katsottava. Ulkoa katsottaessa kartta on oikeinpäin. Sisälle karttakuva näkyy peilikuvana. Karttaan on myös kuvattu muutamia alueelta tehtyjä löytöjä, mm. kupurasolki, kolmioneula, kivikirves, filigraanisolki ja ristikuvio kirkon sisällä olevasta hautakivestä. Pihalla olevassa kivipolussa on arviolta 8 000 kiveä, vaaleaa luonnonkiveä ja mustia noppakiveä.

Hanke toteutettiin yhteistyössä Raision kaupungin kanssa.

Citius, Altius, Fortius - Kerttu Horila

Kolme terävää elementtiä kaltevasti kohti toisiaan.

Kuvanveistäjä Kerttu Horilan (s. 1946) veistos liittyy raisiolaisen soutajan Pertti Karppisen olympiamenestykseen 1980-luvulla. Kolmiosaisen veistoksen materiaalit ovat teräs, pronssi, betoni ja kivi. Citius, Altius, Fortius valmistui vuonna 1988 ja sijaitsee Kerttulan urheilukeskuksen (Kisakatu 3) pihalla.

Karmelinpuisto

Kivistä koottu medaljongin kuvio Karmelinpuistossa.

Puiston keskustan muodostaa laaja nurmialue, jossa sijaitsee kuvataiteilija Tarja-Orvokki Virtasen sekä lasten ja nuorten kuvataidekoulun suunnittelema kivilabyrintti. Teos pohjautuu Mahittulasta, Tuomolan kalmistosta löytyneeseen hopeiseen filigraanisoljen ornamenttiin. Löytö on 1100-luvulta jKr. Puisto avattiin vuonna 2001.

Kirkonrakentajat Killi ja Nalli - Harry Kivijärvi

Killi ja Nalli -patsas syksyllä.

Kuvanveistäjä Harry Kivijärven (1931 - 2010) massiivinen punagraniittiveistos Kirkonrakentajat Killi ja Nalli sijaitsee Raision kaupungintalon ja kirkon välisellä puistoalueella. Veistos liittyy vanhaan raisiolaiseen tarinaan, jonka mukaan Raision kirkon rakensivat jättiläiset Killi ja Nalli. Veistos paljastettiin vuonna 1983.

Kosminen lintu - Viktor Mitroshin

Kosminen lintu -taideteos.

Venäläisen kuvanveistäjä Viktor Mitroshinin (s. 1955, Tseljabinski) graniittiveistos Kosminen lintu sijaitsee puistikossa Raision museo- ja kulttuurikeskus Harkon vieressä. Veistokseen on kaiverrettu teksti Kolmen kulttuurin kohtaamispaikka – Raisiossa tehtyihin arkeologisiin löytöihin perustuen. Teos kuvastaa myös Eero Rantasen säätiö taidekokoelmien kolmea painopistettä, jotka ovat suomalainen, venäläinen ja virolainen taide.

Mitroshin suunnitteli ja veisti saveen Kosmisen linnun mallin ollessaan työskentelymatkalla Kustavin keramiikkapajalla vuonna 1989. Samana vuonna veistoksen valoivat kipsiin kuvanveistäjä Anja Juurikkala ja Väinö Ollikainen. Vuonna 1997 tehtiin musta graniittiveistos Loimaan kivessä alkuperäisen kipsimallin mukaan. Teos kuuluu Eero Rantasen säätiön taidekokoelmaan ja se paljastettiin 14.8.1997.

Opin valo - Martin Ahlström

Avoinen kirja corten-teräksestä.

Raision lukion peruskorjauksen vihkiäisjuhlassa syksyllä 2003 paljastettiin kuvataiteilija Martin Ahlströmin (s. 1946) tekemä teräksinen reliefi. Lukion   Kirkkoväärtinkujan puoleisella seinällä oleva reliefi esittää kirjaa, jonka sisältä paistaa   opin valo. Teos on tunnelmaltaan erilainen eri vuorokaudenaikana. Reliefi on tehty   corten-teräksestä, jonka kirkas pinta ruostuu 1,5 - 3 vuoden sisällä lopulliseen väriinsä.

Sadonkorjaajat I - Gunnar Finne

Kivipaasi, jossa pronssinen laatta, jossa kaksi tyyliteltyä alastonta miestä.

Kuvanveistäjä Gunnar Finnen (1886 - 1952) 1920-luvun pronssireliefi Sadonkorjaajat I sijaitsee Huhkon kartanon puistossa kiinnitettynä graniittipaateen, jossa on teksti:

Työn ja taiteen kaupunki Raisio 1995
Raision kaupunki   
Eero Rantasen säätiö.

Teos symboloi kulttuurin sadonkorjuuta ja kulttuurin puolesta tehtävää työtä. Siinä on kuvattuna kaksi alastonta miestä selät vastakkain. Toisella miehistä on kädessään sirppi, toisella edessään lyhde. Reliefi kuuluu Eero Rantasen säätiön taidekokoelmaan ja se paljastettiin 9.10.1995.

Sadonkorjaajat II - Gunnar Finne

Pronssinen laatta, jossa kaksi tyyliteltyä alastonta naista.

Gunnar Finnen (1886 - 1952) 1920-luvun pronssireliefi Sadonkorjaajat II sijaitsee Raision museo- ja kulttuurikeskus Harkon kaupungintalon puoleisessa päädyssä. Teos liittyy aiheeltaan ja toteutukseltaan Huhkon kartanon puistossa sijaitsevaan reliefiin Sadonkorjaajat I.

Teokset symboloivat kulttuurin sadonkorjuuta ja kulttuurin puolesta tehtävää työtä. Sadonkorjaajat-nimen reliefeille on antanut kamarineuvos Eero Rantanen. Teokset ovat olleet esillä aiemmin näyttelyissä nimellä Kulttuuri I ja II. Sadonkorjaajat II juhlistaa mahdollisesti naisten saamaa äänioikeutta ja siinä on kuvattuna kaksi alastonta naista, joista etummainen on polvistunut maahan. Reliefi kuuluu Eero Rantasen säätiön taidekokoelmaan ja se paljastettiin 13.5.1998.

Uho - Maarit Nissilä

Pronssinen veistos, jossa hahmot kantavat harteillaan painavaa kiveä.

Maarit Nissilän Uho-teos on vuodelta 1985. Materiaaliltaan veistos on pronssia. Maarit Nissilä osallistui nuorena opiskelijana Raision Killi ja Nalli  -veistoksen suunnittelukilpailuun, jonka voitti Harry Kivijärvi. Teema jäi kuitenkin pyörimään Nissilän mieleen ja vuosien aikana samasta teemasta tulikin useampia veistoksia, joista Uho on yksi. Teoksessa ei selkeästi ole nähtävissä hahmojen määrää. Kuitenkin nähtävissä on, että kannettava taakka on raskas. Teos kuuluu Eero Rantasen säätiön taidekokoelmaan ja se hankittiin kokoelmiin syksyllä 2017.

Teokset suljetussa tilassa

Hyrrä

Punakeltasävyinen pyöreämuotoinen mosaiikkifresko.

Erika Näsi piirsi 16-vuotiaana Raision Työväenopiston lasten ja nuorten kuvataidekoulussa öljyvärityön, joka oli yksityiskohta valaistusta origamista. Tavallinen harjoitustyö muuntui myöhemmin mosaiikkifreskoksi Kuloisten kouluun.

Mosaiikkifresko

Värikäs mosaiikkifresko, ilmakuva Ihalasta.

Kalevalan päivänä 28.2.2006 paljastettiin Ihalan koululla lähes 9 m² mosaiikkifresko. Hanke toteutettiin yhteistyössä Raisioin museo Harkko ja Raision lasten ja nuorten kuvataidekoulun 13-16 -vuotiaiden ryhmän kanssa  vuosina 2004-2006. Opettajina toimivat Minnaliisa Soini ja Tarja Orvokki Virtanen.

Ohjattu kasvu - Jarkko Roth

Kolme punagraniittista erilaista muotoa.

Kuvanveistäjä Jarkko Rothin (s. 1943) teos Ohjattu kasvu sijaitseen Raision tehdasalueella osoitteessa Raisionkaari 55. Teos paljastettiin 20.6.1989. Teoksen omistaa Raisio Oyj.

Unihevonen

Mosaiikkifresko, jossa hevonen seisoo takajaloillaan.

Raision lasten ja nuorten kuvataidekoulun 13-16 -vuotiaiden toteuttama mosaiikkityö Unihevonen sijaitsee Leijapuiston päiväkodissa. Teos paljastettiin maaliskuussa 2011.

Raiku - Simo Helenius

Sinisävyinen teos, jossa neljä osaa: yksi lattialla ja kolme seinällä.

Simo Heleniuksen Raiku teos sijaitsee Friisilän koulun suuressa aulatilassa. Teos koostuu neljästä vaaleansiniseksi maalatusta erillisestä osasta, joista yksi lattialla ja kolme muuta seinässä kiinni reliesfinomaisesti. Seinällä olevista elementeistä on löydettävissä ihmishahmoja. Teos on vuodelta 1989.