Sähkökatkot

Sähkölamppu kuvituskuva.

Varautuminen mahdollisiin sähkökatkoihin

Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan lyhyet sähkökatkot ovat tulevana talvena mahdollisia. Sähköpula on todennäköisintä tammi-helmikuussa 2023 kovilla pakkasjaksoilla.

Sähköpula tarkoittaa sitä, että tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta. Tällöin kulutusta joudutaan hetkellisesti rajoittamaan. Paikalliset jakeluverkonhaltijat suorittavat kulutuksen kytkemisen irti Fingridin ohjeiden mukaisesti siten, että alueelliset sähkökatkot kestävät kyseisellä alueella enimmillään pari tuntia. Yhteiskunnan kannalta tärkeät toiminnot pyritään aina rajaamaan sähkökatkojen ulkopuolelle.

Raisiossa sähkön jakelusta vastaa Caruna. Sähköpulassa Caruna pyrkii viestimään tulevasta sähkökatkosta etupainotteisesti. Carunalla on käytössä mm. tekstiviestipalvelu ja lisäksi Carunan häiriökartalla on tieto siitä, millä alueella on odotettavissa sähkökatkoja.

Mahdollisuuksien mukaan myös Raision kaupunki tiedottaa sähkökatkoista. Tieto Raision kaupungin alueella tapahtuvista sähkökatkoista viedään kaupungin verkkosivuille ja sosiaalisen median kanaviin. Sähkökatkoista tiedottavat myös media ja mm. Yleisradio.   

Irti kytkettävät alueet ovat melko pieniä ja koskevat Carunan arvion mukaan muutamia satoja tai tuhansia asiakkaita kerrallaan. Katkoja kierrätetään ja mahdollinen ennakkotieto, esimerkiksi tekstiviesti, tulee ainoastaan niille asiakkaille, joita sähkökatko koskee. Tieto on saatavilla aikaisintaan edellisenä päivänä.

Jos katko kestää pidempään kuin kaksi tuntia tai se on hyvin laaja, on kyse todennäköisesti muusta kuin sähköpulaan liittyvästä katkosta. 

Kuvassa sähkökatkoksessa tapahtuvia asioita.

Lisätietoa ja hyödyllisiä linkkejä

Sähkökatkot voidaan ehkäistä kulutusta vähentämällä

Sähköpulaa sekä alueellisia sähkökatkoja ennaltaehkäistään parhaiten säästämällä sähköä. Erityisesti kello 8–10 ja klo 16–18 välillä säästetty sähkö vähentää sähkökatkojen riskiä.  

Jokaisen kannattaa varautua sähkökatkoihin. Varautumista yksilötasolla voi tehdä pienillä toimenpiteillä: pidä puhelimen akku ladattuna ja pieni tasku- tai otsalamppu taskussa tai laukussa.

Raision kaupunki varautuu sähkökatkoihin

Kaupunki on varautunut mahdollisiin sähkökatkoihin niin, että niistä olisi mahdollisimman vähän haittaa asukkaille. Kriittiset kohteet, kuten terveyskeskussairaala, pyritään aina rajaamaan sähkökatkojen ulkopuolelle.

Raision kaupungin päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa on varauduttu sähkökatkoihin ja niitä on harjoiteltu. Tavoitteena on, että yksiköiden toiminta jatkuu sähkökatkoista huolimatta mahdollisimman normaalina. Koulut ja päiväkodit varaavat pidemmän katkon varalle paristo- tai akkukäyttöisiä lamppuja.  

Sähkökatkon aikana kaupungin palveluja tai tiloja, esimerkiksi Uintikeskus Ulpukka tai Kirjastotalo, voidaan joutua sähkökatkon aikana sulkemaan. Tieto sulkemisesta annetaan paikan päällä ja rakennusten ulko-ovilla, mikäli tiedotus sähköisesti ei ole mahdollista.

Kaupunki myös ehkäisee sähköpulaa erilaisilla energiansäästötoimilla. LED-valoja himmennetään hiljaisimpina aikoina ja muiden kuin kokoojakatujen valot sammutetaan arkisin klo 23.30–05 välillä. Kaupungin kiinteistöissä tehdään erilaisia pienempiä energiansäästötoimia, esimerkiksi aamun ja iltapäivän huipputuntien tasaamiseksi vähennetään valoja hallintorakennuksista. Tänä talvikautena autojen lämmitystolpat on otettu pois käytöstä.

Jo tehtyjä toimenpiteitä ovat tilojen valaisimien vaihto LED-lamppuihin, kiinteistöautomatiikan hyödyntäminen ja kiinteistöjen peruskorjauksien yhteydessä mm. ilmanvaihdon energiatalouden parantamista. Myös katuvaloja on vaihdettu LED-valaisimiin. Vuonna 2023 kaupunki panostaa energiatehokkuuteen muun muassa aurinkopaneeleita ja led-valaistusta hankkimalla.

lateral-image-left