Koronarokotukset

Koronarokotukset Raisiossa

(Päivitetty 20.7.2021)

Tältä sivulta löydät tietoa koronarokotuksista Raisiossa. Raision kaupunki vastaa Raision ja Ruskon yhteistoiminta-alueen rokotuksista.

Tällä sivulla:
Ajankohtainen rokotustilanne
Yleistä tietoa koronarokotuksista
Rokotusajan varaaminen
Rokotukseen saapuminen
Tehosterokotus
Rokotusjärjestys
Koronarokotustodistus
Koronarokotusneuvonta

Ajankohtainen rokotustilanne

Raisiossa rokotetaan yli 16-vuotiaita sekä riskiryhmiin kuuluvia 12–15-vuotiaita raisiolaisia ja ruskolaisia. Aika varataan itse.

Ensimmäisen rokotteen saaneita raisiolaisia on 16334 (65,8 %) ja ruskolaisia 4069 (63,9 %). Toisen rokoteannoksen saaneita raisiolaisia on 7447 (30,0 %) ja ruskolaisia 1730 (27,2 %). (20.7.2021) 

Voit seurata koronarokotusten edistymistä myös THL:n sivuilta.

Takaisin sivun alkuun

Yleistä tietoa koronarokotuksista

Rokotuksiin käytetään AstraZenecan, BionTech-Pfizerin ja Modernan rokotteita. Toistaiseksi ensimmäisinä annoksina käytettävät rokotteet ovat Raisiossa kaikenikäisille mRNA-rokotteita.

Raisio rokottaa THL:n suosituksen mukaisesti myös vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvia 12–15-vuotiaita. Lasten riskiryhmät ovat muuten samat kuin 16 vuotta täyttäneiden riskiryhmät, mutta poikkeuksena on ylipaino. Sen arvioimiseksi THL suosittelee käytettävän lasten painoindeksiä eli ISO-BMI:tä. Alarajaksi suositellaan 35:tä, joka kuvaa ikäryhmässä vaikeaa ylipainoisuutta.

AstraZenecan rokotteen käyttöä jatketaan 65 vuotta täyttäneillä tehosterokotteen osalta. Rokotetta ei kuitenkaan anneta, jos on sairastanut aivolaskimotukoksen eli sinustromboosin tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian eli verihiutaleniukkuuden (HIT). Alle 65-vuotiailla AstraZenecan rokote vaihdetaan tehosterokotuksessa toiseen valmisteeseen automaattisesti, eikä sen vuoksi tarvitse olla yhteydessä terveysasemalle.

Mikäli on sairastanut koronavirustaudin, rokotus annetaan 6 kuukauden kuluttua sairastamisesta. Jos ensimmäisen rokotteen saamisen jälkeen sairastuu koronaan, myös tehosterokotus (normaalisti 12 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta) siirtyy 6 kuukauden päähän sairastumisesta. Lue lisää "tehosterokotus"-kohdasta.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

Takaisin sivun alkuun

Rokotusajan varaaminen

Uusia rokotusaikoja avataan tavallisesti torstaisin klo 8. Rokotemääristä ja peruutuksista riippuen pieniä määriä aikoja saattaa avautua myös muulloin.

 • 12–15-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat. Ajanvarauksen voi tehdä vain puhelimitse terveysaseman ajanvarauksesta. Huom.! Jos nuori ei ole kykenevä tai halukas päättämään rokotuksesta, vanhemmat voivat tulostaa ja täyttää sivun alareunasta lomakkeen, jolla he antavat suostumuksen nuoren rokottamiseen.
 • 16–17-vuotiaat. Ajanvarauksen voi tehdä sähköisen ajanvarauksen kautta, mikäli on mahdollisuus vahvaan tunnistautumiseen. Muuten ajanvaraukset tehdään puhelimitse oman terveysaseman ajanvarauksesta.
 • Yli 18-vuotiaat. Ajanvaraukset tulee tehdä ensisijaisesti sähköisen ajanvarauksen kautta.
 • Yli 80-vuotiaat. Ajat on annettu soittamalla henkilökohtaisesti. Mikäli et ole vielä saanut rokotetta, olethan itse puhelimitse yhteydessä terveysaseman ajanvaraukseen. 

Ikäryhmä määräytyy tämänhetkisen iän, ei syntymävuoden, mukaan.

Uusia rokotusaikoja aukeaa varattavaksi torstaisin klo 8. Sekä raisiolaiset että ruskolaiset rokotetaan Raision terveysasemalla. Välillä pieniä määriä rokotusaikoja avataan myös Ruskon terveysasemalle.

Tarjolla on myös pieni määrä ilta-aikoja. Ajat on tarkoitettu ensisijaisesti niille, jotka työskentelevät tai opiskelevat toisessa kaupungissa sekä niille, joiden ei ole työn luonteen vuoksi mahdollista käydä rokotuksessa päivän aikana.

Ajan voi varata jonottamatta sähköisessä ajanvarauksessa raisio.terveytesi.fi. Valitse sähköisessä ajanvarauksessa, mihin rokotusryhmään kuulut. Ajanvarauksen tehdäksesi sinun on tunnistauduttava ohjelmaan joko pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Ajanvarausjärjestelmää kannattaa seurata säännöllisesti, sillä aikoja avautuu uudestaan varattavaksi mm. peruutuksista johtuen.

Ajan voi varata myös puhelimitse Raision terveysasemalta arkisin klo 8–15:30 numerosta 02 434 3183. Ruskolaiset varaavat ajan omalta terveysasemaltaan. Äänivalikosta tulee valita kohta koronarokotukset. Näin terveysaseman muu ajanvaraus ei ruuhkaudu rokotusasiakkaiden vuoksi.

Kuulovammaiset voivat varata koronarokotusajan Raision terveysasemalla toimivan kuulovammaisten tekstiviestipalvelun kautta numerosta 044 797 1358. Puhelimeen voi jättää ainoastaan tekstiviestejä ja sitä luetaan terveysaseman aukioloaikoina. Viestin jättäessä on ilmoitettava potilaan henkilötunnus ja koko nimi sekä peruste ajan varaamiseen.

Tehosterokotusaika on tasan 12 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta, ja aika annetaan ensimmäisellä rokotuskerralla. Tehosterokotusaika on sitova, joten on erittäin tärkeää varmistaa, että myös sen ajankohta on sinulle sopiva. On erittäin tärkeää ottaa myös tehosterokote. Mikäli olet jo varannut ensimmäisen rokotusajan ja tiedät, ettet pääse tehosterokotusajalle 12 viikon kuluttua, kerrothan sen hoitajalle ensimmäisellä rokotusajalla. Näin vältetään turhat puhelinsoitot ja peruutukset sekä varmistetaan rokotteiden riittävyys.

Takaisin sivun alkuun

Rokotukseen saapuminen

 • Rokotukset järjestetään Raision terveysasemalla (Sairaalakatu 5).
 • Ilmoittaudu rokotukseen pääaulassa sijaitsevalla ilmoittautumisautomaatilla. Automaatti ohjaa oikeaan odotusaulaan.
 • Saavuthan rokotukseen vain terveenä.
 • Suosittelemme maskin käyttöä.
 • Rokote annetaan olkapäähän. Huomioithan pukeutumisessasi, että rokotustilanteessa olkapää saadaan vaivatta paljaaksi.

Takaisin sivun alkuun

Tehosterokotus

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat antaneet ohjeistuksen koronarokotteen tehosteannoksen saannista. Sen mukaisesti toinen annos annetaan 12 viikon kuluttua ensimmäisestä. On erittäin tärkeää ottaa myös tehosterokote.

Tehosterokotusaika on tasan 12 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta, ja aika annetaan ensimmäisellä rokotuskerralla.

AstraZenecan käyttö ja vaihto tehosterokotuksessa

AstraZenecan rokotetta annetaan THL:n ohjeistuksen mukaisesti vain 65 täyttäneille. Jos alle 65-vuotias on saanut ensimmäisellä kerralla AstraZenecan rokotteen, valmisteen vaihto huomioidaan tehosterokotteen osalta automaattisesti, eikä sen vuoksi tarvitse olla yhteydessä terveysasemalle.

65 vuotta täyttäneet AstraZenecan rokotteen saaneet rokotetaan samalla rokotteella. Suosituksena on, että molemmat rokotukset annetaan samalla valmisteella, mikäli siitä ei ole tullut vakavia haittavaikutuksia. Jos henkilö kieltäytyy ottamasta AstraZenecan rokotetta, hänen on mahdollista saada mRNA-rokote (Moderna, Pfizer-BioNTech). Valmistetta ei voi vaihtaa rokotuspisteellä, koska rokoteannokset on varattu etukäteen. Jos valmisteen haluaa vaihtaa, toimi näin:

 1. Peru tehosterokotusaika sähköisen ajanvarauksen kautta tai olemalla yhteydessä koronarokotusneuvonnan puhelimeen 040 559 5434 arkisin klo 12–13. Numeroon ei voi jättää soittopyyntöä, joten jos numero on varattu, soitathan myöhemmin uudestaan.
 2. Varaa samasta numerosta uusi tehosterokotusaika noin viikkoa ennen tehosterokotusta.

Tehosterokotusajan siirtäminen

Lähtökohtaisesti tehosterokotusaikoja ei siirretä. Näin turvataan oikean rokotteen saanti oikeaan aikaan. Jos henkilöllä on rokotteen ottamisen estävä pakottava syy, kuten vakava sairastuminen, aika tulee siirtää. Mikäli sinulle tulee tarve siirtää tehosteaikaasi, toimi näin:

 1. Peru tehosterokotusaika sähköisen ajanvarauksen kautta tai olemalla yhteydessä koronarokotusneuvonnan puhelimeen 040 559 5434 arkisin klo 12–13. Numeroon ei voi jättää soittopyyntöä, joten jos numero on varattu, soitathan myöhemmin uudestaan.
 2. Varaa samasta numerosta uusi tehosterokotusaika noin viikkoa ennen tehosterokotusta. Uutta tehosterokotusaikaa ei voi varata sähköisesti, sillä on varmistettava, että rokotukseen varataan oikea rokotevalmiste. Huomioithan, että uutta tehosteaikaa ei välttämättä ole mahdollista valita tietylle päivälle.

Mikäli ensimmäisen ja toisen rokotteen välillä sairastuu koronaan, tehosterokotteen saaminen siirtyy 6 kuukauden päähän sairastumisesta. Ajan voi perua joko sähköisessä ajanvarauksessa tai olemalla yhteydessä omalle terveysasemalle. Uuden tehosterokotusajan varaamisesta tulee huolehtia itse. Uuden ajan voi varata ainoastaan soittamalla terveysasemalle. Näin varmistetaan se, että tehosterokotuksessa käytetään samaa valmistetta kuin ensimmäisessäkin rokotuksessa.

Takaisin sivun alkuun

Rokotusjärjestys

Raisiossa koronarokotuksissa noudatetaan valtioneuvoston asettamaa rokotusjärjestystä ja THL:n suosituksia.

1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat, muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä vaalitoimikunnat ja kotiäänestyksestä huolehtivat vaalitoimitsijat 

 • 19.4.2021 voimaan tulleen valtioneuvoston asetuksen lisäyksen mukaan vuoden 2021 kuntavaaleissa toimivat vaalitoimikunnat ja kotiäänestyksestä huolehtivat vaalitoimitsijat rinnastetaan rokotusjärjestyksen kohtaan 1. Tähän ryhmään kuuluvat vaalitoimikuntien puheenjohtajat, varapuheenjohtajat, jäsenet ja varajäsenet sekä kotiäänestyksestä huolehtivat vaalitoimitsijat. Vaalilautakunnat eivät kuulu tähän ryhmään.
 • Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, joka ei kuulu ryhmään 1, rokotetaan ikäperusteisesti muun väestön kanssa.

2. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia

 • 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet
 • 75–79-vuotiaat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet
 • 70–74-vuotiaat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat
 • 16–69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus
 • 16–69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus 

Lisätietoa riskiryhmien rokotusjärjestyksestä THL:n nettisivuilla

3. Muu väestö 

Muu väestö rokotetaan ikäryhmittäin vanhimmasta ikäryhmästä alkaen:

 • 60–69-vuotiaat 
 • 50–59-vuotiaat 
 • 40–49-vuotiaat 
 • 30–39-vuotiaat 
 • 16–29-vuotiaat 

Alle 16 -vuotiaista rokotetaan tällä hetkellä vain riskiryhmiin kuuluvat. Alle 12-vuotiaita ei vielä rokoteta, sillä mikään käytössä oleva koronarokote ei vielä ole saanut myyntilupaa alle 12-vuotiaille.

Lisätietoa koronarokotusjärjestyksestä THL:n nettisivuilla

Takaisin sivun alkuun

Koronarokotustodistus

EU:n koronarokotustodistus on saatavilla Omakanta-palvelussa. 14.7. alkaen osana rokotustodistusta ovat saatavilla myös todistukset koronatestituloksesta ja sairastetusta koronavirustaudista. Todistuksen voi tulostaa palvelusta vain itse eikä sitä valitettavasti ole mahdollista saada esimerkiksi Raision terveysasemalta.

Rokotustodistukset tulevat Omakanta-palveluun näkyviin viiveellä. Rokotuksen jälkeen todistuksen ilmestymisessä on viiden vuorokauden arkistointiviive. Lisäksi todistuksen näkymiseen voi liittyä muita tietojärjestelmästä johtuvia viiveitä.

Mikäli todistusta ei heti näy eikä sitä akuutisti tarvitse esimerkiksi matkustamista varten, pyydetään asiakasta kärsivällisesti odottamaan. Toiveena on, että terveysaseman puhelinta ei ruuhkautettaisi rokotustodistusasioiden vuoksi. Jos todistusta ei viiveenkään jälkeen löydy, terveysaseman henkilökunta selvittää asian. Tällöinkään terveydenhuollon ammattilaiset eivät kuitenkaan voi tulostaa todistusta asiakkaan puolesta.

Näin saat EU:n koronarokotustodistuksen Omakannasta

 1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
 3. Hae todistusta painamalla linkkiä ”Avaa koronarokotustodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.
 4. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.

Lisätietoa EU:n koronarokotustodistuksesta Omakanta-palvelun sivuilla

Takaisin sivun alkuun

Koronarokotusneuvonta 

Raision terveysaseman koronarokoteneuvonta vastaa arkisin klo 12–13 numerossa 040 559 5434. Puhelimeen vastaa terveydenhoitaja tai sairaanhoitaja. Neuvontanumeroa ei voi käyttää ajanvaraukseen (pois lukien uuden tehosterokotusajan varaajat). Numeroon ei voi jättää soittopyyntöä, joten jos numero on varattu, soitathan myöhemmin uudestaan.

Puheluruuhkan välttämiseksi toivotaan, että internetiä käyttävät raisiolaiset tutustuisivat rokotetietoon ensisijaisesti THL:n sivujen kautta. THL on myös kaupungin rokotusneuvonnan tietolähde. Voit myös tutustua usein kysyttyihin kysymyksiin.

Raision kaupungin koronasivujen uutiskooste

Takaisin sivun alkuun

Asiasanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
korona