Koronarokotukset

Koronarokotukset Raisiossa

(Päivitetty 12.1.2022)

Tältä sivulta löydät tietoa koronarokotuksista Raisiossa. Raision kaupunki vastaa Raision ja Ruskon yhteistoiminta-alueen rokotuksista.

Tällä sivulla:
Ajankohtaista
Yleistä koronarokotuksista
Näin saat koronarokotuksen
Rokotukseen saapuminen
Tehosterokotus
Kolmas rokotus
Neljäs rokotus
Rokotusjärjestys
Koronarokotustodistus
Koronarokotusneuvonta

Ajankohtaista

Koronarokotusten edistyminen

Koronarokotusten edistymistä voi seurata THL:n sivuilla.

Takaisin sivun alkuun

Yleistä koronarokotuksista

Raisiossa rokotetaan yli 12-vuotiaita sekä 5–11-vuotiaita raisiolaisia ja ruskolaisia. 12 vuotta täyttäneille rokotuksia annetaan sekä ajanvarauksella että vuoronumerolla ilman ajanvarausta. 5–11-vuotiaille rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella lapsille suunnattuina rokotusajankohtina.

Sähköinen ajanvarausjärjestelmä raisio.terveytesi.fi

Käytössä olevat rokotteet

 • Alle 30-vuotiaille miehille ja pojille tarjotaan toistaiseksi ainoastaan Biontech-Pfizerin koronarokotetta. Jos henkilö on saanut ensimmäisenä annoksena Modernan rokotetta, toisena annoksena tarjotaan Biontech-Pfizerin rokotetta. Myös kolmansissa rokotuksissa alle 30-vuotiaille miehille annetaan toistaiseksi ainoastaan Biontech-Pfizerin rokotetta.
 • Nuorille tarjotaan joko BioNTech-Pfizerin Comirnaty tai Modernan Spikevax –rokotetta.
 • 5–11-vuotiaille annetaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty -koronarokotetta. Lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta. Tietoa lasten koronarokotuksista ja lasten riskiryhmistä THL:n verkkosivuilla.

Mikäli on sairastanut koronavirustaudin, ensimmäinen rokotus annetaan 6 kuukauden kuluttua sairastamisesta. 

Takaisin sivun alkuun

Näin saat koronarokotuksen

Ensimmäisiä, toisia, kolmansia sekä voimakkaasti immuunipuutteisille neljänsiä rokotuksia annetaan ilman ajanvarausta Raision terveysasemalla arkisin klo 9–15.30 saapumisjärjestyksessä vuoronumerolla. Ilmoittautuminen ilmoittautumisautomaatilla. Mukaan rokotukseen pitää ottaa kelakortti, ajokortti tai henkilökortti. Ajan voi myös varata, ja ajanvarausta suositellaan edelleen.

Ilman ajanvarausta rokotuksia annetaan vain 12 vuotta täyttäneille. 5–11-vuotiaille rokotuksia annetaan ajanvarauksella lapsille suunnattuina rokotusajankohtina.

Ajanvaraus:

 • 5–11-vuotiaat. Huoltaja voi varata ajan sähköisesti alle 10-vuotiaalle. Ajan voi myös varata puhelimitse omalta neuvola- tai kouluterveydenhoitajalta. Kouluterveydenhuollon yhteystiedot. Neuvoloiden yhteystiedot. Lapsen rokottamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus joko kirjallisesti tai suullisesti paikan päällä. Suostumuslomake alaikäisen rokotukseen.
 • 12–15-vuotiaat. Ajanvarauksen voi tehdä vain puhelimitse terveysaseman ajanvarauksesta. Huom.! Toiveena on, että alle 16-vuotiailla olisi rokotuksessa mukanaan kaikkien huoltajiensa allekirjoittama rokotussuostumuslomake tai hän tulisi rokotukselle huoltajansa kanssa. Suostumuslomake alaikäisen rokotukseen.
 • 16–17-vuotiaat. Ajanvarauksen voi tehdä sähköisen ajanvarauksen kautta, mikäli on mahdollisuus vahvaan tunnistautumiseen. Muuten ajanvaraukset tehdään puhelimitse oman terveysaseman ajanvarauksesta.
 • Yli 18-vuotiaat. Ajanvaraukset tulee tehdä ensisijaisesti sähköisen ajanvarauksen kautta.

Ikäryhmä määräytyy tämänhetkisen iän, ei syntymävuoden, mukaan. Sekä raisiolaiset että ruskolaiset rokotetaan Raision terveysasemalla. Välillä pieniä määriä rokotusaikoja avataan myös Ruskon terveysasemalle.

Varaa aika jonottamatta sähköisessä ajanvarauksessa raisio.terveytesi.fi. Ajanvarauksen tehdäksesi sinun on tunnistauduttava ohjelmaan joko pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Ajanvarauksessa on mainittava aiemmin saatu rokotevalmiste (BionTech-Pfizer tai Moderna) sekä se, kuinka mones annos on kyseessä.

Ajan voi varata myös puhelimitse Raision terveysasemalta arkisin klo 8–15.30 numerosta 02 434 3183. Ruskolaiset varaavat ajan omalta terveysasemaltaan. Äänivalikosta tulee valita kohta rokotukset. Näin terveysaseman muu ajanvaraus ei ruuhkaudu rokotusasiakkaiden vuoksi.

Kuulovammaiset voivat varata koronarokotusajan Raision terveysasemalla toimivan kuulovammaisten tekstiviestipalvelun kautta numerosta 044 797 1358. Puhelimeen voi jättää ainoastaan tekstiviestejä ja sitä luetaan terveysaseman aukioloaikoina. Viestin jättäessä on ilmoitettava potilaan henkilötunnus ja koko nimi sekä peruste ajan varaamiseen.

Takaisin sivun alkuun

Rokotukseen saapuminen

 • Rokotukset järjestetään Raision terveysasemalla (Sairaalakatu 5). Pop up -rokotuksia järjestetään myös kouluilla.
 • Ilmoittaudu rokotukseen pääaulassa sijaitsevalla ilmoittautumisautomaatilla. Automaatti ohjaa oikeaan odotusaulaan.
 • Saavuthan rokotukseen vain terveenä.
 • Suosittelemme maskin käyttöä.
 • Rokote annetaan olkapäähän. Huomioithan pukeutumisessasi, että rokotustilanteessa olkapää saadaan vaivatta paljaaksi.

Takaisin sivun alkuun

Tehosterokotus eli toinen rokotus

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat antaneet ohjeistuksen koronarokotteen tehosteannoksen saannista. Raisiossa tehosterokotusaika on automaattisesti 6 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Aika annetaan ensimmäisellä rokotuskerralla. THL:n sivuilla ohjeistus tehosterokotusvälistä.

Kun 6 viikkoa ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut, tehosterokotuksen voi hakea Raision terveysasemalta myös ilman ajanvarausta vuoronumerolla. Lisätietoa kohdassa näin saat koronarokotuksen.

Tehosterokotukset koronan sairastaneelle

THL suosittelee, että 18 vuotta täyttäneille PCR-testillä vahvistetun koronataudin sairastaneille ja yhden rokoteannoksen saaneille tarjotaan tehosteena toista rokoteannosta. Toinen rokoteannos toimii taudin sairastaneilla samoin kuin kolmas rokoteannos henkilöillä, jotka eivät ole sairastaneet koronavirustautia.

Toista annosta suositellaan 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville, kun 3−4 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin. Toista annosta voidaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille, kun 4−6 kuukautta ensimmäisestä annoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.

Tehosterokotusajan siirtäminen

Huomaathan, että tehosterokotuksen voi hakea Raision terveysasemalta myös ilman ajanvarausta vuoronumerolla. Lisätietoa rokotuksen saamisesta kohdassa näin saat koronarokotuksen.

Jos henkilöllä on rokotteen ottamisen estävä pakottava syy, kuten terveyssyyt, työkomennus tai vaihto-opiskelu ulkomailla, aika tulee siirtää. Mikäli sinulle tulee tarve siirtää tehosteaikaasi, toimi näin:

 1. Peru tehosterokotusaika sähköisen ajanvarauksen kautta tai olemalla puhelimitse yhteydessä terveysaseman ajanvaraukseen 02 434 3183 arkisin klo 8–15.30. Äänivalikosta tulee valita linja rokotukset. Ruskolaiset ovat yhteydessä omalle terveysasemalleen.
 2. Varaa uusi aika sähköisessä ajanvarauksessa tai noin viikkoa ennen tehosterokotusta terveysaseman puhelinajanvarauksesta. Huomioithan, että uutta tehosteaikaa ei välttämättä ole mahdollista valita tietylle päivälle. Sähköisessä ajanvarauksessa on mainittava aiemmin saatu rokotevalmiste (BionTech-Pfizer tai Moderna) sekä se, kuinka mones annos on kyseessä.

Takaisin sivun alkuun

Kolmas rokotus

Kolmansia koronarokoteannoksia annetaan seuraaville ryhmille:

 • 60 vuotta täyttäneet, kun toisesta rokotuksesta on vähintään 3-4 kuukautta
 • 18 vuotta täyttäneet riskiryhmäläiset, kun toisesta rokotuksesta vähintään 3-4 kuukautta
 • 18-60 vuotiaat, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kun toisesta rokotuksesta vähintään 4-6 kuukautta
 • 12 vuotta täyttäneet voimakkaasti immuunipuutteiset, kun toisesta rokotuksesta kulunut vähintään 2 kuukautta

Tietoa kolmannesta koronarokotuksesta THL:n nettisivuilla.

Kolmansia rokotuksia annetaan Raisiossa vuoronumerolla ja ajanvarauksella. Lisätietoa kohdassa näin saat koronarokotuksen.

Kotihoidon, päiväkuntoutuksen ja hoivakotien asiakkaille, iästä riippumatta, kolmannet koronarokotukset järjestetään erikseen. Heidän ei tarvitse itse varata rokotusaikaa.

Yli 85-vuotiaille soitetaan henkilökohtaisesti ja annetaan aika kolmanteen rokotukseen. Heidän ei tarvitse itse olla yhteydessä terveysasemalle. Puhelinsoitot aloitettiin 8. marraskuuta alkavalla viikolla yli 90-vuotiaista. Puhelut soitetaan tavallisista matkapuhelinnumeroista. Omaan lähipiiriin kuuluville 85 vuotta täyttäneille henkilöille onkin hyvä kertoa saapuvasta puhelusta ja kehottaa heitä vastaamaan virka-aikana tuleviin puheluihin. Mikäli puheluun ei kuitenkaan pysty vastaamaan, kannattaa odottaa uutta puhelua. Jos rokotettavaa ei tavoiteta useammasta yrityksestä huolimatta, pyritään hänet tavoittamaan soittamalla lähiomaiselle.

Influenssarokotus kolmannen rokotteen yhteydessä

Mikäli kolmatta koronarokotusta hakeva henkilö on oikeutettu myös maksuttomaan influenssarokotukseen, on hänen mahdollista saada influenssarokote samalla käyntikerralla. Halukkuudesta saada influenssarokote on ilmoitettava ajanvarauksen yhteydessä. Sama mahdollisuus koskee sekä raisiolaisia että ruskolaisia. THL:n sivuilla tietoa maksuttomasta influenssarokotuksesta.

Takaisin sivun alkuun

Neljäs rokotus

Neljänsiä koronarokoteannoksia annetaan:

Neljännen rokotuksen voi hakea Raision terveysasemalta vuoronumerolla tai ajanvarauksella. Lisätietoa kohdassa näin saat koronarokotuksen.

Takaisin sivun alkuun

Rokotusjärjestys

Raisiossa koronarokotuksissa noudatetaan valtioneuvoston asettamaa rokotusjärjestystä ja THL:n suosituksia. Tietoa koronarokotusjärjestyksestä THL:n nettisivuilla.

Takaisin sivun alkuun

Koronarokotustodistus

1. Koronapassi Omakanta.fi-palvelusta

Ensisijaisesti EU:n koronarokotustodistus on saatavilla Omakanta-palvelussa. Osana rokotustodistusta ovat saatavilla myös todistukset koronatestituloksesta ja sairastetusta koronavirustaudista. Todistuksen voi ladata tai tulostaa paperisena palvelusta vain itse. Palvelun käyttö vaatii esimerkiksi verkkopankkitunnukset.

Näin saat koronarokotustodistuksen Omakanta-palvelusta:

 • Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 • Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
 • Hae todistusta painamalla linkkiä ”Avaa koronarokotustodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.
 • Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.

Lisätietoa EU:n koronarokotustodistuksesta Omakanta-palvelun sivuilla.

Todistukset tulevat Omakanta-palveluun näkyviin viiveellä. Rokotuksen jälkeen todistuksen ilmestymisessä on viiden vuorokauden arkistointiviive. Lisäksi todistuksen näkymiseen voi liittyä muita tietojärjestelmästä johtuvia viiveitä.

Mikäli todistusta ei heti näy eikä sitä akuutisti tarvitse esimerkiksi matkustamista varten, pyydetään asiakasta kärsivällisesti odottamaan. Toiveena on, että terveysaseman puhelinta ei ruuhkautettaisi rokotustodistusasioiden vuoksi. Jos todistusta ei viiveenkään jälkeen löydy, kannattaa olla yhteydessä terveysaseman ajanvaraukseen, jolloin henkilökunta selvittää asian.

Koululaiset ja opiskelijat saavat koronarokotustodistuksen tarvittaessa kouluterveydenhoitajalta.

2. Apua koronapassin lataamiseen ja paperisen todistuksen tulostamiseen asiointipiste Olkkarista

Mikäli kotona ei tulostusmahdollisuutta tai tarvitsee apua todistuksen sähköiseen hakemiseen Omakannasta, on apua ja ohjausta mahdollista saada ensisijaisesti asiointipiste Olkkarista. Jotta Olkkarissa voidaan auttaa todistukseen liittyvissä asioissa, on asiakkaalla oltava verkkopankkitunnukset.

3. Koronarokotustodistus Raision terveysasemalta

Jos asiakas ei saa todistusta itse Omakannasta eikä hänellä ole mahdollisuutta asioida Olkkarissa, mutta hänellä kuitenkin on verkkopankkitunnukset, voi koronarokotustodistuspyynnön jättää sähköisesti osoitteessa raisio.terveytesi.fi. Palvelussa varaa aika -kohdasta valitaan ”koronarokotustodistukset”. Varaamalla ajan ilmoittaudutaan koronarokotustodistusjonoon. Ajan varaaminen ei tarkoita, että todistuksen voi hakea tiettynä aikana.

Koronarokotustodistus lähetetään asiakkaalle ensisijaisesti postissa. Mikäli todistukselle on akuutti tarve, tulee se ilmoittaa ajanvarauskentässä. Tällöin todistuksen voi hakea terveysasemalta kahden arkipäivän kuluttua. Koronarokotustodistuksen voi noutaa ykkösaulasta pääsisäänkäynnistä sisään mentäessä arkisin klo 14–15.

Mikäli henkilöllä ei ole henkilötunnusta tai verkkopankkitunnuksia, voi hän olla yhteydessä puhelimitse terveyskeskuksen ajanvaraukseen. Äänivalikosta tulee valita kohta ”rokotukset”.

Takaisin sivun alkuun

Koronarokotusneuvonta 

Koronarokotusneuvontaa saa Raisiossa ja Ruskolla oman terveysaseman ajanvarauspuhelimesta.

Raisiolaiset voivat olla yhteydessä Raision terveysaseman ajanvaraukseen 02 434 3183 arkisin klo 8–15.30. Äänivalikosta tulee valita yhteydenoton syystä riippuen joko linja korona tai rokotukset. Ruskolaiset ovat yhteydessä omalle terveysasemalleen.

Puheluruuhkan välttämiseksi toivotaan, että internetiä käyttävät raisiolaiset tutustuisivat rokotetietoon ensisijaisesti THL:n sivujen kautta. THL on myös kaupungin rokotusneuvonnan tietolähde.

Raision kaupungin koronasivujen uutiskooste

Takaisin sivun alkuun

Asiasanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
korona