Koronarokotukset

Koronarokotukset Raisiossa

(Päivitetty 19.10.2021)

Tältä sivulta löydät tietoa koronarokotuksista Raisiossa. Raision kaupunki vastaa Raision ja Ruskon yhteistoiminta-alueen rokotuksista.

Tällä sivulla:
Ajankohtainen rokotustilanne
Yleistä tietoa koronarokotuksista
Rokotukset vuoronumerolla ja ajanvarauksella
Rokotukseen saapuminen
Tehosterokotus
Kolmas rokotus
Rokotusjärjestys
Koronarokotustodistus
Koronarokotusneuvonta

Ajankohtainen rokotustilanne

Raisiossa rokotetaan yli 12-vuotiaita raisiolaisia ja ruskolaisia. Rokotuksia annetaan sekä ajanvarauksella että vuoronumerolla ilman ajanvarausta. Lisätietoa rokotuksen saamisesta kohdassa rokotukset vuoronumerolla ja ajanvarauksella.

Yli 12-vuotiaista raisiolaisista ensimmäisen rokotteen on saanut 86,1 % ja toisen 76,1 %. Yli 12-vuotiaista ruskolaisista ensimmäisen rokotteen on saanut 88,1 % ja toisen 77,4 %. (19.10.2021) 

Voit seurata koronarokotusten tarkempaa edistymistä THL:n sivuilta.

Takaisin sivun alkuun

Yleistä tietoa koronarokotuksista

Ensimmäisinä annoksina käytettävät rokotteet ovat Raisiossa kaikenikäisille mRNA-rokotteita (BionTech-Pfizer ja Moderna).

Raisio rokottaa yli 16-vuotiaita ja 12–15-vuotiaita. Nuorille tarjotaan joko BioNTech-Pfizerin Comirnaty tai Modernan Spikevax –rokotetta, joilla on tällä hetkellä Suomessa myyntilupa 12 vuotta täyttäneillä.

Alle 30-vuotiaille miehille ja pojille tarjotaan toistaiseksi ainoastaan Biontech-Pfizerin koronarokotetta. Jos henkilö on saanut ensimmäisenä annoksena Modernan rokotetta, toisena annoksena tarjotaan Biontech-Pfizerin rokotetta. Myös kolmansissa rokotuksissa voimakkaasti immuunipuutteisille alle 30-vuotiaille miehille annetaan toistaiseksi ainoastaan Biontech-Pfizerin rokotetta.

Mikäli on sairastanut koronavirustaudin, rokotus annetaan 6 kuukauden kuluttua sairastamisesta. 

Takaisin sivun alkuun

Rokotukset vuoronumerolla ja ajanvarauksella

Kaikki koronarokotukset on mahdollista saada ilman ajanvarausta Raision terveysasemalla arkisin klo 9–15.30 saapumisjärjestyksessä vuoronumerolla. Ilmoittautuminen ilmoittautumisautomaatilla. Mukaan rokotukseen pitää ottaa kelakortti, ajokortti tai henkilökortti. Rokotuksia järjestetään myös kouluilla, ja niistä ilmoitetaan erikseen Wilman kautta.

Rokotusajan voi myös varata. Uusia rokotusaikoja avataan tavallisesti torstaisin klo 8. Rokotemääristä ja peruutuksista riippuen pieniä määriä aikoja saattaa avautua myös muulloin.

 • 12–15-vuotiaat. Ajanvarauksen voi tehdä vain puhelimitse terveysaseman ajanvarauksesta. Huom.! Toiveena on, että alle 16-vuotiailla olisi rokotuksessa mukanaan kaikkien huoltajiensa allekirjoittama rokotussuostumuslomake tai hän tulisi rokotukselle huoltajansa kanssa. Huoltajien suostumuslomake nuoren koronarokotukseen
 • 16–17-vuotiaat. Ajanvarauksen voi tehdä sähköisen ajanvarauksen kautta, mikäli on mahdollisuus vahvaan tunnistautumiseen. Muuten ajanvaraukset tehdään puhelimitse oman terveysaseman ajanvarauksesta.
 • Yli 18-vuotiaat. Ajanvaraukset tulee tehdä ensisijaisesti sähköisen ajanvarauksen kautta.
 • Yli 80-vuotiaat. Ajat on annettu soittamalla henkilökohtaisesti. Mikäli et ole vielä saanut rokotetta, olethan itse puhelimitse yhteydessä terveysaseman ajanvaraukseen. 

Ikäryhmä määräytyy tämänhetkisen iän, ei syntymävuoden, mukaan. Sekä raisiolaiset että ruskolaiset rokotetaan Raision terveysasemalla. Välillä pieniä määriä rokotusaikoja avataan myös Ruskon terveysasemalle.

Ajanvarauksessa tarjolla on myös pieni määrä ilta-aikoja. Ajat on tarkoitettu ensisijaisesti niille, jotka työskentelevät tai opiskelevat toisessa kaupungissa sekä niille, joiden ei ole työn luonteen vuoksi mahdollista käydä rokotuksessa päivän aikana.

Varaa aika jonottamatta sähköisessä ajanvarauksessa raisio.terveytesi.fi. Ajanvarauksen tehdäksesi sinun on tunnistauduttava ohjelmaan joko pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Ajanvarauksessa on mainittava aiemmin saatu rokotevalmiste (BionTech-Pfizer tai Moderna) sekä se, kuinka mones annos on kyseessä.

Ajan voi varata myös puhelimitse Raision terveysasemalta arkisin klo 8–15.30 numerosta 02 434 3183. Ruskolaiset varaavat ajan omalta terveysasemaltaan. Äänivalikosta tulee valita kohta rokotukset. Näin terveysaseman muu ajanvaraus ei ruuhkaudu rokotusasiakkaiden vuoksi.

Kuulovammaiset voivat varata koronarokotusajan Raision terveysasemalla toimivan kuulovammaisten tekstiviestipalvelun kautta numerosta 044 797 1358. Puhelimeen voi jättää ainoastaan tekstiviestejä ja sitä luetaan terveysaseman aukioloaikoina. Viestin jättäessä on ilmoitettava potilaan henkilötunnus ja koko nimi sekä peruste ajan varaamiseen.

Tehosterokotusaika on jatkossa 6 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta, ja aika annetaan ensimmäisellä rokotuskerralla. Tehosterokotusaika on sitova, joten on erittäin tärkeää varmistaa, että myös sen ajankohta on sinulle sopiva. On erittäin tärkeää ottaa myös tehosterokote. Mikäli olet jo varannut ensimmäisen rokotusajan ja tiedät, ettet pääse tehosterokotusajalle, kerrothan sen hoitajalle ensimmäisellä rokotusajalla. Näin vältetään turhat puhelinsoitot ja peruutukset sekä varmistetaan rokotteiden riittävyys.

Takaisin sivun alkuun

Rokotukseen saapuminen

 • Rokotukset järjestetään Raision terveysasemalla (Sairaalakatu 5). Pop up -rokotuksia järjestetään myös kouluilla.
 • Ilmoittaudu rokotukseen pääaulassa sijaitsevalla ilmoittautumisautomaatilla. Automaatti ohjaa oikeaan odotusaulaan.
 • Saavuthan rokotukseen vain terveenä.
 • Suosittelemme maskin käyttöä.
 • Rokote annetaan olkapäähän. Huomioithan pukeutumisessasi, että rokotustilanteessa olkapää saadaan vaivatta paljaaksi.

Takaisin sivun alkuun

Tehosterokotus

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat antaneet ohjeistuksen koronarokotteen tehosteannoksen saannista. Raisiossa tehosterokotusaika on jatkossa automaattisesti 6 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Aika annetaan ensimmäisellä rokotuskerralla. THL:n sivuilla ohjeistus tehosterokotusvälistä.

Kun 6 viikkoa ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut, tehosterokotuksen voi hakea Raision terveysasemalta myös ilman ajanvarausta vuoronumerolla. Lisätietoa rokotuksen saamisesta kohdassa rokotukset vuoronumerolla ja ajanvarauksella.

PCR-testillä varmistetun koronataudin sairastaneille henkilöille annetaan THL:n ohjeistuksen mukaisesti vain yksi koronarokoteannos eikä enää tehosterokotetta. Tutkimusten mukaan yksi rokoteannos synnyttää koronataudin sairastaneelle vähintään yhtä hyvän suojan kuin kaksi annosta ihmiselle, joka ei ole sairastanut tautia.

Tehosterokotuksen aikaistaminen

Tehosterokotusajat annetaan Raisiossa automaattisesti 6 viikon päähän. Ne henkilöt, jotka ovat saaneet tehosterokotusajan 12 tai 8 viikon päähän, voivat nopeuttaa rokotuksen saamista hakemalla rokotuksen arkisin vuoronumerolla tai toimimalla alla olevalla tavalla.

Tehosterokotusajan siirtäminen

Huomaathan, että tehosterokotuksen voi hakea Raision terveysasemalta myös ilman ajanvarausta vuoronumerolla. Lisätietoa rokotuksen saamisesta kohdassa rokotukset vuoronumerolla ja ajanvarauksella.

Jos henkilöllä on rokotteen ottamisen estävä pakottava syy, kuten terveyssyyt, työkomennus tai vaihto-opiskelu ulkomailla, aika tulee siirtää. Mikäli sinulle tulee tarve siirtää tehosteaikaasi, toimi näin:

 1. Peru tehosterokotusaika sähköisen ajanvarauksen kautta tai olemalla puhelimitse yhteydessä terveysaseman ajanvaraukseen 02 434 3183 arkisin klo 8–15.30. Äänivalikosta tulee valita linja rokotukset. Ruskolaiset ovat yhteydessä omalle terveysasemalleen.
 2. Varaa uusi aika sähköisessä ajanvarauksessa tai noin viikkoa ennen tehosterokotusta terveysaseman puhelinajanvarauksesta. Huomioithan, että uutta tehosteaikaa ei välttämättä ole mahdollista valita tietylle päivälle. Sähköisessä ajanvarauksessa on mainittava aiemmin saatu rokotevalmiste (BionTech-Pfizer tai Moderna) sekä se, kuinka mones annos on kyseessä.

Takaisin sivun alkuun

Kolmas rokotus

Raisio tarjoaa THL:n ohjeistuksen mukaisesti kolmansia koronarokotuksia osana koronarokotesarjaa niille 12 vuotta täyttäneille raisiolaisille ja ruskolaisille, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia sekä niille, jotka ovat saaneet rokotuksen rokotusjärjestyksessä ensimmäisten joukossa 3–4 viikon annosvälillä.

Kolmansia rokotuksia annetaan ilman ajanvarausta vuoronumerolla sekä ajanvarauksella. Ikäihmisten asumispalvelujen sekä ympärivuorokautisen hoidon asukkaiden rokotukset järjestetään erikseen asumisyksiköissä.

Kolmas rokotus immuunipuutteisille

Voimakkaasti immuunipuutteiseksi katsotaan seuraavat ryhmät: elinsiirto, kantasolusiirto, vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos, immunosuppressiivinen syöpähoito, autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä, dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta, pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV sekä lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila.

Kolmas koronarokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. Kolmantena annoksena annetaan ensisijaisesti samaa valmistetta kuin toisena annoksena.

Rokotukselle tulijan tulee varautua esittämään todistus sairaudestaan, joka oikeuttaa kolmanteen rokotukseen. Rokotusta ei anneta ilman asianmukaista todistusta tai potilastietomerkintää. Kolmas annos annetaan ainoastaan immuunipuutteiselle henkilölle, ei esimerkiksi muille perheenjäsenille.

THL:n verkkosivuilla ohjeistus kolmannen rokotuksen antamisesta immuunipuutteisille.

Kolmas rokotus lyhyellä aikavälillä rokotetuille

Kolmas koronarokote annetaan henkilöille, jotka ovat saaneet kaksi aiempaa rokotetta 3–4 viikon annosvälillä ja joiden toisesta rokoteannoksesta on kulunut yli 6 kuukautta.

Kolmatta annosta ei kuitenkaan toistaiseksi anneta alle 30-vuotiaille miehille, koska mRNA-rokotteen saaneilla on ilmennyt sydänlihastulehdusta eli myokardiittia enemmän kuin väestöllä keskimäärin. Riski on suurempi nuorilla miehillä toisen koronarokoteannoksen jälkeen. Ikäraja ei koske henkilöitä, jotka ovat voimakkaasti immuunipuutteisia.

THL:n verkkosivuilla ohjeistus kolmannen rokotuksen antamisesta lyhyellä aikavälillä rokotetuille.

Kolmas rokotus 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville sekä lääketieteellisille riskiryhmille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kunnat tarjoavat kolmannen koronarokoteannoksen 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville sekä lääketieteellisille riskiryhmille. Myös Raisiossa aletaan valmistella kyseisiä rokotuksia.

Näille ryhmille kolmas annos annetaan aikaisintaan kuusi kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen, joten rokotukset ovat ajankohtaisia Raisiossa marraskuussa. Alkamisesta tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.

THL:n sivuilla tietoa kolmansista koronarokotuksista uusille ryhmille.

Rokotusjärjestys

Raisiossa koronarokotuksissa noudatetaan valtioneuvoston asettamaa rokotusjärjestystä ja THL:n suosituksia. Tietoa koronarokotusjärjestyksestä THL:n nettisivuilla.

Takaisin sivun alkuun

Koronarokotustodistus

EU:n koronarokotustodistus on saatavilla Omakanta-palvelussa. Osana rokotustodistusta ovat saatavilla myös todistukset koronatestituloksesta ja sairastetusta koronavirustaudista. Todistuksen voi tulostaa palvelusta vain itse eikä sitä valitettavasti ole mahdollista saada esimerkiksi Raision terveysasemalta.

Rokotustodistukset tulevat Omakanta-palveluun näkyviin viiveellä. Rokotuksen jälkeen todistuksen ilmestymisessä on viiden vuorokauden arkistointiviive. Lisäksi todistuksen näkymiseen voi liittyä muita tietojärjestelmästä johtuvia viiveitä.

Mikäli todistusta ei heti näy eikä sitä akuutisti tarvitse esimerkiksi matkustamista varten, pyydetään asiakasta kärsivällisesti odottamaan. Toiveena on, että terveysaseman puhelinta ei ruuhkautettaisi rokotustodistusasioiden vuoksi. Jos todistusta ei viiveenkään jälkeen löydy, terveysaseman henkilökunta selvittää asian. Tällöinkään terveydenhuollon ammattilaiset eivät kuitenkaan voi tulostaa todistusta asiakkaan puolesta.

Näin saat EU:n koronarokotustodistuksen Omakannasta

 1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
 3. Hae todistusta painamalla linkkiä ”Avaa koronarokotustodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.
 4. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.

Lisätietoa EU:n koronarokotustodistuksesta Omakanta-palvelun sivuilla.

Takaisin sivun alkuun

Koronarokotusneuvonta 

Koronarokotusneuvontaa saa Raisiossa ja Ruskolla oman terveysaseman ajanvarauspuhelimesta.

Raisiolaiset voivat olla yhteydessä Raision terveysaseman ajanvaraukseen 02 434 3183 arkisin klo 8–15.30. Äänivalikosta tulee valita yhteydenoton syystä riippuen joko linja korona tai rokotukset. Ruskolaiset ovat yhteydessä omalle terveysasemalleen.

Puheluruuhkan välttämiseksi toivotaan, että internetiä käyttävät raisiolaiset tutustuisivat rokotetietoon ensisijaisesti THL:n sivujen kautta. THL on myös kaupungin rokotusneuvonnan tietolähde.

Raision kaupungin koronasivujen uutiskooste

Takaisin sivun alkuun

Asiasanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
korona