Raision talousarvio 2020 tähtää säästöjen avulla tasapainoon

Uutiset
Kaupunginvaltuuston nuija.

Menokasvu pidetään Raisiossa alhaisena eli 1,4 prosentissa. Organisaatiouudistuksen, palveluverkkoselvitysten ja henkilöstösäästöjen avulla haetaan pysyviä kulujen säästöjä. Uusia toimintoja vuoden 2020 talousarvioehdotuksessa ovat Hulvelan tuetun asumisen yksikkö sekä Veitikanraitin päivähoitoyksikkö. Investoinnit kohdistuvat asuin- ja yritysalueisiin sekä olemassa olevan infrastruktuurin ylläpitoon.

Menojen maltillisella kasvulla Raision talousarvion alijäämää supistetaan vuodelle 2020 kolmeen miljoonaan euroon. Kaupunginhallitus lisäsi ehdotuksessaan talousarvion henkilöstösäästöjen osuutta noin puolella miljoonalla eurolla. Näin luodaan edellytykset saattaa tulevaisuudessa Raision kaupungin talous tasapainoon ilman veronkorotuksia.

Kaupungin verotulot vuonna 2020 ovat 103,484 miljoonaa euroa. Verotuloarvio vuodelle 2020 on laadittu maltilliseksi, koska tällä hetkellä erityisesti kunnallisverotuottojen arvioiminen on vaikeaa jopa kuluvan vuoden osalta. Osa vuoden 2019 verotuloista tullaan tilittämään vasta vuoden 2020 puolella.

Toimintamenot ovat 172,2 miljoonaa euroa ja kasvua kuluvan vuoden talousarvioon verrattuna on 1,4 prosenttia. Palkankorotusten osuudeksi on arvioitu noin 2,3 %.

Talousarvioehdotuksessa sosiaali- ja terveyspalveluihin ehdotetaan noin kahdeksaa uutta vakanssia, jotka tarvitaan Hulvelan tuetun asumisen yksikköön. 28 asunnon yksikkö on lisäys Raision olemassa olevaan 64 tuetun asunnon kokonaisuuteen. Laajentamalla tuettua asumista vähennetään painetta palveluiden ostoista ympärivuorokautisesta hoidosta ja hoivasta. Raision peittävyysluku (ympärivuorokautisessa hoidossa ja hoivassa olevien määrä) on pudonnut 10,7 prosentista noin kahdeksaan prosenttiin. Ennakoivalla palvelutuotannolla haetaan kokonaistaloudellista kustannussäästöä.

Perusopetuksen ryhmäkokoja kasvatetaan keskimäärin noin yhdellä oppilaalla. Opetuksessa käyttöön otetaan uusi demolab, jossa lukion, perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen käyttöön suunnitellussa opetustilassa voidaan kokeilla ja testata erilaisia opetukseen liittyviä asioita.

Uusi kaksiryhmäinen (24 hlö) päivähoitoyksikkö perustetaan Kerttulaan Veitikanraitille. Raision kaupungin päivähoidon kysyntä on jatkuvassa kasvussa. Huolimatta vuosina 2018-2019 Raisioon perustetusta kahdesta uudesta päiväkodista, tarve uudelle yksikölle on ilmeinen.

Vuoden 2020 investointien kokonaismäärä on bruttona 11,4 miljoonaa euroa. Omakotitontteja valmistuu Kuuanlaaksoon ja Järviniittyyn, ja lisäksi Kisakylän kerrostaloaluetta laajennetaan. Kantokankaan yritysalueen rakentamista jatketaan sekä keskustan E18-investointeihin valmistaudutaan. Maahankintaan varatut määrärahat ovat 2,5 miljoonaa euroa. Muilta osin investoinnit muodostuvat perusparannuksista infrastruktuuriin sekä kiinteistöihin.

Raision kaupungin lainamäärä lisääntyy 6,1 miljoonalla eurolla ja kokonaislainamäärä kasvaa 78,9 miljoonaan euroon. Lainaa on vuoden 2020 lopussa 3284 euroa/asukas.

Kaupunginvaltuusto käsittelee talousarvioehdotuksen kokouksessaan 9.12.2019 klo 16 alkaen.

Muokattu viimeksi
13.2.2020 0:26