Raisio turvaa kaupunkiluontoa lahopuilla ja risuaidoilla

Uutiset
Raision kaupunki pyrkii omalta osaltaan estämään ympäristön monimuotoisuuden hupenemisen ja lajikadon. Sen vuoksi kaupunki jättää jatkossa hakkuukohteisiin maapuita, pystypökkelöitä sekä rakentaa risuaitoja vesakonpoiston yhteydessä. Myös vanhoja arvokkaita kolopuita pyritään säästämään huomioiden niiden turvallisuus. Tarkoituksella maahan jätetyt puut sekä risuaidat tulee jättää rauhaan.
Lahopuita makaa Karmelinpuistossa.

Neljäsosa maalla elävistä eliöistä ovat riippuvaisia lahopuusta. Pystypökkelöissä ja kolopuissa pesii lintuja, lepakoita ja hyönteisiä. Maapuissa viihtyvät muun muassa lahottajasienet, sammalet, jäkälät, ja kovakuoriaiset. Moni eliö ja eläin saa ravintonsa lahopuusta. Risuaidoissa taas pesii lintuja, siilejä ja selkärangattomia eliöitä.

Kevättalven aikana osaan paikoista, joihin maapuita on jätetty, on asennettu merkiksi kylttejä. Lisäksi ulkoilumetsiin ja metsän reunamille jätettyihin runkoihin on kaiverrettu äärettömyyden merkki tiedoksi puun käyttötarkoituksesta lahopuuna ja ympäristön rikastuttajana. Tarkoituksella maahan jätettyjen puiden sekä risuaitojen tulee antaa olla paikoillaan.

Puun rungossa kaiverrettuna äärettömyyden merkki.
Äärettömyyden merkki lahopuun rungossa.

Lahopuiden ja risuaitojen lisäksi kaupunki pyrkii säästämään mahdollisimman kattavasti hyönteisten suosimia kukkia ja kukkivia puita sekä pensaita.

Muokattu viimeksi
11.5.2022 11:36

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Ympäristön- ja luonnonsuojelu