Pörriäiskesää rakennetaan kuntien ja asukkaiden yhteistyöllä

Uutiset
Raision, Naantalin, Kaarinan ja Liedon ympäristötoimet tavoittelevat yhteistyöllä Suomen parasta ympäristöviestintää. Kunnat etsivät yhdessä keinoja kertoa hauskalla ja ratkaisukeskeisellä otteella ympäristöasioista, ja kannustavat myös asukkaita mukaan toimintaan.
Ampiainen kukassa

Vapaamuotoisemman viestinnän toteuttajiksi ja keulakuviksi on nostettu hahmokaksikko Sieni ja Jäärä, jotka tiedottavat jatkossa ajankohtaisista ympäristöasioista. Sieni ja Jäärä seikkailevat niin printti- kuin sähköisessäkin mediassa ja jalkautuvat tarvittaessa myös maastoon. Kaverukset voi bongata yhdessä tai erikseen esimerkiksi puistoista tai katujen varsilta.

Viime aikoina paljon julkisuutta on saanut pölyttäjähyönteisten merkitys ruoantuotannollemme sekä pienten pörriäisten ahdinko. Tällä hetkellä käynnissä on muun muassa YLE:n Pelasta pörriäinen -kampanja, ja hieman samalla teemalla starttaavat myös Sieni ja Jäärä.

Kaupungit ja kunnat ovat puistotoimien yhteistyönä valinneet alueita, joiden hoidossa korostuu pörriäisystävällisyys esimerkiksi mesikasvien istuttamisena tai pölyttäjille tärkeiden pusikoiden säästämisenä. Näihin paikkoihin ilmaantuu myös kylttejä, joissa Sieni kertoo asiasta.

Tehdään yhdessä pörriäiskesä

Mukaan pörriäistalkoisiin haastetaan myös kuntalaiset. Asukkaat, taloyhtiöt ja yrittäjät voivat kaikki tarkastella, löytyisikö omalta pihalta paikka, jossa pörriäisystävälliset kukat saisivat kukkia.

Näitä kukkia ovat monet rikkakasveiksi mielletyt kasvit, kuten voikukka, horsma ja paju, mutta pölyttäjät pitävät myös monista puutarhaa kaunistavista mesikasveista ja perhoskasveista. Pörriäisystävällisiä kasveja ovat esimerkiksi ruusut, nauhus, rantakukka, tädyke, lemmikki, kannusruoho, päivänkakkara, timjami ja oregano. Lisäksi tarvitaan risukasoja ja hyönteishotelleja pörriäisten pesäpaikoiksi, ja pihan koristukseksi voi rakentaa vaikkapa lahopuuaidan.

Kotikaupunkisi tai -kuntasi verkkosivuilta löydät myös tiedoston Sieni-hahmoiseen pörriäiskylttiin, jonka voit halutessasi jakaa omissa some-kanavissasi tai printata ja laminoida omaan pörriäiskohteeseen.

Sieni ja Jäärä -piirroshahmot
Sieni ja Jäärä kertovat jatkossa ajankohtaisista ympäristöasioista.

Liitteet

Muokattu viimeksi
5.6.2020 10:48

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Luonnonvarat, eläimet ja kasvit