Luvassa arjen vinkkejä energiansäästöön

Uutiset
Lokakuussa käynnistyy valtakunnallinen kampanja energiankulutuksen pienentämiseen. Asukkaille kerrotaan sähkönsäästövinkkejä ja järjestetään energianeuvontaa. Tervetuloa taloyhtiöiden energiailtaan 10.10. ja kaikkien raisiolaisten energiailtaan 13.10.
Syksyinen päivä Raisiossa.

Maailmantilanne näkyy kuluttajille muun muassa kohonneina energiakustannuksina ja jopa sähköpulana. Sähköpula syntyy, kun sähköntuotanto ei riitä kattamaan kysyntää. Sähköpulan riskiä laskee leuto ja tuulinen talvi sekä sähkön käytön vähentäminen teollisuudessa ja kotitalouksissa.

Pienilläkin suuren joukon yksittäisillä sähkönvähennystoimenpiteillä voidaan vaikuttaa myönteisesti koko sähköjärjestelmän tilaan. Sähkönsäästöön kannustaa myös Motivan toteuttama Astetta alemmas –kampanja, jossa Raision kaupunki on mukana. Kampanjan tavoitteena on saavuttaa 95 % suomalaisista ja merkittävä energiasäästö.

- Suurimmalla osalla suomalaisia on vielä voimassa edullinen kiinteähintainen sähkösopimus. Myös näiden kuluttajien on tärkeää osallistua sähkönsäästötalkoisiin. Sähkönkulutusta pienentämällä voidaan vaikuttaa sähkön hintaan kysynnän laskun kautta ja samalla estetään tilannetta, jolloin sähköpula tulee mahdolliseksi. Olisi tärkeää ohjata sähkönkulutusta mahdollisuuksien mukaan pois kulutuspiikkien ajalta, jolloin sähkönkulutus on suurinta, sanoo Raision ilmastokoordinaattori Ronja Ryyppö.

Kulutusta pois kulutuspiikkitunneilta

Astetta alemmas -kampanja alkaa energiansäästöviikolla 10. lokakuuta. Kampanjassa jaetaan arkisia keinoja, joilla omaa energiankulutusta voi pienentää ja siirtää pois kalleimmilta kulutuspiikkitunneilta. Kulutuspiikkitunnit ajoittuvat aamulla kello 8-10 väliin ja iltapäivällä kello 17-19.

- Monet keinoista säästää sähköä ovat yksinkertaisia, esimerkkinä lyhyemmät suihkut, sammutetut laitteet ja lämpötilan lasku asteella siellä, missä se on mahdollista. Kulutuskuormaa kannattaa siirtää mahdollisuuksien mukaan halvemmille tunneille käyttämällä pesukoneita öisin, säätämällä vesivaraajat ja lämmitykset lämmittämään pääsääntöisesti yöaikaan ja siirtämällä sähkökiukaan käyttö viikonloppuun, Ryyppö jatkaa.

Asukkaille ja alueen taloyhtiöille on luvassa myös energiailtoja, joissa jaetaan ajankohtaista tietoa sähkösopimuksista, sähkönsäästöstä ja vastataan mieltä askarruttaviin kyselyihin. Tilaisuudet järjestetään yhteistyössä Valonian kanssa.

Energiailta taloyhtiöille 10.10. 

Taloyhtiölle suunnatun energiaillan järjestää Valonia ja Turun ammattikorkeakoulu. Tilaisuus on 10.10. klo 17.30 Turun Ammattikorkeakoulussa. Tilaisuuteen voi osallistua myös etänä. Lisätietoa ja tilaisuuden ohjelma.

Energiailta raisiolaisille 13.10.

Energianeuvonta ja sähkönsäästövinkkejä 13.10. klo 17.30. Paikkana Raision kaupungintalo. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Muistathan ilmoittautua!
Ohjelmassa:

  • Raision kaupungin energiansäästötoimet lämmityskaudella
  • Ajankohtaista sähkösopimuksista
  • Astetta alemmas - Energiasäästövinkit asukkaille
  • Kysymyksiä ja vastauksia mieltä painaviin asioihin energiaan ja energiansäästöön liittyen

Lisätiedot ja ilmoittautuminen

Muokattu viimeksi
28.9.2022 8:55

Asiasanat

Ikäihmiset
Yrittäjät
Lapsiperheet
Asuminen ja ympäristö
Kaupunki ja päätöksenteko
Asuminen
Ympäristö