Liikkujan viikolla saa vinkkejä kestävään liikkumiseen

Uutiset
Valtakunnallisen Liikkujan viikon teemana on tänä vuonna kestävä ja taloudellinen liikkuminen. Raision kaupunkirakenne ja kevyen liikenteen yhteydet tarjoavat hyvät mahdollisuudet kävelylle ja pyöräilylle. Kaupunki kertoo Liikkujan viikon aikana vinkkejä kestävään liikkumiseen.
Pyöräilyä Raisionjoella.

Liikkujan viikkoa vietetään 16.–22.9. Yhteiseurooppalainen viikko haastaa pohtimaan omia matkatottumuksia, erilaisia tapoja liikkua ja kestävän liikkumisen tuomia säästöjä. Tänä vuonna teemaviikolla paneudutaan erityisesti kestävän liikkumisen taloudellisiin hyötyihin, jotka koskettavat yksilön lisäksi yksityisiä ja julkisia toimijoita sekä koko yhteiskuntaa. Viikko päättyy jo perinteeksi muodostuneeseen Auton vapaapäivään 22. syyskuuta.

Liikkumisvalinnoilla voi vaikuttaa kustannuksiin ja energiankäyttöön

Arjen liikkumisvalinnoilla voi vaikuttaa omaan taloudelliseen tilanteeseen ja osallistua valtakunnallisiin energiansäästötalkoisiin. Kävely, pyöräily ja joukkoliikenne ovat paitsi edullisempia vaihtoehtoja kuin autoilu, myös ympäristöystävällisiä liikkumisvaihtoehtoja, joita suosimalla voi vähentää polttoaineiden kulutusta.

 – Suomessa liikutaan edelleen selvästi eniten henkilöautolla, myös muutaman kilometrin matkoja. Osan yksin omalla autolla tehdyistä matkoista pystyy etenkin kaupungeissa helposti korvaamaan kestävillä kulkumuodoilla, kun matkat suunnittelee ja ketjuttaa etukäteen, kehottaa erityisasiantuntija Michaela Sannholm Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.

Jos kuitenkin on tarpeen käyttää omaa autoa, on hyvä muistaa taloudellisen ajamisen perusteet.

– Kaasujalkaa keventämällä voi säästää pitkän pennin polttoainekuluissa, Sannholm muistuttaa.

Raisio on ihanteellinen pyöräilykaupunki

Raision kaupunkirakenne ja kevyen liikenteen yhteydet tarjoavat hyvät mahdollisuudet kävelylle ja pyöräilylle. Kaupunki on sitoutunut kävelyn ja pyöräilyn edistämiseen ja tahtotilana onkin laatia kaupungille oma kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma, joka ohjaisi tulevia edistämistoimia. Myös joukkoliikenteen saavutettavuutta on parannettu tuomalla joukkoliikenteen pääakselin varrelle kahdeksan Föli-pysäkin yhteyteen katoksellisia pyöräparkkeja.

– Tällä hetkellä kaupungissa mietitään pyöräparkkien laatutason nostoa liityntäpysäköintien sekä kirjaston ja Kerttulan alueella, jotta saada kohteisiin nykyajan vaatimukset täyttävät runkolukitusmahdollisuudet. Tällä pyritään vastaamaan asukkaiden tarpeisiin turvallisemmista pyöräparkeista. Myös Varppeenkatu on menossa remonttiin kaukolämpösaneerauksen vuoksi ja tässä yhteydessä sen viihtyisyyttä olisi helppo parantaa, sanoo kaupungin ilmastokoordinaattori Ronja Ryyppö.

Liikkujan viikolla kaupunki jakaa vinkkejä kestävään ja taloudelliseen liikkumiseen ja nostaa esiin kaupungin henkilöstön näkemyksiä liikkumisesta.

Vinkkilista: 6 keinoa taloudelliseen liikkumiseen

  1. Suosi kävelyä ja pyöräilyä ensisijaisina kulkumuotoina aina kuin mahdollista. Pyörä on usein nopein menopeli alle viiden kilometrin matkoilla kaupungeissa.
  2. Anna kuskin kuljettaa. Joukkoliikenteellä kulkeminen on yleensä energiatehokkaampaa ja usein edullisempaa kuin autoilu.
  3. Vältä turhia startteja. Ajokilometrejä ja päästöjä voi vähentää helposti yhdistelemällä erillisiä automatkoja yhdeksi reissuksi.
  4. Kaksin aina kauniimpi ja autoillessa halvempi. Kimppakyydit ovat hyvä keino vähentää polttoaineen kulutusta ja saada säästöjä.
  5. Kevennä kaasujalkaa! Vähentämällä ajonopeuttasi 10 km/h voit säästää pitkän pennin polttoainekuluissa.
  6. Säästä säätämällä. Autojen ilmastoinnin osuus on 4–10 % polttoaineen kokonaiskulutuksesta, ja säännöllinen rengaspaineiden seuranta voi säästää jopa 1,5 % polttoaineen kulutuksesta.
Muokattu viimeksi
26.9.2022 10:44

Asiasanat

Ikäihmiset
Yrittäjät
Lapsiperheet
Matkailijat
Nuoret
Kulttuuri ja vapaa-aika
Asuminen ja ympäristö
Liikenne