Koronan vauhti kiihtyy Varsinais-Suomessa

Uutiset
Tällä hetkellä koronan ilmaantuvuus ja positiivisten testien määrä ovat Varsinais-Suomessa voimakkaassa nousussa. Liikuntaa suositellaan harrastettavaksi yksilötasolla. Myös rokotusten ottamiseen kannustetaan edelleen.
Nuori mies ajaa autoa maski kasvoillaan

14 vuorokauden tapausmäärä 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomessa 1061. Tapauksia on noin 600 päivässä ja testien positiivisuusprosentti on lähes 30.

– Testien positiivisuusprosentti vastaa normaaleja influenssaepidemioiden huippuja, eli olemme siis todella korkeissa luvuissa, mutta tämän aallon huippua ei ole vielä nähty, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vt. tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Harri Marttila sanoo.

Likipitäen kaikki tapaukset edustavat omikronvarianttia. Vaikka omikronvariantin arvellaan olevan deltavarianttia lievempi, omikronvariantti voi silti aiheuttaa sairaalahoidon tarvetta, varsinkin riskiryhmäläisille ja rokottamattomille.

Yksilöliikuntaa suositellaan

Varsinais-Suomessa koronatilannetta koordinoivan ryhmän näkemys on, että joukkue- ja ryhmäurheilun sijasta voidaan suositella yksilöliikuntaa, johon liittyvä tartuntariski on vähäisempi kuin joukkue- tai ryhmäurheilussa.

Kaikessa liikuntatoiminnassa on kuitenkin huolehdittava koronaturvallisista käytännöistä kuntosaleilla ja liikuntatiloissa. Näihin toimiin sisältyvät maskien käyttö, käsihygienia, turvavälit sekä tarpeettoman oleskelun välttäminen liikuntatiloissa sekä pukuhuoneessa.

– Ryhmän näkemyksen mukaan lasten ryhmäharrastustoimintaa voidaan jatkaa ottaen erityisesti huomioon terveysturvalliset käytännöt kuten käsihygienia, riittävät turvaetäisyydet ja suunenäsuojien käyttö, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Kouluissa on jo pitkään noudatettu terveysturvallisia toimia ja kokonaismäärään suhteutettuna kouluihin ja harrastuksiin jäljitettävät tartunnat ovat olleet maltillisia. Koronakoordinaatioryhmän mukaan harrastusten tauottamisen tuomat haitat ovat suuremmat kuin hyödyt.

Yksityistilaisuuksissa enintään viisi perheen ulkopuolista mukana

Yksityistilaisuuksissa pitää noudattaa koronaministeriryhmän suositusta. Enintään viisi henkilöä perheen ulkopuolelta saisi olla mukana tilaisuuksissa.

Henkilöiden, joiden vastustuskyky on alentunut, suositellaan hakevan tehosteannoksensa THL:n ohjeistuksen mukaan. Koronakoordinaatioryhmä haluaa suojella erityisesti henkilöitä, joilla on alentunut vastuskyky, koska heidän riskinsä vakavalle, sairaalahoitoa vaativalle koronainfektiolle on muuta väestöä suurempi.

Lue lisää koronarokotuksista Raisiossa.

Muokattu viimeksi
11.1.2022 15:41

Asiasanat

korona