Koordinaatioryhmä kevensi suosituksia aikuisten sisäliikuntaan korona-aikana

Uutiset
Koronatilanne Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on kokonaisuutena hiukan helpottanut. Tiistaina kokoontunut koronakoordinaatioryhmä höllensi aikuisten kuntosaliharjoitteluun liittyviä suosituksiaan. Ensi viikosta alkaen myös aikuisten pienimuotoista, korkeintaan 10 henkilön ryhmäliikuntaa voidaan järjestää ulkona. Uimahalleihin ei edelleenkään päästä
Hiihtäjiä Kerttulan liikuntahallin kulmalla

Maakunnan koronatilanteessa on kuntakohtaista vaihtelua. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä on jatkanut voimassa olevia koronan leviämisen estämiseksi annettuja suosituksia 7. maaliskuuta saakka. Varsinais-Suomi on yhä leviämisvaiheessa, joten maskisuosituksesta, kokoontumisrajoituksista tai maksimaalisista etätyösuosituksista ei voida luopua. Myös toisen asteen oppilaitoksissa jatketaan suositusten mukaan hybridiopetuksessa. 
 
Koronakoordinaatioryhmä kuitenkin linjasi, että aikuisten yksilöllisen sisäliikunnan suosituksia voidaan keventää maanantaista 22. helmikuuta alkaen. Raisiossa tämä tarkoittaa, että Kerttulan liikuntahallin kuntosali voidaan avata. 

– Käytännössä tämä koskee aikuisten kuntosaliharjoittelua. Suosituksena on, että asiakasmäärä rajoitetaan ainakin puoleen tilan sallimasta maksimista ja että liikuntatilaa asiakasta kohden varataan riittävästi niin, että kahden metrin turvaväleistä voidaan huolehtia. Asiakkaiden suositellaan käyttävän maskeja myös liikuntasuorituksen aikana, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala muistuttaa.
 
Suositus on, että yksityiset toimijat ottavat käyttöönsä vastaavat toimet.

Kirjastojen tilat 1.3. avataan lainaamista varten, siten että asiakkaat pääsevät hyllyjen väliin. Vain pikainen asiointi on mahdollista. Oleskeluun kannustavat ja pidemmän aikaa vaativat palvelut eivät ole käytössä.

Uimahallit eivät vielä avaudu

Koronakoordinaatioryhmä korostaa, että aikuisten sisätiloissa tapahtuvaa ryhmäliikuntaa ei edelleenkään sallita. Myöskään uimahalleja koskevia rajoituksia ei voida purkaa. Raisiossa myös Uintikeskus Ulpukan kuntosali pysyy suljettuna. Sen sijaan ryhmä väljensi aikuisten ulkona tapahtuvan pienryhmäliikunnan suosituksia. Tämäkin muutos tulee voimaan ensi maanantaista 22. helmikuuta alkaen.
 
– Aikuisetkin voivat siis harrastaa liikuntaa pienissä ryhmissä ulkona, kunhan ryhmän koko ei nouse yli kymmenen ja turvavälejä pystytään noudattamaan, kertoo Esa Rintala.  

Kirjoituksiin osallistuville suositellaan karanteenia

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä linjasi tiistaina, että kuntien on mahdollista tarkoin järjestelyin sallia ylioppilaskirjoituksiin osallistuminen myös karanteeniin määrätyille abiturienteille. Lähtökohtana on, että abiturientin tulee esittää mahdollisimman tuore negatiivinen koronatestin tulos ja eikä hänellä saa olla mitään infektio-oireita. Karanteenissa kirjoittaminen on mahdollista, jos oppilaitos järjestää opiskelijalle erillisen tilan kokeen suorittamisen ajaksi. Oppilas muun muassa sitoutuu tulemaan koetilanteeseen yksityisautolla.
 
Opettajia ei voida velvoittaa karanteeniin määrätyn opiskelijan koetilanteen valvojiksi. Kunnat tekevät päätöksen, miten ylioppilaskirjoitukset käytännössä olisivat karanteenitapauksissa järjestettävissä.

Raisiossa kaikille kirjoituksiin osallistuville suositellaan omaehtoista karanteenia ennen kirjoitusten alkua. Koulussa on käytössä kirjoitusten aikaan erillisiä kirjoitustiloja heille, jotka ovat lautakunnalta anomalla saaneet luvan erillisessä tilassa kirjoittamiseen. Näin ollen koulun tilat sekä tehtävien tasalla olevien valvojien määrä ovat aivan maksimikuormituksella kevään kirjoitusten aikaan. Tämä rajoittaa merkittävästi Raision kykyä tarjota osallistumismahdollisuutta kirjoituksiin karanteenin aikana erityisjärjestelyin, vaikka kyse olisi oireettomasta, negatiiviseksi testatusta, altistumisen vuoksi karanteeniin määrätystä kokelaasta.

Lisätietoa suosituksista ja koronatilanteesta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella löytyy sairaanhoitopiirin sivuilta.

Muokattu viimeksi
16.2.2021 15:04

Asiasanat

korona