Kaupunginhallitus käsittelee Raision sopeutusohjelmaa maanantaina

Uutiset
Päivitys 16.2. Kaupunginjohtaja veti esityksensä pois ja esitystä kehitetään hallituksen keskustelun pohjalta.
Raision kaupunginhallitus käsittelee maanantaina 15.2. kaupungin talouden sopeutusohjelmaa. Sopeutusohjelman tavoitteena on kaupungin talouden vakauttaminen pitkällä tähtäimellä. Vakaa taloustilanne auttaa kaupunkia varautumaan myös tulevaisuuden investointeihin ja palvelutarpeen kasvuun.
Kaupunginhallituksen ovikyltti.

Talouden sopeuttaminen edellyttää kaupungin toimintojen ja niiden talousvaikutusten tarkastelua sekä kulujen hillitsemistä. Ohjelmassa esitettyjen keinojen tuottama laskennallinen säästö taloussuunnitelmakaudella 2021–2023 on 4,05 miljoonaa euroa. 

– Sopeutusohjelma sisältää erittäin laajan toimenpidekokoelman aina tavoitteellisesta sairauspoissaolojen vähentämisestä, Hyvinvoiva Raisio -setelin käyttöönotosta ja metsien suojelusta palvelutasojen laskemiseen, maksujen korotuksiin ja toiminnan kehittämiseen. Esitys ei sisällä irtisanomisia tai lomautuksia, kaupunginjohtaja Eero Vainio kertoo.

Koronatuet parantavat tulosta tilapäisesti

Raision kaupungin vuosien 2018 ja 2019 tilinpäätökset olivat alijäämäisiä. Vuonna 2018 tilikauden alijäämä oli -3,684 miljoonaa euroa ja vuonna 2019 -5,661 miljoonaa euroa. Vuoden 2020 alkuperäisessä talousarviossa tilikauden alijäämäksi arvioitiin noin -3,4 miljoonaa euroa. Tulos tulee kuitenkin olemaan valtion koronatukien johdosta ylijäämäinen.

Raision kaupungin tuloskehitys ilman vuoden 2020 koronatukia on parantunut vuosien 2018 ja 2019 tasosta. Vuoden 2020 tulosennusteesta huolimatta kaupungin taloustilanne edellyttää joka tapauksessa sopeuttamistoimien tekemistä taloussuunnitelmakaudella 2021-2023. 

– Sopeutusohjelman toteutuminen edellyttää vahvaa talousseurantaa. Toisaalta erilaisilla rakennemuutoksilla ja toisintekemisellä on Raisiossa saavutettavissa tehokkuus- ja tuottavuushyötyjä, Vainio toteaa. 

Kaupunginjohtaja Eero Vainio on laatinut sopeutusohjelmaesityksen FCG Konsultointi Oy:n ja kaupungin taloustyöryhmän työn pohjalta. Sopeutustyössä on ollut tarkoitus selvittää, kuinka kaupungin taloutta voidaan sopeuttaa sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Tarkoituksena on myös ollut saada kaupungin oman näkemyksen lisäksi ulkopuolisen asiantuntijan objektiivinen näkemys sopeutusmahdollisuuksista. 

Kaupunginhallituksen 15.2. esityslista ja sopeutusohjelma ovat luettavissa kaupungin tietopalvelussa.

 

Muokattu viimeksi
16.2.2021 15:48

Asiasanat

Kaupunki ja päätöksenteko