Haitallisen jättiputken torjunta jatkuu Raisiossa

Uutiset
Erittäin haitallisten jättiputkien torjunta sekä maanomistajien neuvonta jatkuu Raisiossa tänä kesänä. Suomen luonnonsuojeluliitto tekee torjuntatyötä yhteensä 12 yhteistyökunnan alueella niin kuntien kuin yksityisten henkilöiden omistamilla kiinteistöillä. Raisiossa tarkistuksia ja mahdollisia torjuntatöitä tehdään tänä vuonna 38 kohteessa.
Kaksi henkilöä tekee jättiputkien torjuntatyötä jyrkässä rinteessä

Kuva: Mikaela Mäkilä / SLL VieKas LIFE

Jättiputket ovat Suomen haitallisimpia vieraslajeja ja ne lukeutuvat myös EU:n haitallisten lajien listalle. Lain mukaan maanomistaja ei saa kasvattaa tai päästää jättiputkia ympäristöön. Jättiputket tukahduttavat Suomen alkuperäistä lajistoa pihoilta karatessaan ja uhkaavat myös ihmisten terveyttä. Torjunnasta ja maanomistajayhteistyöstä vastaa neljän hengen koulutettu torjuntatiimi.

–Torjuntatiimiläiset sopivat yksityisten maanomistajien kanssa etukäteen torjuntatyölle sopivan ajankohdan. Mikäli maanomistaja ei ole kotona tiimiläisten koputtaessa oveen, jättävät he käynnistään tiedoksi yhteydenottolapun. Haitallisten vieraslajien torjuntaa tehdään aina maanomistajan luvalla, painottaa Suomen luonnonsuojeluliiton hankekoordinaattori Titta Vikstedt.

Tiimiläiset torjuvat jättiputkia joko kaivamalla kasvit juurineen tai niittämällä ja peittämällä yhtenäisiä kasvustoja. Seurattavia ja torjuttavia kohteita työlistalla on Varsinais-Suomessa yhteensä yli 270 ja torjuttava pinta-ala kattaa useita hehtaareja. Työ on hidasta ja fyysisesti vaativaa. Monet kohteet sijaitsevat hankalassa maastossa, kuten jyrkkien joenuomien varsilla. 

–Mikäli lajin torjuntaan ryhtyy itsenäisesti, onkin syytä suojata iho ja silmät huolellisesti ja suunnitella työn vaiheet huolellisesti etukäteen, muistuttaa Suomen luonnonsuojeluliiton vieraslajiasiantuntija Markus Seppälä. 

Jättiputkien torjuntatyössä mukana ovat Raision lisäksi Naantali, Masku, Mynämäki, Laitila, Lieto, Paimio, Aura, Pöytyä, Marttila, Koski TL ja Loimaa. Torjuntatyö on osa EU Life -rahoitteista VieKas LIFE -hanketta (2018–2023), jonka avulla Suomen luonnonsuojeluliitto yhdessä hankekumppaneidensa kanssa lisää kansalaisten vieraslajitietoisuutta sekä torjuu kolmea haitallista vieraslajia: jättiputkia, jättipalsamia sekä keltamajavankaalia.

Muokattu viimeksi
7.6.2021 9:58

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Ympäristön- ja luonnonsuojelu