Alueellinen koronaryhmä suosittaa toisen asteen ammatillisiin oppilaitoksiin etäopetusta

Uutiset
Koronapandemia on kiihtynyt Varsinais-Suomessa nopeasti. Alueellinen koronaryhmä suosittaa toisen asteen ammatillisten oppilaitosten siirtyvän etäopetukseen. Tällä hetkellä koronavirus leviää varsinkin omasta perhepiiristä sekä toisen asteen oppilaitoksista. Lisäksi lieväoireisten tulisi ehdottomasti noudattaa omaehtoista karanteenia ja hakeutua testiin.
Poika opiskelee etänä.

– Koronatilanne on muuttunut viikossa paljon ja tartunnat leviävät erityisesti nuorten keskuudessa. Käänne oli odotettavissa, mutta se tuli yllättävän nopeasti, sanoo johtajaylilääkäri Mikko Pietilä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Varsinais-Suomessa noin puolet lokakuun tartunnoista todettiin alle 30-vuotiailla. Suurimman koronatartunnan saaneiden ryhmän muodostavat tällä hetkellä perhe- ja lähipiiritapaukset sekä niistä seuranneet jatkotartunnat muun muassa kouluissa. Toisen asteen oppilaitoksiin on kahden edeltävän viikon (19.10.–1.11.) ajalta liitetty ainakin 13 koronatartuntaa. Lisäksi vaihto-opiskelijoiden joukkoaltistumisessa on todettu 16 tartuntaa.

Tällä hetkellä noin 76 prosenttia tapauksista pystytään jäljittämään. Koronaryhmän mukaan maakunta on edelleen kiihtymisvaiheessa. Maakunnan koronavirustapaukset keskittyvät erityisesti Turkuun, Saloon ja Raisioon.

Koronatyöryhmä on havainnut, että koronatesteihin ei enää hakeuduta yhtä herkästi kuin alkusyksyllä.

– Hyvin huolestuttavaa on, että lieväoireisena on liikuttu työpaikoilla ja oppilaitoksissa. Tämä on osaltaan mahdollistanut koronaviruksen nopeaa leviämistä. On meistä kaikista itsestämme kiinni, millaiseksi tuleva talvi koronarajoitusten suhteen muodostuu. Koronatestiin on edelleen mentävä, jos oireita ilmaantuu, sanoo Mikko Pietilä.

Ammatillisiin oppilaitoksiin suositellaan etäopetusta 9.11. alkaen kahdeksi viikoksi

Varsinais-Suomen koronaryhmä suosittaa, että toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa siirrytään etäopetukseen kahdeksi viikoksi mahdollisimman pian, viimeistään maanantaista 9.11. alkaen. Ryhmä totesi, että päätökset oppilaitosten käytännöistä tehdään paikallisesti epidemiologisen tilanteen mukaan.

– Alamme nähdä etäopetuksen vaikutuksia koronan leviämiseen noin kahden viikon kuluttua voimaantulosta. On tärkeää huomioida riittävä väljyys kaikkien oppilaitosten opetustilanteissa, joita ei voida toteuttaa virtuaaliympäristössä. Maskia käyttämällä voidaan vähentää altistuksia opetuksessa ammatillisissa oppilaitoksissa, lukioissa ja kaikissa julkisissa tiloissa, Pietilä sanoo.

Opintoihin liittyvät harjoittelut voidaan toteuttaa suunnitellusti, kun turvallisista etäisyyksistä huolehditaan.

Suositus etäopetuksesta ei koske tässä vaiheessa lukioita.

Raision Rasekossa opetusta jo organisoitu uusiksi

Rasekon ammattiopistossa opetusta on viime viikkoina järjestetty osittain etänä mahdollisuuksien mukaan. Syysloman jälkeisellä viikolla (viikko 43) ryhmiä oli etäopetuksessa normaalia enemmän varotoimenpiteenä. Jäljitysketjujen tunnistamisesta pidetään huolta ennakoimalla. Rasekossa on varauduttu siihen, että tilanne koronan suhteen jatkuu pitkälle ensi kevääseen.

– Pyrimme järjestämään opiskelijoillemme lähiopetusta turvallisesti niin pitkään kuin mahdollista. Tässä suositustilanteessa siirrämme etäopetukseen pääsääntöisesti aikuisten ryhmiä ja osittain vuorotellen muita ryhmiä. Pidämme kuitenkin kiinni siitä, että opiskelijat saavat tarvitsemansa lähiopetuksen, ohjauksen ja tuen sekä valmistuvat ajallaan, johtava rehtori Maria Taipale toteaa.

– Yhteisten tutkinnon osien lähiopetus toteutetaan seuraavien viikkojen ajan kolmessa vuorossa, jolloin väljyys ja turvavälit pystytään pitämään hyvin, hän jatkaa.

Rasekossa opetus on organisoitu siten, että opiskelijaryhmät pysyvät omissa kiinteistöissään ja omilla osastoillaan. Opetusta on porrastettu väljyyden aikaansaamiseksi ja ruokailut on tiukasti porrastettu. Siivousta on lisätty ja käsihygieniaan kiinnitetään huomiota. Kasvomaskit ovat käytössä suosituksena kaikilla ja Raseko antaa maskit opiskelijoille koulupäivien ajaksi.

– Seuraamme tilannetta ja muutoksia tehdään, jos siihen ilmenee paikallisesti tarvetta. Opiskelijamme ovat noudattaneet suosituksia melko hyvin ja vetoankin nyt kaikkiin, että turvaohjeita noudatettaisiin vieläkin tiukemmin ja välttyisimme täyteen etäopetukseen siirtymiseltä, Taipale painottaa.

Muokattu viimeksi
4.11.2020 8:30

Asiasanat

Nuoret
Koulutus ja varhaiskasvatus