Ajankohtaista terveyspalveluista koronaviruksen aikana

Uutiset
Flunssainen nainen niistää.

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

 • THL:n verkkosivuilla ohjeita tartunnalta suojautumiseen, hoito- ja toimintaohjeita tartuntaa epäiltäessä sekä tietoa koronavirustilanteesta.
 • Terveyskylän Koronabotti ohjaa ja antaa neuvoa COVID-19-koronavirukseen liittyvissä kysymyksissä
 • Ohjeita löytyy myös Omaolo.fi-sivustolta sekä sairaanhoitopiirin verkkosivuilta. Omaolo-palvelussa voit arvioida hoidontarvettasi.
 • Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta p. 0295 535 535. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Sairasta lievät oireet kotona

Jos sinulla on lievän hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, lepää ja sairasta rauhassa kotona. Sairaana ollessasi sinun tulee pysyä ensisijaisesti kotona ja pyytää jotain muuta henkilöä asioimaan puolestasi. Ota yhteyttä terveydenhuoltoon, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee.

Tyypillisiä COVID-19-tautiin liittyviä oireita ovat:

 • kohonnut ruumiinlämpö tai kuume
 • yskä, nuha, hengenahdistus, kurkkukipu
 • hajuaistin menetys
 • päänsärky yhdessä muun koronaoireen kanssa
 • poikkeava väsymys yhdessä muun koronaoireen kanssa
 • lihaskivut yhdessä muun koronaoireen kanssa
 • ripuli, vatsakipu, oksentelu yhdessä muun koronaoireen kanssa

Kaikille Raision vastaanotoille tullaan puhelimessa tehtävän hoidon tarpeen arvion kautta. 
Ajanvaraus p. 02 434 3183.

Terveysasemalla koronavastaanotto erillisellä sisäänkäynnillä - sisään vain ajanvarauksella

Terveysasemalla toimii erillinen hengitystietulehdusvastaanotto. Tälle vastaanotolle ohjataan ajanvarauksen kautta kaikki hengitystieoireiset, jotka tarvitsevat vastaanottoa sairautensa takia. Sisäänkäynti vastaanotolle on terveysaseman Kustavintien puoleiselta sivulta, joka on terveysaseman pääovesta vasemmalla. Seuraa opastusta.  

Kaikille Raision vastaanotoille tullaan puhelimessa tehtävän hoidon tarpeen arvion kautta. 
Ajanvaraus p. 02 434 3183.

Suun terveydenhuolto koronaepidemian aikana

Akuutti ja kiireellinen hammashoito  toteutetaan myös koronaepidemian aikana. Kiireettömiä tarkastus- tai tutkimusaikoja aikuisille ei vielä voida antaa. Hoidon tarve ja kiireellisyys arvioidaan suun terveydenhuollon ajanvarauksessa. 

Jos sinulla on epäilys koronaviruksesta, flunssan oireita tai olet ollut ulkomailla/matkustanut kotimaassa peruuta aikasi.

Suun terveydenhuolto palauttaa normaalitoimintaa kesäkuusta lähtien: aluksi laajennetaan lasten ja nuorten sekä riskiryhmien hoitoa. Hoitoon kutsutaan asiakkaita, joiden aika peruttiin koronan takia. Potilasvalintaan kiinnitetään edelleen erityistä huomiota.

Sairaslomatodistuksia ilman ajanvarausta ei toistaiseksi anneta

Ilman ajanvarausta olevat sairaan lapsen hoitamiseen tarvittavia todistuksia sekä työikäisten sairaslomatodistuksia ei anneta toistaiseksi ilman ajanvarausta, sillä kaikkien potilaiden tulee olla yhteydessä terveysasemaan ensin puhelimitse. Terveysasemalta toivotaan, että työntekijät voisivat sopia mahdollisuuksien mukaan sairaspoissaolo käytännöistä työnantajansa kanssa.

Terveysneuvonta

Äitiys- ja lastenneuvolan toiminta jatkuu entisellään. Lastenneuvolassa hoidetaan kaikki 1-vuotiaat ja sitä nuoremmat sekä perheet, joilla on kiireellistä erityisen tuen tarvetta. Alle kouluikäisten rokotusohjelman mukaiset rokotukset hoidetaan toistaiseksi. Lastenneuvolassa ikäryhmätarkastuksia tehdään tavalliseen tapaa Covid-19 tilanteen ollessa rauhallinen. Kaikki yhteydenotot tulee hoitaa toistaiseksi ensin puhelimitse.

Perhesuunnitteluneuvola toimii Covid-19 tilanteen ollessa rauhallinen normaalisti. Ole perhesuunnitteluun liittyvissä asioissa yhteydessä terveydenhoitajaan.

Kouluterveydenhoitajat työskentelevät kouluilla normaalisti. Koululaisten terveystarkastuksia jatketaan Covid-19 tilanteen ollessa rauhallinen. Kouluterveydenhoitajilta on edelleenkin mahdollisuus saada tukea, neuvoa ja apua perheiden erilaisiin tilanteisiin. Kaikki yhteydenotot tulee hoitaa toistaiseksi ensin puhelimitse.

Opiskeluterveydenhuollossa tehdään asevelvollisten kutsuntatarkastuksia ja myös muita terveystarkastuksia tarvittaessa Covid-19 tilanteen niin salliessa. Opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajiin tulee olla yhteydessä aina ensin puhelimitse tai Wilman kautta. Terveydenhoitajalta on edelleenkin mahdollisuus saada tukea, neuvoa ja apua.

Muokattu viimeksi
18.6.2020 8:45

Asiasanat

Koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto
Neuvolapalvelut