3.6.2019 - 27.6.2019

Viron kansallismuseon näyttely esittelee suomalais-ugrilaisia kansoja

Kuva
Osa Finno-Ugric and Samoyed Peoples -näyttelyn julisteessa. Kuvakollaasi suomalais-ugrilaisista kansoista.

Tapahtuman tiedot

Päivämäärä
3.6.2019 - 27.6.2019
Aika
Näyttely avoinna kirjaston aukioloaikojen mukaisesti.
Sijainti

Raision Kirjastotalo, Aulagalleria
Eeronkuja 2
21200 Raisio

Järjestäjä
ERM / Tartto, Varsinais-Suomen Viro-keskus ry ja Raision kaupunginkirjasto
Ota yhteyttä
Paula Knif
Yhteyshenkilön puhelinnumero
+35844 797 1418
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite

Tapahtuman kuvaus

Tapahtuman kuvausteksti

Viron kansallismuseon tuottama kiertonäyttely ”Finno-Ugric and Samoyed Peoples” on esillä Raision kaupunginkirjasto aulassa 3.–27.6. Näyttely esittelee kansoja, joita yhdistää kielisukulaisuus: suomalais-ugrilaisia ja samojedikansoja.

Näyttelyn runsaasta kuvituksesta suurin osa on peräisin Viron kansallismuseon valokuvakokoelmista, mutta joukossa on myös vanhempaa kuvamateriaalia Suomesta, Venäjältä, Unkarista ja muutamasta muusta maasta. 

Osa suomalais-ugrilaisten nykyelämän kuvista on peräisin virolaisten tutkijoiden yksityiskokoelmista. Tunnelmalliset kuvat esittävät suomensukuisia ihmisiä arkipäivän askareissa. Esillepano sisältää myös kartan suomalais-ugrilaisten ja samojedien asuinalueista sekä tämän hetkisestä väestömääristä. 

Näyttelyllä halutaan kertoa, että näiden suomensukuisten alkuperäiskansojen kansankulttuurilla on paikkansa nykymaailmassa. Tämä on maailman kulttuurista monimuotoisuutta, ja suomalais-ugrilaisten ja samojedikansojen kulttuuriperinnön vaaliminen onkin ollut Viron kansallismuseon yhtenä tärkeänä tehtävänä jo sen perustamisesta lähtien. ERM:n (Eesti Rahva Muuseum) kiertonäyttelyn tekstit ovat englanniksi, ja sen on tarkoitus kiertää ympäri Eurooppaa, Suomen jälkeen vuorossa ovat Latvia ja Liettua.

Näyttelyn ovat laatineet Svetlana Karm, Indrek Jääts ja Laur Vallikivi ja sen on suunnitellut Jane Liiv.

Tervetuloa katsomaan, millaista työtä Virossa tehdään suomensukuisten kansojen kulttuurihistorian tallentamiseksi. Näyttelyyn voi tutustua Raision kaupunginkirjastossa sen aukioloaikoina, vapaa pääsy!

Avainsanat

Näyttelyt
Kirjastotalo