Tupakointi raskausaikana

Tupakointi vaarantaa äidin ja lapsen terveyden. Tupakansavun kemialliset yhdisteet kulkeutuvat istukan kautta sikiöön ja vauva saattaa altistua jopa suuremmalle nikotiinipitoisuudelle kuin äiti.

Tupakointi lisää merkittävästi istukan toimintahäiriöitä, sikiön kasvuhäiriöitä ja istukan ennenaikaisen irtoamisen riskiä. Tupakointi kaksinkertaistaa keskenmenon riskin. Syntymän jälkeen lapsella voi olla vieroitusoireita ja kätkytkuoleman riski kasvaa. Tulevalle lapselle tupakointi altistaa mahdollisille hengitystieinfektioille, oppimishäiriöille, ylivilkkaudelle ja psyykkisille ongelmille. Tupakointi aiheuttaa myös sikiöiden sukusolujen vähenemistä.

Nuuskaaminen lisää sikiön kasvun hidastumaa ja ennenaikaisen synnytyksen riski kasvaa. Nuuskaaminen on rinnastettavissa suoraan tupakointiin. Nuuskan käyttö lisää sikiökuoleman riskiä.

Jos tulet raskaaksi ja tupakoit, on suositeltavaa lopettaa tupakointi. Raskauden alussa herkistyminen hajuille ja mahdollinen huonovointisuus helpottavat lopettamista.

Jos haluat apua tupakoinnin lopettamiseen, kerro asiasta neuvolassa.

Lisätietoa tupakoinnista raskausaikana

Asiasanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
Neuvolapalvelut