Synnytys

Synnytyksen käynnistyminen

Kohtu supistelee kivuttomasti koko raskauden ajan, mutta viimeisellä viikoilla supistukset alkavat lisääntyä ja kohdunkaula kypsyy.
Synnytys voi alkaa supistuksilla tai lapsivedenmenolla. Verilimaista vuotoa esiintyy usein normaalin synnytyksen alkuvaiheessa. Jos verinen vuoto on kirkasta ja kuukautisia runsaampaa tai jos kipu on kovaa ja jatkuvaa, on lähdettävä sairaalaan.

Supistuksia voi alkuun seurata kotona. Synnytys on mahdollisesti käynnissä, kun supistukset ovat säännöllisiä, voimistuneita ja niiden väli tihentynyt. Kotona voi lievittää oloaan eri asennoilla, suihkulla, lämpötyynyillä ja muilla erilaisilla rentoutuskeinoilla. Sairaalaan kannattaa lähteä, kun kokee, etteivät nämä keinot enää riitä tai tuntee muuten synnytyksen olevan hyvin käynnissä.

Lapsivesi voi mennä ennen supistusten alkamista, ja silloin täytyy lähteä sairaalaan. Jos olet epävarma lapsivedenmenosta, voit rauhassa odotella kotona, kunnes lapsivettä tulee selvästi.

Sairaalaan tuloa ei tarvitse etukäteen ilmoittaa, mutta epäselvissä tilanteissa voit kysyä lisäohjeita, Tyks synnytysosasto 02 313 1000 (24h)

TYKS Synnytysosasto.

Synnytyskivun hoito. (Terveyskylä)
 

Milloin lähteä sairaalaan?

  • Supistukset ovat jatkuneet säännöllisinä 5–10 minuutin välein jo useamman tunnin ajan.  Supistukset ovat selvästi kipeitä ja niiden väli lyhenee koko ajan.
  • Lapsiveden menosta on kulunut enintään 12 tuntia. Jos tämä aika täyttyy yöllä, voit lähteä seuraavana aamuna synnytysvastaanotolle. Soita kuitenkin sairaalaan heti todettuasi lapsiveden menneen. Saat tarkempia lisäohjeita sairaalan kätilöltä. 02 313 1000 (24h)
  • Jos lapsivesi on veristä/vihreää tai jos lapsi on perätilassa tai odotat kaksosia, on syytä lähteä sairaalaan heti lapsiveden menon huomattuasi.
  • Jos on verenvuotoa ja jatkuvaa kipua vatsalla myös supistusten välillä, on syytä lähteä välittömästi.
  • Jos raskausviikkoja on alle 37 ja epäilet lapsiveden menneen ja/tai synnytyksen käynnistyneen, ota sairaalaan yhteyttä heti.

TYKS Synnytys

Synnytysosaston virtuaaliesittely. (TYKS)

Isän/puolison tai tukihenkilön rooli synnytyksessä

Lähes kaikki isät osallistuvat nykyisin synnytysvalmennukseen ja myös itse synnytykseen

Isän mukana olon synnytyksessä on todettu vähentävän äidin kipulääkkeiden tarvetta, se myös tekee synnytyskokemuksesta intensiivisemmän ja myönteisemmän.

Lapsen syntymästä koettu ilo lujittaa parisuhdetta

Synnytyksestä ja siihen valmistautumisesta keskustellaan neuvolakäynneillä ja synnytysvalmennuksessa.

Puolison rooli synnytyksessä. (Terveyskylä)

Synnytyksen jälkeen

Synnytys ja sitä seuraavat viikot ovat mullistavia niin fyysisesti kuin henkisesti. Synnytyssaleissa on periaatteena se, että tervettä lasta ja äitiä ei eroteta toisistaan. Synnyttyään vauva nostetaan äidin rinnan päälle ja siinä hän saa rauhassa totutella kohdunulkopuoliseen elämään. Tämän jälkeen, kun äitiä vielä hoidetaan/hän on suihkussa, isä saa vauvan puseron alle lämpimään ihokontaktiin.

Synnytyksen jälkeen alkaa lapsivuodeaika. Se kestää noin 12 viikkoa, ja sen aikana synnyttäneen naisen elimistö toipuu raskaudesta ja synnytyksestä. Lapsivuodeaika on täynnä henkisiä ja fyysisiä mullistuksia, ja mieliala voi vaihdella.

Syntymä on vauvalle valtava muutos. Vauva tarvitsee vanhemmiltaan paljon rakkautta, läheisyyttä ja huolenpitoa. Jokainen vauva on jo syntymästään lähtien oma yksilönsä.

Kotiutuminen

Alatiesynnytyksen jälkeen sairaalasta lähdetään kotiin yleensä 2-3 vuorokauden kuluttua, sektion jälkeen noin 3-5 vuorokauden kuluttua. Kotiinlähdön edellytyksenä on, että äiti ja vauva voivat hyvin, imetys on hyvällä alulla, tai vauvan ruokinta sujuu muuten.

Uudelleensynnyttäjien on mahdollista kotiutua osastolta jo aiemmin. Edellytyksenä on, että raskaus on täysiaikainen ja sekä raskaus että synnytys ovat sujuneet normaalisti.

Lastenlääkäri tarkastaa vastasyntyneen aina ennen kotiutumista sekä uudelleen 3-5 vuorokauden iässä.

Ennen kuin lähdet sairaalasta kotiin, ota yhteys oman äitiysneuvolan terveydenhoitajaan, jotta voit sopia ensimmäisestä neuvola- tai kotikäynnistä.

Lisää tietoa synnytyksestä

Asiasanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
Neuvolapalvelut