Suun terveydenhoito raskauden aikana

Raskauden aikana hormonaaliset muutokset vaikuttavat ikenien kuntoon: hampaiden tukikudos muuttuu paksummaksi ja sylki ei samalla tavalla huuhdo hampaita kuin ennen raskautta. Ikenet saattavat vuotaa verta herkemmin. Raskauden aikainen napostelu lisää hampaiden reikiintymistä ja mahdollinen alkuraskauteen liittyvä oksentelu myös rasittaa hampaiden kuntoa.

Jos olet äskettäin käynyt hampaiden tarkastuksessa, uuteen tarkastuskäyntiin ei ole tarvetta. Jos hammastarkastuksesta on kulunut pari vuotta, kannattaa hoidattaa hampaat kuntoon odotusaikana ja omaksua hyvä kotihoito, eli hampaiden harjaus fluorihammastahnalla aamuin illoin, hammasvälien puhdistus hammaslangalla tai hammasväliharjalla. Hampaiden reikiä aiheuttavat bakteerit voivat tarttua lapseen.

Suositeltavin aika hammaslääkärikäynnille on raskauden toinen kolmannes. Raskauden alkuvaiheessa saattaa olla pahoinvointia, mikä vaikeuttaa hampaiden tarkastusta ja raskauden loppuaikana kohtu painaa suuria verisuonia niin, että äidin on vaikeata olla selällään tarkastuksen ja hoidon aikana.

Ajanvaraus hammashoitoon kannattaa kuitenkin tehdä jo raskauden alussa.
Myös odottavan äidin puolison on hyvä varata aika hammastarkastukseen, jos edellisestä käynnistä on pari vuotta.

Suun terveydenhuollon ajanvaraus.

Asiasanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
Neuvolapalvelut
Suun ja hampaiden terveydenhuolto