Raskaus- ja imetysajan ravitsemus

Raskaudenaikainen hyvä ravitsemus on tärkeää äidin terveydelle ja turvaa myös sikiön kasvua ja kehitystä. Terveellinen ruokavalio nopeuttaa synnytyksestä toipumista ja tukee imetyksen onnistumista. Raskauden aiheuttama lisäenergian tarve on käytännössä vähäinen.

Täysjyväviljavalmisteet, kasvikset, marjat ja hedelmät muodostavat ruokavalion perustan. Liha ja kala sekä rasvattomat maitovalmisteet täydentävät kokonaisuutta. Kasvimargariinia ja öljyä käytetään kohtuullinen määrä pehmeiden rasvojen saannin turvaamiseksi.

Raskausaika tarjoaa myös hyvän mahdollisuuden koko perheen elintapojen ja ravitsemuksen tarkasteluun ja parantamiseen. Vanhempien malli tasapainoisista ruokatottumuksista ja yhteisistä aterioista vaikuttaa merkittävästi lasten ruokatottumusten kehittymiseen.

Monipuolinen ruokavalio raskauden ja imetyksen aikana on hyödyksi lapsen allergioiden ehkäisyssä. Myös maitohappobakteerien käytöllä voi olla hyödyllisiä vaikutuksia allergioiden ehkäisyssä.

Raskausajan vitamiinilisät

Kaikille raskaana oleville suositellaan foolihappo- ja D-vitamiinilisää. Foolihappovalmisteen käyttö (400 µg/vrk) aloitetaan raskautta suunniteltaessa ja jatketaan 12. raskausviikon loppuun. D-vitamiinivalmistetta (10 µg/vrk) käytetään koko raskauden ja imetyksen ajan ympäri vuoden.

Kalanmaksaöljyä tai muita A-vitamiinia sisältäviä vitamiini- tai rohdosvalmisteita ei suositella raskauden aikana mahdollisten haittavaikutusten takia.
Ravintoa täydennetään tarvittaessa yksilöllisesti rauta-,kalsium- tai jodivalmisteella neuvolasta annettujen ohjeiden mukaan.

Lisätietoa ravinnosta

Apua raskausajan pahoinvointiin

Usein pienet, tiheät ateriat ja viileät ruoka-aineet helpottavat oloa. Mausteisia ja rasvaisia ruokia on hyvä välttää.

Lisätietoa raskausajan pahoinvoinnista

Asiasanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
Neuvolapalvelut