Seksuaalisuus ja parisuhde

Raskausaikana on hyvä pohtia miten parisuhde jaksaa. Toimiva vanhemmuus rakentuu toimivasta parisuhteesta. Kumppaneiden on tärkeää puhua avoimesti toisilleen suhteen häiritsevistä ja iloa tuottavista asioista. Toisen kunnioittaminen ja läheisyys ovat perusedellytyksiä toimivalle parisuhteelle.

Parisuhteen vaikeudet ja ristiriidat voi nähdä oman kasvun tarpeena ja mahdollistajana, ei päinvastoin. Edellytyksenä on, että ristiriitoihin tartutaan ja yritetään tehdä niille jotakin. Suhde ei kaadu isoihin ongelmiin, vaan ” tulitikun kokoisiin” kysymyksiin. Parisuhteen toimivuuden kannalta on tärkeää pitää kiinni yhteisesti sovituista asioista.

Vastasyntynyt lapsi tarvitsee paljon huomiota osakseen molemmilta vanhemmilta. Synnytyksen jälkeen aika menee lapsen kanssa ja kumppaneiden yhteinen aika jää vähiin. Molemmat tarvitsevat kuitenkin huomiota edelleen toisiltaan. Parisuhde ei ”lopahda” lapsen tuloon. Haastetta vanhempien parisuhteelle pikkulapsiperheissä lisää myös unenpuute ja väsymys, jotka vaikuttavat toimintakykyyn ja tunteiden hallintaan.

Yhdyntä raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen

Yhdyntä on mahdollista koko raskausajan, ellei lääkäri ole antanut jotain muuta ohjetta. Toisinaan naiset saattavat olla alkuraskauden aikana haluttomia yhdyntään ja lähellä oleminen sekä hellyys ovat tärkeitä. Raskausaikana seksuaalinen halukkuus voi vaihdella molemmilla. Joskus mies saattaa pelätä satuttavansa kohdussa kasvavaa lastaan yhdynnän aikana. Tämä pelko on kuitenkin aiheeton.

Synnytyksen jälkeen yhdynnät voi aloittaa, kun nainen on mielestään riittävästi palautunut. Mahdollinen välilihan leikkaushaava paranee muutamassa viikossa, mutta saattaa aristaa pitempäänkin. Naisella seksuaalinen haluttomuus on yleistä synnytyksen jälkeen. Limakalvojen kuivuus on tavallista, imetyksestä ja hormonitasapainosta johtuvaa. Siihen löytyy apu erilaisista liukasteista ja öljyistä.

Raskaus, synnytys ja seksuaalisuus. (Terveyskylä)

Tukea parisuhteeseen

Jos parisuhteen ongelmia ei pysty itse selvittämään, kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen. Apua kannattaa hakea ajoissa, jotta puhumattomat tunteet ja riitelemättömät riidat eivät kasautuisi. On hyvä muistaa että perheen toimivuuden kannalta on vanhempien välinen vuorovaikutus olennaista. Parisuhdeongelmat eivät ratkea koskaan kääntymällä poispäin puolisosta ja suhteesta. Puhuminen, toisen kuunteleminen ja huomioiminen ovat tärkeitä, jotta puolisoiden tunneyhteys säilyy ja vahvistuu.

Perheneuvola.

Raision seurakunta.

Parisuhdepuhelin. (Parisuhdekeskus Kataja)

Tukea perheen huoliin ja kriiseihin. (MLL)

Asiasanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
Neuvolapalvelut