Synnytyksestä palautuminen

Jälkivuoto kestää yleensä 3-5 viikkoa. Aluksi vuoto on veristä, mutta vähentyy vaaleaksi vuodoksi. Mikäli vuoto äkillisesti lisääntyy tai vuotoon tulee hajua, ota yhteys neuvolaan tai päivystykseen. Alavatsakipu ja kuume ovat oireita, jotka viittaavat tulehdukseen ja joiden ilmaannuttua on syytä hakeutua päivystykseen. Jälkisupistuksia voi tulla synnytyksen jälkeen monena päivänä ja pahimmillaan ne muistuttavat synnytyssupistuksia. Särkylääkkeenä voit imetyksen aikana käyttää parasetamolia tai ibuprofeenia. Kuukautiset alkavat synnytyksen jälkeen yksilöllisesti.

Mahdollisten välilihan leikkaushaavan ja repeämien paraneminen kestää noin 2-4 viikkoa. Ompeleet sulavat itsestään. Ompeleiden sulamista nopeuttaa suihkuttaminen lämpimällä vedellä ja alussa on hyvä välttää runsasta istumista. Tarvittaessa voi ottaa kipulääkettä.

Keisarileikkauksen eli sektion jälkeen ompeleet poistetaan 7 päivän kuluttua neuvolassa. Joskus myös keisarileikkauksen haavalle laitetaan itsestään sulavat ompeleet. Varmista, kummat ompeleet sinulle on laitettu!

Keisarileikkauksella synnyttäneen äidin pitää välttää nostamista ja taakkojen kantamista 1kk ajan. 

Synnytyksen jälkeen äidin elimistö on tavallista herkempi tulehduksille ja intiimialueen puhtaudesta tulee pitää hyvää huolta. Jälkivuodon aikana tulee välttää yhdyntää, ammekylpyä, uimista ja tamponien käyttöä. Saunomisen voit aloittaa oman vointisi mukaisesti. Yhdyntä on mahdollista, kun jälkivuoto on loppunut ja molemmat sitä haluavat.

Synnytyksen jälkeen äidin kunto palautuu nopeasti raskautta edeltäneelle tasolle. Liikunnan voi aloittaa jälkitarkastuksen jälkeen. Lantionpohjalihasten harjoitteita voit tehdä heti synnytyksen jälkeen. Säännöllinen ja kohtuullinen liikunta ei vähennä äidin maidoneritystä eikä vaikuta maidon laatuun. Liikunta auttaa palautumaan takaisin raskautta edeltävään painoon.

Synnytyksestä toipuminen. (Terveyskylä)

Synnytyksen jälkitarkastus

Raskauden seurantaan liittyy myös synnytyksen jälkitarkastus neuvolassa. Jälkitarkastuksessa varmistetaan synnyttäneen naisen elimistön palautuneen synnytyksen jälkeen. Lääkärin tekemä tarkastus tehdään äitiysneuvolassa 5-12 viikon kuluttua synnytyksestä. Jälkitarkastuksessa käynti on vanhempainrahan viimeisen osan saamisen edellytyksenä ja tarkastuksesta kirjoitetaan todistus, joka on toimitettava Kelalle.

Jälkitarkastuksessa mietitään yhdessä lääkärin kanssa sopivaa ehkäisyä jatkoon.

Voit käydä valmiiksi tutustumassa eri ehkäisymuotoihin esimerkiksi täällä.

Asiasanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
Neuvolapalvelut