Mieliala raskauden aikana

Naisen fyysisessä tilassa, tunteissa, elämäntavoissa ja suhteissa muihin ihmisiin tapahtuu merkittäviä muutoksia raskauden aikana ja lapsen syntymän jälkeen.

Mieliala voi vaihdella heti raskauden alussa. Tieto peruuttamattomasta elämänmuutoksesta voi olla pelottava. Naisen mielialat voivat vaihdella laidasta laitaan. Keltarauhashormonituotanto voi vaikuttaa naisen mielialaan. Hormonaalisilla muutoksilla on todennäköisesti merkitystä masennuksen syntyyn, mutta hormonaalisten ja psykologisten tekijöiden keskinäistä vaikutusta tunnetaan vielä puutteellisesti.

Puhumisen ja avun hakemisen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Vertaistuki on tärkeää. Monia mielialalääkkeitä voi käyttää myös odotusaikana. Lääkehoidon tarpeen arvioi hoitava lääkäri aina yksilöllisesti.

Päivittäinen reipas liikunta lisää tutkitusti mielihyvän kokemista. Riittävä unensaanti on myös tärkeää. Terveellinen ruokavalio vaikuttaa myös myönteisesti mielialaan.

Masennusta esiintyy raskausaikana melko paljon. Jos nainen on kärsinyt masennuksesta joskus ennen raskautta, on sen uusiminen mahdollista. Masennusta voidaan hoitaa ja tärkeintä on uskaltaa puhua tuntemuksistaan jollekin läheiselle. Lähipiirin ihmisten tuki on korvaamaton masentuneelle. Kannattaa kertoa tuntemuksistaan myös neuvolassa, sillä ulkopuolisen, asiaan perehtyneen ihmisen kanssa keskusteleminen voi riittää hoidoksi.

Opettele kuuntelemaan itseäsi ja tuntemuksiasi. Mieti mikä tekee sinulle hyvää, mistä nautit, mikä tuottaa iloa?

Lisätietoa mielalasta raskausaikana

Asiasanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
Neuvolapalvelut