Lääkkeet ja päihteet raskausaikana

Kysely eri päihteiden käytöstä kuuluu äitiysneuvolan toimintaan. Mikäli käytät päihteitä raskausaikana, ota asia rohkeasti esille neuvolassa. Neuvolasta sinut ohjataan tarvittaessa Tyksin HAL-poliklinikalle, joka auttaa huume-, alkoholi- tai lääkeongelmaisia raskaana olevia naisia.

Lääkkeet

Raskauden aikana tulee varmistaa lääkityksen turvallisuus sikiölle. Käytössä olevista lääkkeistä tulee siis aina keskustella terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.
Särkylääkkeenä voi käyttää parasetamolia pakkauksen ohjeen mukaan.

Rauhoittavien tai muiden lääkkeiden nauttiminen humalatilan aikaansaamiseksi on aina vaarallista.

Alkoholi

Alkoholi kulkeutuu istukan välityksellä suoraan lapseen. Sikiön verenkierrossa on sama promillemäärä kuin äidillä, mutta se kestää sikiön verenkierrossa pidempään. Sikiön maksa ei pysty polttamaan alkoholia yhtä nopeasti kuin äidin maksa. Raskauden alussa runsas alkoholin käyttö voi aiheuttaa sydämen ja luuston kehityshäiriöitä. Raskauden lopussa alkoholi häiritsee aivotoimintojen kehittymistä. Alkoholi vaikuttaa haitallisesti lapsen henkiseen ja fyysiseen kehitykseen.

Runsas alkoholin käyttö lisää keskenmenon riskiä ja verenvuodon vaaraa. Verenvuoto häiritsee istukan toimintaa ja hidastaa kohdun ja lapsen kasvua. Istukan mahdollinen irtoaminen on hengenvaarallinen tilanne lapselle ja äidille.

Suomessa syntyy vuosittain monta sataa alkoholin vaikeasti vaurioittamaa lasta. Jo 2-3 annosta alkoholia päivittäin käytettynä voi aiheuttaa lapselle fetaali- alkoholisyndrooman (FAS), josta seuraa kasvun hidastumista, henkistä jälkeenjääneisyyttä ja poikkeavia kasvojen piirteitä.

Tutkimuksissa ei ole voitu määritellä ehdotonta turvarajaa raskaudenaikaiselle alkoholinkäytölle. Tavoite on siis alkoholin käytön lopettaminen kokonaan ennen raskautta. Täysraittius on ainoa turvallinen vaihtoehto.

Huumeet

Erilaiset huumeet kulkeutuvat istukan välityksellä lapseen. Lapsi voi tulla jo kohdussa huumeriippuvaiseksi ja tarvita vieroitushoitoa syntymän jälkeen. Huumausaineiden käyttö raskausaikana lisää keskenmenon ja keskosuuden riskiä.

Amfetamiinin on todettu aiheuttavan sikiölle sydänvikoja, suu- ja kitalakihalkioita sekä psyykkisen kehityksen häiriöitä. Äidille se aiheuttaa verenpaineen nousua ja kohdun sisäisen verenpaineen nousua. Heroiini aiheuttaa sikiölle epämuodostumia ja kasvun hidastumista. Kannabis aiheuttaa sikiölle kasvun hidastumista ja mahdollisesti psyykkisen kehityksen häiriöitä.

Lisätietoja lääkkeistä ja päihteistä

Asiasanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
Neuvolapalvelut