Vanhempien parisuhde

Perhearki voi toisinaan olla kiireistä ja ruuhkavuosien aikaan saattaa parisuhde jäädä aiempaa pienemmälle huomiolle. Vanhempien parisuhde voi kuitenkin parhaimmillaan olla yksi tärkeimpiä kantavia voimia arjen keskellä. Vanhempien parisuhde vaikuttaa kodin ilmapiiriin ja vanhemmilta lapset saavat osaltaan mallin siitä, miten he myöhemmin parisuhteeseen suhtautuvat.

Parisuhteesta onkin siis hyvä huolehtia päivittäin. Kuulumisten jakaminen, ystävälliset sanat, kiitokset, yhteisen ajan järjestäminen ja seksuaalisuus ovat asioita, joista on tärkeää pitää huolta.

Tavallinen, hyvä parisuhde voi monesti sisältää myös arkista nahistelua. Lapsi voi nähdä vanhempien nahistelua, tärkeää on, että hän näkee vanhempien myös pyytävän ja antavan anteeksi. Toisaalta taas jatkuva riitely on parisuhdetta ja hajottavaa ja luo myös lapselle monesti turvattomuuden tunteen.

Jokainen pitkä parisuhde sisältää helpompia ja vaikeampia vaiheita. Tärkeää on sitoutuminen, yhteisen hyvän eteen työskenteleminen ja tarpeen tullen avun hakeminen  sekä vastaanottaminen.

Tukea parisuhteeseen

Jos parisuhteen ongelmia ei pysty itse selvittämään, kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen. Apua kannattaa hakea ajoissa, jotta puhumattomat tunteet ja riitelemättömät riidat eivät kasautuisi. On hyvä muistaa että perheen toimivuuden kannalta on vanhempien välinen vuorovaikutus olennaista. Parisuhdeongelmat eivät ratkea koskaan kääntymällä poispäin puolisosta ja suhteesta. Puhuminen, toisen kuunteleminen ja huomioiminen ovat tärkeitä, jotta puolisoiden tunneyhteys säilyy ja vahvistuu.

Ero lapsiperheessä

Joskus käy toiveista ja yrityksistä huolimatta niin, että vanhempien parisuhde päättyy eroon. Ero aiheuttaa molemmissa vanhemmissa suuria tunteita ja myös huolta siitä, miten lapsi reagoi tilanteessa. Tukea ja apua on saatavilla.

Asiasanat

Lapsiperheet
Sosiaali- ja terveyspalvelut
Neuvolapalvelut