Uni on tärkeää lapselle ja vanhemmalle

Vauva nukkuu sylissä.

Unen tarve ja nukkumisen määrä muuttuu lapsen kehityksen myötä.

  • Vastasyntynyt vauva nukkuu suurimman osan ajasta, noin 20 tuntia vuorokaudessa 
  • Puolivuotias nukkuu keskimäärin 14 tuntia vuorokaudessa
  • Yksivuotias nukkuu 13-14 tuntia vuorokaudessa 
  • Myöhemmin leikki-iässä unen tarve on noin 10-13 tuntia vuorokaudessa

Riittävästä unensaannista huolehtiessa tärkeässä roolissa on säännöllinen vuorokausirytmi. Säännölliset iltarutiinit ja yhteinen aika vanhemman kanssa ovat lapselle tärkeitä myös unen kannalta.Television tai muiden ruutujen välttäminen ennen nukkumaanmenoaikaa on tärkeä pitää mielessä. Vanhempien tehtävä on huolehtia lapsen riittävästä unesta ja kotona voikin luoda yhteisiä sääntöjä unen turvaamiseksi.

Uni on kaiken ikäisille ihmisille elintärkeää. Unen aikana erittyvä kasvuhormoni vaikuttaa lapsen kasvuun. Riittävä uni auttaa keskittymään, jaksamaan ja oppimaan uutta. Riittävä yöuni vaikuttaa lapsen yleiseen jaksamiseen - väsynyt lapsi on levoton ja herkästi ärtyvä. Hyvä yöuni tukee luovuutta ja vähentää tapaturmariskiä. Riittävä uni auttaa myös sairauksien ennaltaehkäisyssä. 

Riittävästä unensaannista huolehtiessa tärkeässä roolissa on säännöllinen vuorokausirytmi. Säännölliset iltarutiinit ja yhteinen aika vanhemman kanssa ovat lapselle tärkeitä myös unen kannalta. Television tai muiden ruutujen välttäminen ennen nukkumaanmenoaikaa on tärkeä pitää mielessä. 

Lapsen kehityksen ja kasvun aikana voi olla vaiheita, jotka aiheuttavat myös vanhemmille katkonaiset ja liian vähäiset yöunet. Pulmia uneen voi aiheuttaa esimerkiksi koliikki, sairastelu, uuden oppiminen, yölliset kauhukohtaukset tai painajaiset sekä muutokset elämässä. Pulmatilanteissa on tärkeää huolehtia myös vanhempien jaksamisesta.

Ota rohkeasti yhteyttä neuvolaan, jos perheessäsi nukutaan huonosti. 

Tietoa unesta ja apua unipulmiin verkossa

Asiasanat

Lapsiperheet
Sosiaali- ja terveyspalvelut
Neuvolapalvelut