Kouluikäisen kansallinen rokotusohjelma

Kaikilla lapsilla on mahdollisuus saada suoja yli kymmentä eri tautia vastaan osana kansallista rokotusohjelmaa. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset ovat Suomessa vapaaehtoisia ja kaikille maksuttomia. Suomesta osa rokotuksin ehkäistävistä taudeista (mukaan lukien niihin liittyvät jälkitaudit, vammautumiset ja kuolemat) ovat hävinneet lähes kokonaan. Yksittäisen lapsen ja hänen perheensä lisäksi rokottamisesta hyötyy koko yhteiskunta, sillä kattavalla rokotusohjelmalla estetään epidemioiden puhkeaminen väestössä.

Ensimmäisen luokan laajassa terveystarkastuksessa tarkistetaan lapsen rokotussuoja ja annetaan tarvittaessa puuttuvat rokotusohjelman mukaiset rokotukset.

Kouluikäisen rokotusohjelma

Alle 13v Vesirokkorokote 1-2 annosta, mikäli lapsi ei ole sairastanut vesirokkoa tai on aiemmin saanut vain yhden annoksen vesirokkorokotetta.
11-12v tytöt HPV-rokote (Kohdunkaulan syöpä)
14-15v dtap-rokote (Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä)
7 - 15v Riskiryhmiin kuuluville kausi-influenssarokote vuosittain

 

Lapsuus- ja nuoruusiän kansallinen rokotusohjelma. (Raision kaupunki)

Kansallinen rokotusohjelma. (THL)

Muut rokotukset

Kouluterveydenhuollossa voidaan tarvittaessa rokottaa myös itse kustannettavat muut rokotteet, esimerkiksi puutiaisaivokuumerokotteet ja matkailuun liittyvät rokotteet.

Ulkomaanmatkaa suunnitellessa on hyvä olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaan hyvissä ajoin ennen matkaa tarvittavan rokotussuojan varmistamiseksi, reseptin järjestämiseksi ja rokotusajan sopimiseksi.

Matkailijan terveysopas. (THL)

Rokotteet. (THL)

 

 

Avainsanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
Koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto
Rokotukset