Apua kriisitilanteeseen

Raision kaupunki järjestää terveydenhuoltolain ja sosiaalihuoltolain mukaisesti akuuttia kriisiapua raisiolaisille ja ruskolaisille henkilöille, perheille, lapsille ja nuorille.

Päivystys arkisin klo 8.00 - 15.30

Terveysaseman ajanvaraus 
puh. +358 2 434 3183
puh. +358 2 434 3195
puh. +358 2 434 3171

Päivystys arkisin klo 15.30 - 16.00

puh. +358 2 434 3180

Päivystys muuna aikana

Yhteispäivystys
puh. +358 2 313 8800 

Kriisitilanteessa poliisi voi asiakkaan luvalla ilmoittaa tilanteesta sosiaalipäivystykseen tai suoraan Raision kriisipuhelimeen. Kriisipuhelimesta voidaan ottaa tällöin suoraan asiakkaaseen yhteyttä.

Äkillinen traumaattinen kriisi

Traumaattinen kriisi on äkillinen, ennalta odottamaton tapahtuma, jossa ihminen joutuu epätavalliseen ja järkyttävään tilanteeseen. Traumaattisen kriisin synnyttää usein epätavallisen voimakas ja epänormaali tapahtuma, johon liittyy suuri tunnejärkytys ja jota omat voimat eivät riitä kohtaamaan.

Traumaattisia kriisejä voivat olla esimerkiksi onnettomuuteen joutuminen, kodin menettäminen tulipalossa, läheisen äkillinen kuolema, väkivaltatilanteeseen joutuminen tai muutoin hengenvaaraan joutuminen. Tällaisessa tapahtumassa myös silminnäkijät ja auttajat tarvitsevat usein tukea. On hyvä muistaa, että tällainen tapahtuma voi aiheuttaa hyvin voimakkaita tuntemuksia. Apua on hyvä tarjota aktiivisesti.

Akuutti kriisiapu ja jälkipuinti

Kriisitilanteissa saat apua Raision kaupungin jälkipuintiryhmältä. Jälkipuinnilla (debriefing) pyritään ehkäisemään kriisien aiheuttamia jälkireaktioita ja tarjotaan mahdollisuus käydä läpi tapahtuma rauhassa muiden osallisten kanssa siihen koulutettujen henkilöiden kanssa. Jälkipuintitilaisuus kootaan ja räätälöidään aina tilanteen mukaan. Jälkipuintitilaisuuteen voivat osallistua myös lapset ja nuoret.

  • Toiminta pohjautuu psykologiselle jälkipuintiperiaatteelle.
  • Kokoontumisen tavoitteena on tarjota mahdollisuus tapahtuman läpikäymiseen, tunteiden nimeämiseen, ehkäistä jälkireaktioita ja auttaa elämäntilanteen tasapainottumiseen vähitellen
  • Kriisiavun tavoitteena on jakaa kokemusta koulutettujen vetäjien johdolla.

Kysy neuvoa kriisityöstä sähköpostitse

Keywords

Sosiaali- ja terveyspalvelut
Kriisiapu
Jälkipuinti
Kriisi
Kriisityö
Onnettomuus