Koronarokotukset

Koronarokotukset Raisiossa

(Päivitetty 30.1.2023)

Tältä sivulta löydät tietoa koronarokotuksista Raisiossa. Raision ja Ruskon asukkaat rokotetaan Raision rokotuspisteissä.

Coronavirus COVID-19 information in English

Tällä sivulla:
Yleistä koronarokotuksista
Näin saat koronarokotuksen
Rokotuspaikka
Tehosterokotus
Kolmas rokotus
Neljäs rokotus
Viides rokotus 
Koronarokotustodistus
Koronarokotusneuvonta

Yleistä koronarokotuksista

12-vuotiaiden ja sitä vanhempien koronarokotukset annetaan Terveysristeyksessä os. Juhaninkuja 3.  Rokotukseen tulee varata aika.

Raisiossa annetaan

 • 1. ja 2. rokotteita kaikille 12 vuotta täyttäneille.
 • 1. ja 2. rokotteita kaikille 5-11 vuotiaille.
 • 3. rokotteita kaikille 18 vuotta täyttäneille sekä 12-17-vuotiaille riskiryhmäläisille
 • 4. rokotteita 60-64 vuotiaille.
 • 5. rokotteita voimakkaasti immuunipuutteisille.
 • Syys-talven tehosterokotteita
  • 65 vuotta täyttäneille
  • 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville
  • voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille

12 vuotta täyttäneille rokotuksia annetaan ajanvarauksella. 5–11-vuotiaille rokotuksia annetaan ajanvarauksella lapsille suunnattuina rokotusajankohtina.

Sähköinen ajanvarausjärjestelmä raisio.terveytesi.fi

THL:n sivuilla lisätietoa siitä, miten sairastettu koronatauti vaikuttaa rokotuksiin.

Käytössä olevat rokotteet

 • Alle 30-vuotiaille miehille ja pojille tarjotaan Biontech-Pfizerin koronarokotetta.
 • 12 vuotta täyttäneille tarjotaan rokotuspisteillä joko BioNTech-Pfizerin Comirnaty tai Modernan Spikevax –rokotetta.
 • 12 vuotta täyttäneille, jotka eivät voi ottaa mRNA-rokotteita, voidaan antaa myös Nuvaxovid -rokotetta. Nuvaxovid -rokotteelle tulee varata aika puhelimitse. 
 • 5–11-vuotiaille annetaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty -koronarokotetta. Lapsille käytetään pienemmän annoksen sisältävää valmistetta. Tietoa lasten koronarokotuksista ja lasten riskiryhmistä THL:n verkkosivuilla.
 • Syksyn-talven tehosterokotuksissa käytössä varianttirokotteet Comirnaty Omicron BA.4-5 ja Spikevax Omicron BA.1

Koronarokotusten edistymistä voi seurata THL:n sivuilla.

Takaisin sivun alkuun

Näin saat koronarokotuksen

Rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella Raision terveysristeyksessä, Juhaninkuja 3. 

5–11-vuotiaille rokotuksia annetaan ajanvarauksella lapsille suunnattuina rokotusajankohtina.

Asetusmuutoksen (20.1.2023) myötä myös 6 kk–4-vuotiaille lapsille tarjotaan koronarokotuksia yksilölliseen harkintaan perustuen, jos lapsella on jokin vakavalle koronataudille mahdollisesti altistava perussairaus. 6 kk–4 v -ikäisten lasten rokotusasioista voit sopia oman neuvolan kanssa. Hoitava lääkäri tai neuvolalääkäri ottaa tarvittaessa kantaa rokotteen tarpeeseen.

Ajanvaraus:

 • 6 kk–4-vuotiaat: Rokotus suunnitellaan aina yhdessä oman neuvolaterveydenhoitajan kanssa.
 • 5–11-vuotiaat: Huoltaja voi varata ajan sähköisesti alle 10-vuotiaalle. Ajan voi myös varata puhelimitse omalta neuvola- tai kouluterveydenhoitajalta. Kouluterveydenhuollon yhteystiedot. Neuvoloiden yhteystiedot. Lapsen rokottamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus joko kirjallisesti tai suullisesti paikan päällä. Suostumuslomake alaikäisen rokotukseen.
 • 12–15-vuotiaat: Ajanvarauksen voi tehdä vain puhelimitse terveysaseman ajanvarauksesta. Huom.! Toiveena on, että alle 16-vuotiailla olisi rokotuksessa mukanaan kaikkien huoltajiensa allekirjoittama rokotussuostumuslomake tai hän tulisi rokotukselle huoltajansa kanssa. Suostumuslomake alaikäisen rokotukseen.
 • 16–17-vuotiaat: Ajanvarauksen voi tehdä sähköisen ajanvarauksen kautta, mikäli on mahdollisuus vahvaan tunnistautumiseen. Muuten ajanvaraukset tehdään puhelimitse oman terveysaseman ajanvarauksesta.
 • Yli 18-vuotiaat: Ajanvaraukset tulee tehdä ensisijaisesti sähköisen ajanvarauksen kautta.

Ikäryhmä määräytyy tämänhetkisen iän, ei syntymävuoden, mukaan. Sekä raisiolaiset että ruskolaiset rokotetaan Raisiossa.

Varaa aika jonottamatta sähköisessä ajanvarauksessa raisio.terveytesi.fi. Ohjelmaan tunnistaudutaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Ajanvarauksessa on mainittava aiemmin saatu rokotevalmiste sekä se, kuinka mones annos on kyseessä.

Ajan voi varata myös puhelimitse Raision terveysaseman ajanvarauksesta arkisin klo 8–15.30 numerosta 02 434 3183. Ruskolaiset varaavat ajan omalta terveysasemaltaan. Äänivalikosta tulee valita rokotukset-kohta, jotta muu ajanvaraus ei ruuhkaudu.

Kuulovammaiset voivat varata koronarokotusajan Raision terveysasemalla toimivan kuulovammaisten tekstiviestipalvelun kautta numerosta 044 797 1358. Puhelimeen voi jättää tekstiviestejä ja sitä luetaan terveysaseman aukioloaikoina. Viestissä on ilmoitettava potilaan henkilötunnus ja koko nimi sekä peruste ajan varaamiseen.

Mikäli olet saanut aiemmin voimakkaan allergisen reaktion rokotuksen yhteydessä, varaathan ajan rokotukselle puhelimitse omalta terveysasemaltasi.

Takaisin sivun alkuun

Rokotuspaikka

 • 12 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien rokotukset annetaan Raision terveysristeyksessä, Juhaninkuja 3. 
 • 5–11-vuotiaiden rokotukset järjestetään keskitetysti Raision keskustan neuvolassa.
 • Saavuthan rokotukseen vain terveenä. Suosittelemme maskin käyttöä. Rokote annetaan olkapäähän. Huomioithan pukeutumisessasi, että rokotustilanteessa olkapää saadaan vaivatta paljaaksi.

Takaisin sivun alkuun

Toinen rokotus

Raisiossa tehosterokotusaika on automaattisesti 6 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Aika annetaan ensimmäisellä rokotuskerralla.

THL:n sivuilla ohjeistus tehosterokotusvälistä.

Takaisin sivun alkuun

Kolmas rokotus

Kolmansia koronarokoteannoksia annetaan seuraaville ryhmille:

 • 60 vuotta täyttäneet, kun toisesta rokotuksesta on vähintään 3-4 kuukautta
 • 18 vuotta täyttäneet riskiryhmäläiset, kun toisesta rokotuksesta vähintään 3-4 kuukautta
 • 18-60 vuotiaat, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kun toisesta rokotuksesta vähintään 4-6 kuukautta
 • 12 vuotta täyttäneet voimakkaasti immuunipuutteiset, kun toisesta rokotuksesta kulunut vähintään 2 kuukautta
 • 12-17-vuotiaille riskiryhmäläisille, kun toisesta rokotteesta on kulunut 6 kuukautta (voidaan antaa myös muille 12–17-vuotiaille, jos se on tarpeen esim. rokotustodistusta varten).

Tietoa kolmannesta koronarokotuksesta THL:n nettisivuilla.

Takaisin sivun alkuun

Neljäs rokotus

Neljänsiä koronarokoteannoksia annetaan:

 • Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Luettelo voimakkaasti immuunipuutteisista THL:n sivuilla 
 • Kaikille 60-69-vuotiaille ja sitä vanhemmille 
 • 80 vuotta täyttäneille ja hoivakodeissa asuville iäkkäille, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3 kuukautta. 
 • Iäkkäille kotihoidon tai omaishoidon piiriin kuuluville sekä muille iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet (3 kk kolmannesta annoksesta)
 • Riskiryhmiin kuuluville 18–69-vuotiaille Luettelo riskiryhmistä THL:n sivuilla. 
 • Koronavirustartunta vastaa yhtä rokotusannosta,  joten taudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta tässä vaiheessa.

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/koronavirusrokotteet-eli-covid-19-rokotteet-ohjeita-ammattilaisille/neljas-koronarokoteannos

Takaisin sivun alkuun

Viides rokotus ( tehosterokotus)

THL suosittelee viidensiä koronarokoteannoksia 

 Tehosterokotukset syksyllä-talvella 2022

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee uutta koronan tehosterokotusta kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei ole väliä sillä, kuinka monta rokotetta henkilö on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa hän on mahdollisesti sairastanut koronan. Jos henkilö ei ole saanut syys-talven tehosterokotusta vuonna 2022, voi hän varata ajan rokotukselle vuoden 2023 puolella.

Tehosterokotteen voi ottaa, kun edellisestä rokotuksesta tai koronavirustaudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Tehosterokotteen voi ottaa halutessaan yhtä aikaa influenssarokotteen kanssa.

Tehosterokotuksissa on käytössä Omikronin valtamuunnoksia vastaan räätälöityjä varianttitehosterokotuksia.  Osa myös aiemmin käytössä olleista valmisteista on edelleen käytössä. Kun henkilö on saanut syys-talven tehosterokoteannoksen (varianttirokotteen), ei hänelle toistaiseksi suositella enempää rokoteannoksia.

Tehosterokotukset koronan sairastaneelle

Aiemmin sairastettu koronarokotusvirustauti ei estä rokotuksen antamista, mutta vaikuttaa suositeltujen rokotusannosten määrään

 • perusterveillä alle 65-vuotiailla
 • riskiryhmään kuuluvilla alle 18-vuotiailla

Sairastettu tauti vastaa yhtä koronarokotusannosta. On kuitenkin huomattava, että rokoteannoksen ja koronavirustartunnan välin on oltava riittävän pitkä, vähintään 6 viikkoa, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä rokoteannosta. Muuten ei ole väliä, kuinka kauan sitten tauti on sairastettu.   

THL:n sivuilla lisätietoa siitä, miten sairastettu koronatauti vaikuttaa rokotuksiin.

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/koronavirusrokotteet-eli-covid-19-rokotteet-ohjeita-ammattilaisille/ammattilaisten-kysymyksia-koronarokotuksista/vaikuttaako-sairastettu-koronavirustauti-rokottamiseen-

Tehosterokotusajan siirtäminen

Jos henkilöllä on rokotteen ottamisen estävä pakottava syy, kuten terveyssyyt, työkomennus tai vaihto-opiskelu ulkomailla, aika tulee siirtää. Mikäli sinulle tulee tarve siirtää tehosteaikaasi, toimi näin:

 1. Peru tehosterokotusaika sähköisen ajanvarauksen kautta tai olemalla puhelimitse yhteydessä terveysaseman ajanvaraukseen 02 434 3183 arkisin klo 8–15.30. Äänivalikosta tulee valita linja rokotukset. Ruskolaiset ovat yhteydessä omalle terveysasemalleen.
 2. Varaa uusi aika sähköisessä ajanvarauksessa tai noin viikkoa ennen tehosterokotusta terveysaseman puhelinajanvarauksesta. Huomioithan, että uutta tehosteaikaa ei välttämättä ole mahdollista valita tietylle päivälle. Sähköisessä ajanvarauksessa on mainittava aiemmin saatu rokotevalmiste (BionTech-Pfizer tai Moderna) sekä se, kuinka mones annos on kyseessä

Koronarokotustodistus

1. Koronarokotustodistus Omakanta.fi-palvelusta

Ensisijaisesti EU:n koronarokotustodistus on saatavilla Omakanta-palvelussa. Osana rokotustodistusta ovat saatavilla myös todistukset koronatestituloksesta ja sairastetusta koronavirustaudista. Todistuksen voi ladata tai tulostaa paperisena palvelusta vain itse. Palvelun käyttö vaatii esimerkiksi verkkopankkitunnukset.

Näin saat koronarokotustodistuksen Omakanta-palvelusta:

 • Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 • Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
 • Hae todistusta painamalla linkkiä ”Avaa koronarokotustodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.
 • Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.

Lisätietoa EU:n koronarokotustodistuksesta Omakanta-palvelun sivuilla.

Todistukset tulevat Omakanta-palveluun näkyviin viiveellä. Rokotuksen jälkeen todistuksen ilmestymisessä on viiden vuorokauden arkistointiviive. Lisäksi todistuksen näkymiseen voi liittyä muita tietojärjestelmästä johtuvia viiveitä.

Mikäli todistusta ei heti näy eikä sitä akuutisti tarvitse esimerkiksi matkustamista varten, pyydetään asiakasta kärsivällisesti odottamaan. Toiveena on, että terveysaseman puhelinta ei ruuhkautettaisi rokotustodistusasioiden vuoksi. Jos todistusta ei viiveenkään jälkeen löydy, kannattaa olla yhteydessä terveysaseman ajanvaraukseen, jolloin henkilökunta selvittää asian.

Koululaiset ja opiskelijat saavat koronarokotustodistuksen tarvittaessa kouluterveydenhoitajalta.

2. Apua todistuksen lataamiseen ja paperisen todistuksen tulostamiseen asiointipiste Olkkarista

Mikäli kotona ei tulostusmahdollisuutta tai tarvitsee apua todistuksen sähköiseen hakemiseen Omakannasta, on apua ja ohjausta mahdollista saada ensisijaisesti asiointipiste Olkkarista. Jotta Olkkarissa voidaan auttaa todistukseen liittyvissä asioissa, on asiakkaalla oltava verkkopankkitunnukset.

3. Koronarokotustodistus Raision terveysasemalta

Jos asiakas ei saa todistusta itse Omakannasta eikä hänellä ole mahdollisuutta asioida Olkkarissa, mutta hänellä kuitenkin on verkkopankkitunnukset, voi koronarokotustodistuspyynnön jättää sähköisesti osoitteessa raisio.terveytesi.fi. Palvelussa varaa aika -kohdasta valitaan ”koronarokotustodistukset”. Varaamalla ajan ilmoittaudutaan koronarokotustodistusjonoon. Ajan varaaminen ei tarkoita, että todistuksen voi hakea tiettynä aikana.

Koronarokotustodistus lähetetään asiakkaalle ensisijaisesti postissa. Mikäli todistukselle on akuutti tarve, tulee se ilmoittaa ajanvarauskentässä. Tällöin todistuksen voi hakea terveysasemalta kahden arkipäivän kuluttua. Koronarokotustodistuksen voi noutaa ykkösaulasta pääsisäänkäynnistä sisään mentäessä arkisin klo 14–15.

Mikäli henkilöllä ei ole henkilötunnusta tai verkkopankkitunnuksia, voi hän olla yhteydessä puhelimitse terveyskeskuksen ajanvaraukseen. Äänivalikosta tulee valita kohta ”rokotukset”.

Takaisin sivun alkuun

Koronarokotusneuvonta 

Koronarokotusneuvontaa saa Raisiossa ja Ruskolla oman terveysaseman ajanvarauspuhelimesta.

Raisiolaiset voivat olla yhteydessä Raision terveysaseman ajanvaraukseen 02 434 3183 arkisin klo 8–15.30. Äänivalikosta tulee valita yhteydenoton syystä riippuen joko linja korona tai rokotukset. Ruskolaiset ovat yhteydessä omalle terveysasemalleen.

Puheluruuhkan välttämiseksi toivotaan, että internetiä käyttävät raisiolaiset tutustuisivat rokotetietoon ensisijaisesti THL:n sivujen kautta. THL on myös kaupungin rokotusneuvonnan tietolähde.

Raision kaupungin koronasivujen uutiskooste

Takaisin sivun alkuun

Asiasanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
korona