Ohjeita Ukrainasta Suomeen saapuville ja heitä auttaville

Tälle sivulle on koottu tietopaketti Ukrainan sotaa paenneille ja heitä auttaville. 

Raision avustuskeskus – Raisio Aid Station

Raision avustuskeskuksesta, Raisiontori 6, pakolaiset saavat muun muassa vaatteita, hygieniatuotteita, lastenruokaa, leluja, talous- ja siivoustarvikkeita, kodinkoneita sekä pienkalusteita. Avustuskeskus palvelee ainoastaan pakolaisia.

Avustuskeskuksen aukioloajat 11.9.2023 alkaen:

  • Ma 13–18
  • Ti 10–15
  • Ke suljettu
  • To–pe 10–15
  • La suljettu
  • Su suljettu

HUOM. Suljettu 25.12.2023–1.1.2024.

Lisätiedot: Raision kaupungin Ukraina-koordinaattori Maarit Kokkonen, maarit.kokkonen@raisio.fi tai p. 040 482 4657.

Sivun sisältö

Toimintaohjeita kun saavut Ukrainasta Suomeen – Instructions on arriving in Finland from Ukraine

In Ukrainian: Що я повинен робити прибувши з України до Фінляндії (migri.fi)

Maahanmuuttovirasto on koonnut sivuilleen tietoa ja toimintaohjeita Ukrainasta Suomeen Venäjän hyökkäyksen takia saapuneille.

Tilapäinen suojelu Ukrainasta paenneille – Temporary protection

In Ukrainian: Тимчасовий захист для тих, хто утік від війни в Україні (migri.fi)

Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille. Tilapäisen suojelun tarkoituksena on, että heille voidaan tarjota nopeasti väliaikaista suojelua. Ukrainasta paenneiden henkilöiden kannattaa hakea tilapäistä suojelua. Tilapäistä suojelua koskeva hakemus käsitellään huomattavasti nopeammin kuin turvapaikkahakemus.

Lounais-Suomen poliisi on keskittänyt turvapaikan ja tilapäisen suojelun haun Raision poliisiasemalle, Nallinkatu 8, puhelinnumero +358 295 444 818, avoinna arkisin kello 8–16. Poliisin sivuilta tietoa turvapaikanhakijoille.

Ukrainan tilanteen vuoksi Suomeen saapuvien oikeus sosiaaliturvaan – Social security rights of persons arriving in Finland from Ukraine

In Ukrainian: Права на социальное обеспечение лиц, прибывающих в Финляндию в связи с текущей ситуацией в Украине (kela.fi)

Suurinta osaa Kelan etuuksista voi saada vasta, jos henkilö aikoo oleskella Suomessa vakinaisesti. Oikeus etuuksiin voi syntyä myös työnteon perusteella. Joissakin tilanteissa henkilöllä voi kuitenkin olla oikeus välttämättömään toimeentuloon. Lisäksi jokaisella on oikeus kiireelliseen sairaanhoitoon Suomessa. Turvapaikanhakijoiden toimeentulosta ja terveyspalveluista vastaa vastaanottokeskus.

    Turun seudun joukkoliikenteessä matkustaminen Ukrainan passilla – Turku region public transport offers free travel for holders of Ukrainian passports

    In Ukrainian: У громадському транспорті регіону Турку можна подорожувати по українському паспорту (foli.fi)

    Voimassa olevalla Ukrainan passilla voi matkustaa Turun seudun joukkoliikenteessä keskiviikosta 9.3. alkaen 31.5. asti. Passia näyttävä matkustaja ei tarvitse muuta lippua. Myös poliisin, rajatarkastusviranomaisen tai Maahanmuuttoviraston (Migri) myöntämällä passin haltuunottotodistuksella pääsee matkustamaan. Todistuksessa on viranomaisen myöntämä leima ja kuva passikopiosta.

    Ukrainasta saapuvien mukana kulkevat lemmikkieläimet – Pets traveling with refugees from Ukraine

    In Ukrainian: 

    In English:

    Raision kaupunki noudattaa Ruokaviraston ohjeistuksia liittyen eläinten tuomiseen Ukrainasta. Poikkeuksellisissa olosuhteissa omistajansa kanssa matkustavat lemmikit Ukrainasta tai pakottavasta tilanteesta johtuen Venäjältä voivat tulla Suomeen ilman ennakkohakemusta tai lupaa. Poikkeus ei koske Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisia.

    Koirat saavat ekinokokkilääkityksen rajalla. Muut velvoitteet lemmikin omistajan on hoidettava eläinlääkärin vastaanotolla kolmen vuorokauden kuluessa Suomeen saapumisesta. Valvontaeläinlääkäri siruttaa ja rokottaa lemmikkejä, joiden omistajat eivät itsenäisesti pysty huolehtimaan asiasta. Raisiossa valvontaeläinlääkärinä toimii Turun valvontaeläinlääkäri.

    Ohjeet lemmikkien eristämiseen Suomeen saapumisen jälkeen – Instructions on isolation of pets after arrival to Finland:

    Sivistyspalvelut Ukrainasta saapuneille – Educational services

    Perusopetus – Primary education (ages 7–16)

    Kouluun ilmoittautuminen Ukrainasta tuleville peruskouluikäisille oppilaille:

    Ilmoita 7–16-vuotias lapsi kouluun. Raisioon muuttaneet lapset osallistuvat ensin perusopetukseen valmistavaan opetukseen eli VALMOon. Valmistava opetus tukee Suomeen kotoutumista ja antaa valmiudet siirtyä perusopetukseen. Vuosina 2009-2014 syntyneet ilmoittautuvat alakouluun ja 2006-2008 syntyneet yläkouluun.

    Täytä kouluun ilmoittautumislomake ja toimita osoitteeseen heli.kivela@raisio.fi.

    Lisätietoja antaa opetuksen kehittämispäällikkö Heli Kivelä, puh. 044 797 1136 / heli.kivela@raisio.fi.

    Turvallisuustietoa – Safety information

    In Ukrainian: Інформація про безпеку (pdf)

    Pelastuslaitos on koonnut tietoa yleisestä hätänumerosta, väestöhälyttimistä, palovaroittimista sekä toimintaohjeita tulipalojen estämiseen, alkusammutukseen ja tulipalon aikana toimimiseen.

    Suomeksi: Turvallisuustietoa (pdf)

    Keskustelu- ja kriisiapua – Discussion and crisis support

    In Ukrainian: Ви перенесли психологіч ну травму (redcross.fi)

    In Russian on Mieli website.

    Mieli ry Crisis Helpline in English

    The Crisis Helpline offers help in Arabic and English via telephone on 09 2525 0113 and on WhatsApp on 040 195 8202. You can call us anonymously and confidentially.

    Service hours:

    • Mondays and Tuesdays 11 am–3 pm,
    • Wednesdays 1 pm–4 pm and 5 pm–9 pm,
    • Thursdays 10 am–3 pm.
    • Fridays 9 am–1 pm on 09 2525 0112

    More information in English on Mieli website.

    A guide: You have been through a traumatic experience (redcross.fi)

    MIELI ry:n kriisipuhelin 24/7

    Kriisipuhelin suomeksi päivystää 24 tuntia vuorokaudessa numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.

    Lisätietoa Mieli ry:n sivuilta.

    Miten puhun sodasta nuoren kanssa? (mieli.fi)

    Kuinka voin kuntalaisena auttaa ukrainalaisia?

    Suomalaiset haluavat auttaa ukrainalaisia hädän keskellä, ja viranomaiset saavat asiasta paljon yhteydenottoja. Sisäministeriö on koonnut ohjeita siihen, miten apua voi tarjota.

    Raisiossa koulutusta maahanmuuttajia työllistäville yhteisöille

    Siivet-hanke (ESR) tarjoaa yrityksille ja yhteisöille koulutusta maahanmuuttajien rekrytoinnissa ja perehdytyksessä huomioitavista asioista. Koulutus voidaan pitää joko yrityksen omissa tiloissa tai hankkeen tiloissa Raisiossa ja on tarkoitettu esimiehille ja perehdytyksestä vastaaville henkilöille. Koulutuksen kesto on noin 1 tunti.

    Siivet-hanke järjestää myös koko työyhteisöille suunnattuja koulutuksia työyhteisön moninaisuudesta ja sen hyödyistä, kulttuurisensitiivisyydestä ja ennakkoluuloista työyhteisössä. Koulutukset voidaan pitää yksittäisinä aiheina tai käydä läpi useampi kokonaisuus kerrallaan. Koulutus kestää yhteisine keskusteluineen 1-3 tuntia valitusta aihekokonaisuudesta riippuen.

    Koulutuksia on mahdollista tilata kevään ja kesän 2022 aikana pidettäviksi. Kaikki tilaisuudet ovat ilmaisia. Hanke on Sateenkaari Koto ry:n toimintaa ja Raisio on hankkeen kuntakumppani.

    Tiedustelut: Työvalmentaja Teija Leppämäki, p. 045 7876 9416 tai teija.leppamaki(at)sateenkaarikoto.fi.

    Usein kysyttyjä kysymyksiä

    In Ukrainian: Поширені запитання щодо ситуації в Україні (migri.fi)

    Maahanmuuttovirasto Migri saa paljon kysymyksiä, jotka liittyvät esimerkiksi kausityöntekijöiden ja perheenjäsenten tilanteeseen Ukrainassa ja Suomessa. Migri on koostanut vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.