Miten toimia, kun lapsi sairastuu hengitystieinfektioon?

Huom.! Raisiossa on otettu käyttöön THL:n suositus alueille, joilla testaus ja jäljitys on ruuhkautunut. (18.1.)

 

Raisiossa toimitaan THL:n lapsiin ja koronavirukseen liittyvän ohjeistuksen mukaisesti. Kun huoltaja huomaa, että lapsella on virusinfektioon sopivia oireita, lapsen ei tule mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.

Milloin koronatestiin?

Lapsen ei ole aina tarpeen käydä koronatestissä, kun hän sairastuu. Alle 12-vuotiaan lapsen lieviä virusinfektion oireita voi suosituksen mukaan seurata kotona ilman testaamista. Oireet ovat lieviä, jos lapsi on virkeä ja jaksaa leikkiä ja puuhailla, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Lapsen tulisi välttää perheen ulkopuolisia kontakteja, kunnes oireet ovat merkittävästi helpottaneet.

Alle 12-vuotiailta lapsilta koronavirustesti otetaan seuraavissa tilanteissa:

  • lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen laboratoriossa varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana.
  • lapsella on oireita, ja perheessä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen.
  • lasta hoitava lääkäri arvioi testin tarpeelliseksi.

Huoltaja voi oman harkintansa mukaan viedä lapsen koronatestiin, kun hän epäilee tällä koronavirusinfektiota.

Yli 12-vuotiaita koskevat samat ohjeet kuin aikuisia. Rokottamattomien yli 12-vuotiaiden nuorten ja aikuisten pitäisi aina hakeutua testiin, kun heillä on koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Koronatestiajan varaaminen lapselle

Raisiossa aika lapsen koronanäytteenottoon varataan soittamalla terveysaseman ajanvaraukseen puh. 02 434 3183 (ma-pe klo 8–15.30). Lapselle on hyvä kertoa etukäteen, minne mennään, miksi ja mitä näytteenotossa tapahtuu.

Jos menette lapsen kanssa koronatestiin, lapsen tulee olla omassa kodissaan vähintään testituloksen valmistumiseen asti.

Milloin lapsi voi palata päiväkotiin tai kouluun?

Lapsi voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun hän on selvästi paranemassa ja oireet vähenemässä. Kuten muissakin virusinfektioissa, myös koronassa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen. Jälkinuha tai -yskä voi jatkua pitkäänkin tuoreen hengitystieinfektion jälkeen.

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa vuotaa ulos mennessä, mutta oireilu loppuu sisätiloissa, hän voi suosituksemme mukaan mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

THL:n koko ohjeistus aiheesta lapset ja koronavirus

Asiasanat

Lapsiperheet
Koulutus ja varhaiskasvatus
korona